Patarea alba a frunzelor de tomate – Septoria lycopersici

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Patarea alba a frunzelor de tomate – Septoria lycopersici

Este o boala mult easpandita in tarile cu climat temperat si oceanic, atacand in afara de tomate si alte solanacee cultivate si spontane.

planta-atacata-1  planta-atacata
Simptome: Plantele pot fi atacate in toate stadiile de dezvoltare, boala manifestandu-se pe frunze, tulpini si foarte rar pe fructe. Boala debuteaza pe frunze, prin aparitia unor pete circulare, cu diametrul de 0.5-1 mm, de culoare bruna.
Dupa catva timp, petele se maresc in diametru ajungand la 3-4 mm, capata o culoare alba-cenusie si raman inconjurate pe margini de un halo brun-intunecat. La suprafata tesuturilor atacate, pe partea superioara a frunzelor, apar formatiuni punctiforme, de culoare neagra, care reprezinta picnidiile ciupercii. Tesuturile atacate se necrozeaza, iar frunzele afectate se usuca, incepand cu cele bazale.
Pete similare pot fi observate pe tulpini si foarte rar pe fructe. Cand atacul se manifesta de timpuriu pe rasaduri, acestea pot fi distruse partial sau total daca nu se aplica tratamente adecvate.
Agentul patogen: Septoria lycopersici, de la o perioada de vegetatie la alta, ciuperca se transmite prin miceliul de rezistenta, forma sub care ciuperca ierneaza in resturile vegetale.
Prevenire si combatere: Ca masuri preventive se recomanda strangerea si distrugerea resturilor vegetale, rotatia culturilor cu revenirea tomatelor pe aceeasi sola, dupa 2-3 ani, utilizarea de rasad sanatos.
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda tratamente cu Antracol 70 WP (2 kg/ha), Bravo (4 l/ha), Dithane M45 (0.2%), Polyram DF (0.2%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor