Paduchele verde al solanaceelor – Macrosiphon euphorbiae

paduchele-verde

Paduchele verde al solanaceelor, Macrosiphon euphorbiae este raspandit in Europa si America de Nord. Acest daunator ataca atat culturile din camp, cat si din spatii protejate.

paduchele verde al solanaceelor
Alte denumiri: afide, potato aphid (lb. engleza).

Descriere. Insecta prezinta diferite marimi (1-2,5 mm) si culori variate, de la galben, rosu, maro, verde sau negru. Corpul este lucios sau prezinta o secretie ceroasa. Abdomenul este prevazut cu cornicule si o coada. Antenele sunt, de regula, inchise la culoare. Adultii pot prezenta sau nu aripi.

Biologie si ecologie. Este un daunator polifag raspandit in bazinele legumicole. Acest daunator dezvolta 8-12 generatii pe an si ierneaza ca ou de rezistenta sau ca adult in stare activa pe culturile infestate. Primavara, din oua, apar femelele. Prin inmultire asexuata vor rezulta adulti nearipati iar in luna mai apar si adultii aripati, care migreaza pe alte plante gazda. O femela poate da nastere la 30-50 de larve, iar la 3 saptamani apare o noua generatie. Spre toamna apar si adultii sexuati care, in urma imperecherii depun oua de rezistenta pe flora spontana.

Dezvoltarea populatiilor este dependenta de conditiile climatice. Acest factor determina numarul de generatii pe an. Temperaturile scazute determina prelungirea vietii afidelor, dar elimina capacitatea de inmultire a acestora. Acelasi lucru se intampla si la temperaturi de peste 30ºC.

Ploile distrug afidele, indepartandu-le de pe plante, iar umiditatea relativa crescuta favorizeaza dezvoltarea fungilor entomopatogeni.

Plante atacate si mod de daunare. Paduchii solanaceelor ataca peste 200 de specii de plante ce includ legume (tomate, cartof, salata, vinete, varza), pomi fructiferi, plante ornamentale (trandafiri) si buruieni.

Adultii si larvele produc pagube prin inteparea frunzelor apicale pe partea inferioara, ceea ce duce la gofrarea frunzelor si distrugerea mugurilor de crestere. Frunzele si florile afectate se ingalbenesc si se usuca. Plantele atacate au cresteri slabe, se debiliteaza si produc o recolta scazuta. Afidele secreta un lichid lipicios pe care-l lasa pe frunze permitand instalarea de ciuperci saprofite din genul Capnodium sub forma bolii numita fumagina. Prezenta fumaginei ingreuneaza procesele de respiratie si fotosinteza ale frunzelor.

Paduchele verde al solanaceelor este un important vector de transmitere a virozelor. De exemplu, la cartof, a carui inmultire se realizeaza prin material vegetal, transmiterea virusurilor este principala problema a producatorilor de material semincer.

Control si combatere. Avand in vedere pagubele produse de afide prin raspandirea virusurilor, este important sa se ia o serie de masuri pentru prevenirea raspandirii lor si limitarea populatiilor. Este indicata eliminarea populatiilor care apar primavara, prin distrugerea gazdelor primare si secundare, prin dezinfectia serelor, a rasadnitelor. Este importanta efectuarea de tratamente la rasaduri. Tratamentele se fac la aparitia primelor colonii de afide, cu produse sistemice.

Pradatori naturali care consuma paduchii verzi: Coccinella septempunctata si Syrphidae, specii de diptere Itonididae, fungi din genurile Entomophtora, Oospora si Cephalosporium.

In vederea riscului de raspandire a bolilor virale, este indicata utilizarea materialului saditor liber de virusuri.

Produse recomandate