Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) – identificare si combatere

paduchele-verde-al-castravetilor

Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) este o specie larg raspandita pe glob. Face parte din grupa afidelor. In tara noastra este intalnit din zonele de campie pana in cele muntoase, in camp, gradini si spatii protejate.

Adultul are 1,5-2 mm lungime. Prezinta corp globulos verde-maroniu, uneori galben, acoperit cu o secretie pulverulenta foarte fina. Picioarele sunt de culoare galben-verzui. Corniculele sunt de culoare neagra.

Paduchele verde al castravetilor prezinta atat exemplare fara aripi (aptere), cat si exemplare cu aripi (aripate).

Exemplarele femele aptere au abdomenul de culoare verde inchis sau verde-galbui. Prezinta forma ovala, cu cornicule negre. Femelele adulte cu aripi au abdomenul de culoare galben-verzuie sau neagra. Toracele si capul sunt de culoare neagra. Acestea asigura faciliteaza raspandirea afidelor de la o planta la alta. Nimfele au culoarea galbena sau verzuie si sunt acoperite cu un strat fin de pruina. Ouale au culoare galbena la inceput, apoi devin negru, lucioase.

Biologie si ecologie

Este o specie migratoare cu o evolutie holociclica. Planta gazda primara este crusinul (Rhamnus frangulariae), iar gazdele secundare sunt numeroase plante cultivate si spontane.

Primavara, odata cu incalzirea vremii, din ouale de iarna apar exemplarele fondatoare (fundatrix).  Acestea se hranesc si devin adulti si dau nastere partenogenetic si vivipar (nu au nevoie de mascul si nasc pui vii) la nimfe. Nimfele se vor transforma in femele fundatrigene aptere sau aripate. O femela fundatrigena da nastere in cursul vietii la aproximativ 70-80 de ninfe. In cursul toamnei apar formele sexupare care dau nastere la formele sexuate. Aceste forme depun oua de rezistenta (de iarna) pe gazda primara. Numarul de generatii este de 13-16 pe an.

Inmultirea este mult diminuata in luna iulie din cauza numarului mare de pradatori si paraziti naturali.

Acest daunator ierneaza ca ou de rezistenta. In conditii de spatii protejate, care presupun cultivarea continua de plante, paduchele ierneaza in stare activa, ca adult sau ninfa.

Plante gazda si mod de daunare

Paduchele verde al castravetilor este considerat un daunator polifag. Este semnalat pe numeroase plante cultivate si spontane. Cele mai insemnate pagube sunt produse la culturile de castraveti, pepeni, dovlecei, bumbac, unele plante de sera. In general, paduchele verde formeaza colonii aglomerate situate pe fata inferioara a frunzelor si pe lastarii tineri. Acestea inteapa si sug seva. Frunzele plantelor atacate se rasucesc, dupa care se ingalbenesc si se usuca.

Plantele sunt afectate si de secretiile dulci  (“roua de miere”)  produse de acesti paduchi. Secretiile acopera frunzele si permit instalarea unor ciuperci saprofite (exemplu, Capnodium salicinum ce produce fumagina). Astfel, este blocata asimilatia clorofiliana de catre plante. Beneficiarii secretiilor dulci sunt furnicile. Intre ele si afide se creeaza o simbioza, afidele fiind protejate de anumiti pradatori naturali.

Daca sunt observate furnici pe frunzele si lastarii plantelor, este un semn de infestare a plantelor cu paduchi verzi.

Cele mai mari daune produse de afide sunt cele cauzate de transmiterea virusurilor.

Acesti daunatori sunt importanti vectori ai virozelor precum: mozaicul castravetilor (Cucumis virus 1) si mozaicul galben (Cucumis virus 2).

Control si combatere

Este un daunator greu de combatut. Se pot aplica, insa, o serie de masuri agrotehnice. Printre acestea se pot enumera: distrugerea resturilor plantelor atacate, a plantelor gazda primare din zonele de cultivare, mentinerea unei igiene culturale corespunzatoare.

Atunci cand coloniile de paduchi devin evidente, este necesara interventia cu produse fitosanitare de contact, sistemice si translaminare. Se recomanda folosirea alternativa a produselor. De asemenea se vor respecta dozele specificate de producator, pentru a evita aparitia de forme rezistente.

Pentru a combate paduchele verde al castravetilor, se vor efectua tratamente cu insecticide specifice pentru afide.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile