Paianjenul brun al pomilor- Bryobia rubrioculus

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Paianjenul brun al pomilor- Bryobia rubrioculus
Raspandire: Paianjenul brun al pomilor are o raspandire foarte larga, fiind semnalat in majoritatea tarilor europene, America de Nord, nordul Africii, Asia Mica, Japonia, Australia, Noua Zeelanda. In tara noastra se intalneste atat in zonele de campie, cat si in Podisul Transilvaniei si regiunile premontane.

adult  larva
Descriere: Adultul are corpul oval, usor turtit dorsoventral, cu marginile mai putin ridicate, de 0.6-0.8 mm lungime, de culoare brun-caramizie, putand varia in functie de conditiile de hranire.
Larva imediat dupa ecloziune, are culoarea rosie-caramizie, iar mai tarziu devine verzuie sau bruna, de 0.2 mm lungime. In stadiul de larva acarianul prezinta 3 perechi de picioare.
Biologie si ecologie: Este specie care traieste in toate stadiile de dezvoltare pe pomii fructiferi, nefiind migratoare catre alte grupe de plante. In evolutia stadiilor s-au esalonat cate 6 generatii anuale. Ierneaza in stadiu de ou depus de femelele ultimelor 3-4 generatii pe ramuri, obisnuit in jurul mugurilor sau in crapaturile scoartei pomilor.
Femela depune 10-30 oua, eclozarea larvelor din oua are loc dupa realizarea pragului inferior de dezvoltare de 7º C. Prima generatie se dezvolta in cursul lunilor martie-mai. Larvele apar la inceputul dezmuguritului, se raspandesc in coroana pomilor si se localizeaza pe ramuri, lastari si pe fara inferioara a frunzelor.
Dezvoltarea stadiului larvar dureaza 10-25 zile, iar dupa parcurgerea stadiilor larvare devin femele adulte. Generatia a doua se dezvolta in cursul lunilor mai si iunie, a treia in iunie-iulie, a patra in iulie, generatia a cincea in august, iar in august-septembrie cea de-a sasea generatie ale carei oua raman sa hiberneze.

planta atacata1 planta atacata
Plante atacate si daune: Atacul paianjenului brun al pomilor a fost constatat la urmatoarele specii pomicole: mar, par, gutui, migdal, corcodus, prun, cais, cires, visin, piersic etc. Se hraneste cu prunzele plantelor, care sub influenta intepaturilor succesive se decoloreaza si se usuca.
Simptomele atacului variaza in functie de momentul perioadei de vegetatie considerat. La inceput, pe frunze apar pete mici, de culoare alba-bruna, fara o delimitare bine conturata, atacul localizandu-se in special la baza si de-a lungul nervurilor principale.
Combatere: In perioada de repaus vegetativ se recomanda aplicarea de Confidor Oil (1.5%). Vara se va folosi din acaricice omologate Nissorun 10 WP (0.03%), Envidor 240 SC (3 ml in 10 la apa), Milbeknock (0.05%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor