Patarea bruna a frunzelor de gutui (Fabraea maculata) – identificare si combatere

patarea-bruna-a-frunzelor-de-gutui

Patarea bruna a frunzelor de gutui, Fabraea maculata, denumita si entomosporioza, este frecventa in pepiniere si livezi. Ciuperca paraziteaza pe gutui si par si mai rar pe mar, mosmon sau scorus. In anii cu ploi frecvente in timpul verii, boala devine foarte periculoasa in pepiniere.

  
Patarea bruna a frunzelor de gutui – Simptome

Atacul se manifesta pe frunze si rareori pe lastari si fructe. Pe frunze apar pete circulare, de dimensiuni cuprinse intre 2-10 mm, care la inceput au o culoare galbui-crem, iar mai tarziu devin rosiatice. In centrul acestor pete, pe partea superioara a frunzelor apar 1-2 punctisoare bombate, crustoase, de culoare neagra, care reprezinta fructificatiile ciupercii. Petele pot sa se uneasca si frunzele vor prezenta portiuni mari de tesut atacat. In timpul unui atac puternic pomul poate sa-si piarda frunzele in lunile iulie-august.

Atacul pe lastarii tineri apare mai tarziu, in vara, manifestandu-se printr-o brunificare a scoartei, insotita de o uscare a varfului acestora.
Pe fructe boala se manifesta prin aparitia de pete asemanatoare cu cele intalnite pe frunze. Cand petele de pe frunze sunt grupate, pulpa crapa si deseori este supusa unui proces de putrezire, datorita patrunderii in interiorul tesuturilor a altor agenti patogeni.




Agentul patogen este Fabraea maculata. Primele infectii in primavara sunt produse de catre sporii ce se formeaza pe lastarii atacati in toamna. Ciuperca ierneaza in scoarta ramurilor, sporii ajung la maturitate prin luna mai si determina infectii pe frunze. In anii ploiosi, boala poate lua un caracter grav. Desi ciuperca poate forma si fructificatii de rezistenta, transmiterea sa este asigurata numai de miceliul de resistenta din lastari si stome (micelii uscate) de pe frunzele cazute, pe care in primavara vor aparea spori.


Prevenire si combatere.

Se recomanda adunarea si distrugerea frunzelor cazute sau ingroparea lor in sol, printr-o aratura adanca de toamna.
In perioada de vegetatie se recomanda tratamente chimice cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile