Paianjenul brun al pomilor (Bryobia rubrioculus) – identificare si combatere

Paianjenul brun este un daunator foarte raspandit, fiind semnalat in majoritatea tarilor europene, America de Nord, nordul Africii, Asia Mica, Japonia, Australia, Noua Zeelanda. In tara noastra se intalneste atat in zonele de campie, cat si in Podisul Transilvaniei si regiunile premontane.

Adultul are corpul oval, usor turtit dorsoventral, cu marginile mai putin ridicate, de 0.6-0.8 mm lungime. Este de culoare brun-caramizie, putand varia, in functie de conditiile de hranire. Larva imediat dupa ecloziune, are culoarea rosie-caramizie, iar mai tarziu devine verzuie sau bruna, de 0.2 mm lungime.

Biologie si ecologie

Paianjenul brun se gaseste in toate stadiile de dezvoltare doar pe pomii fructiferi. In evolutia stadiilor s-au esalonat cate 6 generatii anuale. Painajenul brun ierneaza in stadiu de ou. Acesta este depus pe ramuri, in jurul mugurilor, sau in crapaturile scoartei pomilor. Femela depune 10-30 oua. Eclozarea larvelor are loc dupa realizarea pragului inferior de 7º C. Prima generatie se dezvolta in cursul lunilor martie-mai. Larvele apar la inceputul dezmuguritului si se raspandesc in coroana pomilor. Se localizeaza pe ramuri, lastari si pe fara inferioara a frunzelor. Dezvoltarea stadiului larvar dureaza 10-25 zile. Dupa parcurgerea stadiilor larvare devin femele adulte. Generatia a doua se dezvolta in cursul lunilor mai si iunie, a treia in iunie-iulie, a patra in iulie, generatia a cincea in august, iar in august-septembrie cea de-a sasea generatie ale carei oua raman sa hiberneze.

 Plante atacate si daune

Atacul paianjenului brun al pomilor a fost constatat la urmatoarele specii pomicole: mar, par, gutui, migdal, corcodus, prun, cais, cires, visin, piersic etc. Se hraneste cu frunzele plantelor, care sub influenta intepaturilor succesive, se decoloreaza si se usuca.
Simptomele atacului variaza in functie de momentul perioadei de vegetatie considerat. La inceput, pe frunze apar pete mici, de culoare alba-bruna, fara o delimitare bine conturata. Atacul se localizeaza in special la baza si de-a lungul nervurilor principale.

Combatere

In perioada de repaus vegetativ se recomanda aplicarea unui ulei horticol. In timpul perioadei de vegetatie, se aplica produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile