Paianjenul rosu comun- Tetranychus urticae

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Paianjenul rosu comun- Tetranychus urticae
Raspandire: Este intalnit in toate continentele, fiind considerata una dintre cele mai raspandite specii de daunatori din agricultura. La noi in tara este raspandit in toate zonele de vegetatie, fiind gasit in stare activa pe cele mai importante culturi si in buruieni, incepand din lunile martie-aprilie pana toamna tarziu, la sfarsitul lunii noiembrie.
De asemenea, este prezenta pe toate culturile de plante ornamentale sau de legume cultivate in sere, solarii si rasadnite, intalnita frecvent in podgoriile si livezile din Moldova, Muntenia, Dobrogea si Transilvania.

adult larva
Descriere: Femela are corpul de forma elipsoidala, de 0.36-0.53 mm lungime, de culoare variabila, de la verde deschis, brun si galben pana la carmin sau rosu inchis. Masculul are corp piriform de 0.22-0.35 mm lungime, mai deschis la culoare.
Larva are forma elipsoidala, de culoare galben-palid sau verde-galbui si se diferentiaza de celelalte stadii active prin prezenta a numai trei perechi de picioare.
Oul are forma sferica, este neted, si imediat dupa depunere are aspect albicios, sticlos, iar pe masura dezvoltarii embrionului, culoarea devine galbena-portocalie.
Biologie: Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute sau buruieni uscate, in stratul superficial al solului, etc.
Din oualele fecundate iau nastere femele si masculi, iar din cele nefecundate rezulta numai masculi. Femelele hibernante apar primavara devreme, in unii ani incepand din luna aprilie, o data cu pornirea in vegetatie. Femelele depun oualele intr-un paienjenis de fire matasoase, obisnuit, pe partea inferioara a frunzelor, mai ales de-a lungul nervurilor.

planta atacata 1 planta atacata
Plante atacate si daune: Specie polifaga care ataca peste 90 specii de plante, cultivate si spontane. Ca urmare a atacului, pe frunze apar la inceput pete de culoare galbena, care apoi capata o nuanta de rosu sau brun. Decolorarea incepe de la la baza limbului foliar, inainteaza de-a lungul nervurii principale si cuprinde in final toata suprafata foliara.
Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri, care uneori pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor, o coacere prematura a fructelor, avand ca efect cresterea si scaderea continutului de zahar.
Combatere: Primul tratament se executa primavara, impotriva femelelor hibernante, inaintea de depunerea oualelor cu Nissorun 10 WP (0.03%), Envidor 240 SC (3 ml in 10 la apa), Milbeknock (0.05%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor