Pastarnac, informatii despre tehnologia de cultura

pastarnac-cultivare-ingrijire-recoltare

Pastarnacul (Pastinaca sativa) este o planta bienala, ce se cultiva pentru radacinile sale aromate, cu gust specific. Radacinile de pastarnac contin cantitati ridicate de proteine, glucide, saruri minerale si vitamine si sunt utilizate in prepararea unor mancaruri si a unor conserve. Pastarnacul este originar din bazinul Marii Mediterane, unde creste spontan. In Romania se cultiva pe suprafete mici, in aceleasi zone ca si morcovul.

planta-morfologie
Particularitati botanice si biologice

Radacina are o forma alungita, conica, sferica, de culoare alb – galbuie. Pulpa este suculenta, aromata si are un gust placut. Frunzele sunt petiolate, cu lobi mari, dintati, lucioase pe partea superioara si pubescente pe partea inferioara. Din cauza acestor caracteristici, frunzele de pastarnac nu pot fi utilizate in hrana animalelor. Fiind o planta bienala, formeaza in primul an radacina pivotanta si rozeta de frunze si in anul al doilea, tulpina florifera (ce ajunge la inaltimea de 1 – 2), florile si fructele. Florile formeaza umbele mari si sunt de culoare galbena. Fructele sunt diachene, oval-turtite, de culoare cafenie.

Cerintele fata de clima si sol

Temperatura minima de germinare este de 1 – 2 grade Celsius, iar optimul, pe parcursul perioadei de vegetatie este cuprins intre 18 si 20 grade Celsius. Fata de umiditate plantele de pastarnac au cerinte moderate, iar sistemul radicular profund confera rezistenta la seceta. Se cultiva pe soluri mijlocii, lutoase, cu reactie neutra. In ceea ce priveste fertilizarea cu gunoi de grajd, pastarnacul reactioneaza bine, daca este aplicat culturii anterioare.

Tehnologia de cultivare a pastarnacului

Rotatia

Bune premergatoare sunt plantele legumicole ce parasesc terenul devreme, lasandu-l curat de buruieni. Acestea sunt: tomatele, ardeiul, castravetii, vinetele, dovleceii. Se poate cultiva in bune conditii dupa cartofi, mazare sau floarea-soarelui.

Pregatirea terenului

Se realizeaza toamna. Dupa desfiintarea culturii premergatoare se aplica fertilizarea de baza, in urma unei analize chimice a solului. Dupa fertilizare, solul se mobilizeaza la adancimea de 25 – 30 cm. Primavara devreme, se aplica inca o fertilizare a solului, dupa care acesta se marunteste si se niveleaza. Pentru a preveni aparitia buruienilor, se poate efectua o erbicidare preemergenta.

Semanatul
semanat-pastarnac

Se realizeaza primavara foarte devreme, folosind o norma de seminte de 6 – 8 kg/ha, la o adancime de 1 – 2 cm, doua randuri pe brazda la 35 cm intre ele, iar pe rand, se va asigura o distanta de 10 – 12 cm. In cazul in care semanatoarea nu este prevazuta cu roti sau tamburi, imediat dupa semanat, se recomanda o tavalugire a terenului, pentru realizarea unui contact mai bun al semintei cu solul.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Combaterea bolilor si daunatorilor

In general, cultura de pastarnac este destul de rezistenta la atacul bolilor si al daunatorilor, insa, pot aparea probleme, mai ales daca nu se respecta rotatia culturilor. Combaterea se realizeaza aplicand tratamente cu fungicide si insecticide specifice. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare, se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Combaterea buruienilor

Pentru distrugerea buruienilor si reglarea regimului aero-hidric al solului, se recomanda realizeaza de 3 – 4 prasile. Buruienile se pot combate si chimic prin aplicarea de erbicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte sfaturi si lucrari de intretinere
pastarnac-cultivare

Cand plantele au dezvoltat 2 – 3 frunze adevarate se realizeaza raritul. Se urmareste ca distanta intre plante pe rand sa fie una corespunzatoare. Pentru o obtine o productie ridicata, se recomanda irigarea culturii (3 – 4 irigari cu norme de 300 – 400 metri cubi/ha), cu precadere in perioada ingrosarii radacinilor.

Pentru mentinerea umiditatii solului se poate realiza mulcirea solului. Operatiunea consta in acoperirea solului cu resturi vegetale sau folii speciale. Mulcirea determina incalzirea solului, regleaza umiditatea din sol, mentine o stare fitosanitara buna, impiedica dezvoltarea buruienilor si reduce numarul lucrarilor de intretinere a culturii.

Intrucat perioada de vegetatie a cultivarilor este lunga, se recomanda 2 – 3 fertilizari faziale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea
recoltata-pastarnac

Se realizeaza toamna, inainte de venirea inghetului. Deoarece sunt lungi, radacinile se disloca la o adancime mai mare. Dupa dislocare, radacinile se smulg cu mana, se curata de pamant, se fasoneaza si se sorteaza. Se indeparteaza cele ranite sau cele care prezinta atacuri de boli sau daunatori.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile