Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – identificare si combatere

Publicat pe: 15 iunie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

paianjenul-rosu-comun
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) este intalnit pe toate continentele. Este considerata una dintre cele mai raspandite specii de daunatori din agricultura. La noi in tara este raspandit in toate zonele de vegetatie. Este gasit in stare activa pe cele mai importante culturi si pe buruieni, incepand din lunile martie-aprilie pana toamna tarziu, la sfarsitul lunii noiembrie. De asemenea, este prezenta pe toate culturile de plante ornamentale sau de legume cultivate in sere, solarii si rasadnite. Paianjenul rosu comun este intalnit frecvent in podgoriile si livezile din Moldova, Muntenia, Dobrogea si Transilvania.

 
Femela are corpul de forma elipsoidala, de 0.36-0.53 mm lungime, de culoare variabila, de la verde deschis, brun si galben pana la carmin sau rosu inchis. Masculul are corp piriform de 0.22-0.35 mm lungime, mai deschis la culoare. Larva are forma elipsoidala, de culoare galben-palid sau verde-galbui. Oul are forma sferica, este neted, si imediat dupa depunere are aspect albicios, sticlos. Pe masura dezvoltarii embrionului, culoarea devine galbena-portocalie.

Biologie si ecologie

Femelele hibernante ale paianjenului rosu comun apar primavara devreme, in unii ani incepand din luna aprilie, odata cu pornirea in vegetatie.

Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult. Mai exact, ierneaza sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute sau buruieni uscate, in stratul superficial al solului etc. Din ouale fecundate iau nastere femele si masculi. Din cele nefecundate, rezulta numai masculi. Femelele depun ouale intr-un paienjenis de fire matasoase. In mod normal, sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, mai ales de-a lungul nervurilor.

Plante atacate si daune

Specie polifaga care ataca peste 90 specii de plante, cultivate si spontane. Ca urmare a atacului, pe frunze apar la inceput pete de culoare galbena, care apoi capata o nuanta de rosu sau brun. Decolorarea incepe de la baza limbului foliar, inainteaza de-a lungul nervurii principale si cuprinde in final toata suprafata foliara. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri. Acestea pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor, o coacere prematura a fructelor, avand ca efect cresterea si scaderea continutului de zahar.

Combatere

Primul tratament se executa primavara, impotriva femelelor hibernante, inaintea de depunerea oualelor cu acaricide specifice.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Citrice
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
Bananier
paulownia-sfaturi-ingrijire
Paulownia
Begonia
Trandafir chinezesc
arbore-de-cafea
Arborele de cafea
Ficus
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Calathea
Dracaena
Trandafirul desertului
hibiscus-sfaturi-ingrijire
Hibiscus
Orhidee
Kalanchoe
scapa-de-sobolani
Sobolani
Bonsai
Leandru
Frezia-cultivare-ingrijire-sfaturi
Frezia
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – identificare si combatere

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile