Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – identificare si combatere
Publicat pe: 15 iunie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) este intalnit pe toate continentele. Este considerata una dintre cele mai raspandite specii de daunatori din agricultura. La noi in tara este raspandit in toate zonele de vegetatie. Este gasit in stare activa pe cele mai importante culturi si pe buruieni, incepand din lunile martie-aprilie pana toamna tarziu, la sfarsitul lunii noiembrie. De asemenea, este prezenta pe toate culturile de plante ornamentale sau de legume cultivate in sere, solarii si rasadnite. Paianjenul rosu comun este intalnit frecvent in podgoriile si livezile din Moldova, Muntenia, Dobrogea si Transilvania.
Femela are corpul de forma elipsoidala, de 0.36-0.53 mm lungime, de culoare variabila, de la verde deschis, brun si galben pana la carmin sau rosu inchis. Masculul are corp piriform de 0.22-0.35 mm lungime, mai deschis la culoare. Larva are forma elipsoidala, de culoare galben-palid sau verde-galbui. Oul are forma sferica, este neted, si imediat dupa depunere are aspect albicios, sticlos. Pe masura dezvoltarii embrionului, culoarea devine galbena-portocalie.
Biologie si ecologie
Femelele hibernante ale paianjenului rosu comun apar primavara devreme, in unii ani incepand din luna aprilie, odata cu pornirea in vegetatie.
Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult. Mai exact, ierneaza sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute sau buruieni uscate, in stratul superficial al solului etc. Din ouale fecundate iau nastere femele si masculi. Din cele nefecundate, rezulta numai masculi. Femelele depun ouale intr-un paienjenis de fire matasoase. In mod normal, sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, mai ales de-a lungul nervurilor.
Plante atacate si daune
Specie polifaga care ataca peste 90 specii de plante, cultivate si spontane. Ca urmare a atacului, pe frunze apar la inceput pete de culoare galbena, care apoi capata o nuanta de rosu sau brun. Decolorarea incepe de la baza limbului foliar, inainteaza de-a lungul nervurii principale si cuprinde in final toata suprafata foliara. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri. Acestea pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor, o coacere prematura a fructelor, avand ca efect cresterea si scaderea continutului de zahar.
Combatere
Primul tratament se executa primavara, impotriva femelelor hibernante, inaintea de depunerea oualelor cu acaricide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziAcarieni, insecte rosiiCe sunt aceste insecte si cum pot scapa de ele?Citește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi17 urează frunze verziStiai ca, anumite specii de citrice pot tolera temperaturi negative?🍊 Citrus trifoliata – este un arbust originar din China si Coreea. Este cunoscut si sub numele de “portocala rezistenta”, “portocala amara japoneza” sau Poncirus trifoliata. Este un portaltoi valoros... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziInsecte albe si portocalii in substratIn substratul din sera, in unele zone sunt niste insecte mici, majoritatea albe, dar si portocalii. Sunt oare acarieni? Am atasat un video, sper sa se vada. Nicio planta nu... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 5 răspunsuriFrunze verzi4 urează frunze verziHibiscus (trandafiri japonezi) – tratamente impotriva acarienilorAm o colecție de 25de bucăți,cu flori și culori diferite și nu pot scăpa de paianjenul roșu!Am incercat N metode ,însă nu pot scăpa de ei! Vas fi recunoscătoare dacă... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.