Patarea bruna a frunzelor de gutui (Fabraea maculata) – identificare si combatere
Publicat pe: 5 octombrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Patarea bruna a frunzelor de gutui, Fabraea maculata, denumita si entomosporioza, este frecventa in pepiniere si livezi. Ciuperca paraziteaza pe gutui si par si mai rar pe mar, mosmon sau scorus. In anii cu ploi frecvente in timpul verii, boala devine foarte periculoasa in pepiniere.
Patarea bruna a frunzelor de gutui – Simptome
Atacul se manifesta pe frunze si rareori pe lastari si fructe. Pe frunze apar pete circulare, de dimensiuni cuprinse intre 2-10 mm, care la inceput au o culoare galbui-crem, iar mai tarziu devin rosiatice. In centrul acestor pete, pe partea superioara a frunzelor apar 1-2 punctisoare bombate, crustoase, de culoare neagra, care reprezinta fructificatiile ciupercii. Petele pot sa se uneasca si frunzele vor prezenta portiuni mari de tesut atacat. In timpul unui atac puternic pomul poate sa-si piarda frunzele in lunile iulie-august.
Atacul pe lastarii tineri apare mai tarziu, in vara, manifestandu-se printr-o brunificare a scoartei, insotita de o uscare a varfului acestora.
Pe fructe boala se manifesta prin aparitia de pete asemanatoare cu cele intalnite pe frunze. Cand petele de pe frunze sunt grupate, pulpa crapa si deseori este supusa unui proces de putrezire, datorita patrunderii in interiorul tesuturilor a altor agenti patogeni.


Agentul patogen este Fabraea maculata. Primele infectii in primavara sunt produse de catre sporii ce se formeaza pe lastarii atacati in toamna. Ciuperca ierneaza in scoarta ramurilor, sporii ajung la maturitate prin luna mai si determina infectii pe frunze. In anii ploiosi, boala poate lua un caracter grav. Desi ciuperca poate forma si fructificatii de rezistenta, transmiterea sa este asigurata numai de miceliul de resistenta din lastari si stome (micelii uscate) de pe frunzele cazute, pe care in primavara vor aparea spori.
Prevenire si combatere.
Se recomanda adunarea si distrugerea frunzelor cazute sau ingroparea lor in sol, printr-o aratura adanca de toamna.
In perioada de vegetatie se recomanda tratamente chimice cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
-
Discuții pe teme similare
7 urează frunze verziGutui, frunze rasucite, deformateBuna ziua, Am un gutui plantat in curte, in Bucuresti de aproape 10 ani, avand rod mai in fiecare an. Anul acesta am observat frunze basicate, rasucite, chiar arse. Atasez... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.