Paduchele verde al castravetilor – Aphis gossypii

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 1 an

 

Paduchele verde al castravetilor – Aphis gossypii

Alte denumiri: Cerosipha gossypii, melon and cotton aphid (engleza).

     Raspandire:  Este o specie raspandita in aproape toate tarile globului iar in tara noastra o intalnim din zonele de campie pana in cele muntoase, in camp, gradini si spatii protejate.

     Descriere:  Adultul are 1,5-2 mm lungime, prezinta corp globulos verde-maroniu, uneori galben, acoperit cu o secretie pulverulenta foarte fina. Picioarele sunt de culoare galben-verzui. Corniculele sunt de culoare neagra.

Paduchele castravetilor are atat exemplare fara aripi (aptere) cat si exemplare cu aripi (aripate).

Exemplarele femele aptere au abdomenul de culoare verde inchis sau verde-galbui, de forma ovala, cu cornicule negre. Femelele adulte cu aripi au abdomenul de culoare galben-verzuie sau neagra iar toracele si capul de culoare neagra. Acestea asigura raspandirea cu usurinta a afidelor de la o planta la alta. Nimfele au deasemenea culoarea galbena sau verzuie si sunt acoperite cu un strat fin de pruina.

Ouale au culoare galbena la inceput, apoi devin negru, lucioase.

Colonii de afide pe partea inferioara a frunzelor

 

     Biologie si ecologie: Specie migratoare, are o evolutie holociclica, cu planta gazda primara crusinul (Rhamnus frangulariae) iar gazde secundare numeroase plante cultivate si spontane.

Primavara, odata cu incalzirea vremii, din ouale de iarna apar exemplarele fondatoare (fundatrix).  Acestea se hranesc si devin adulti si dau nastere partenogenetic si vivipar ( nu au nevoie de mascul si nasc pui vii ) la ninfe. Nimfele se vor transforma in femele fundatrigene aptere sau aripate. O femela fundatrigena da nastere in cursul vietii la aproximativ 70-80 de ninfe. In cursul toamnei apar formele sexupare care dau nastere la formele sexuate, forme ce depun oua de rezistenta (de iarna) pe gazda primara.

Numarul de generatii este de 13-16 pe an. Inmultirea este mult diminuata in luna iulie datorita numarului mare de pradatori si paraziti naturali.

Acest daunator ierneaza ca ou de rezistenta iar in conditii de spatii protejate care presupun cultivarea continua de plante, paduchele ierneaza in stare activa, ca adult sau ninfa.

Gofrarea frunzelor

     Plante gazda si mod de daunare:  Este considerat un daunator polifag, fiind semnalat pe numeroase plante cultivate si spontane insa pagube deosebite produce la culturile de castraveti, pepeni, dovlecei, bumbac, unele plante de sera. In general, afidele formeaza colonii aglomerate situate pe fata inferioara a frunzelor si pe lastarii tineri, unde inteapa si sug seva. Frunzele plantelor atacate se resucesc, formeaza pseudocecidii caracteristice dupa care se ingalbenesc si se usuca.

Plantele sunt afectate si de secretiile dulci  (“roua de miere”)  produse de acesti paduchi, ce acopera frunzele si permit instalarea usor ciuperci saprofite (Capnodium salicinum ce produce fumagina). Astfel, este blocata asimilatia clorofiliana de catre plante. Beneficiarii secretiilor dulci sunt furnicile, intre ele si afide creandu-se o simbioza, afidele fiind protejate de anumiti pradatori naturali.

Astfel, daca sunt observate furnici pe frunzele si lastarii plantelor, este un semn de infestare a plantelor cu paduchi.

Fumagina

 

Planta virusata

Cele mai mari daune produse de afide sunt cele datorate transmiterii virusilor, fiind cunoscute ca importanti vectori ai virozelor precum:  mozaicul castravetilor (Cucumis virus 1) si mozaicul galben (Cucumis virus 2).

     Control si combatereEste un daunator greu de combatut din cauza modului de habitat ascuns.

Se pot aplica o serie de masuri agrotehnice cum ar fi distrugerea resturilor plantelor atacate, a plantelor gazda primare din zonele de cultivare, mentinerea unei igiene culturale corespunzatoare.

Avand in vedere multiplele moduri in care pot afecta culturile, afidele sunt considerate unii dintre cei mai importanti daunatori pentru culturile legumicole, in consecinta, este nevoie de elaborarea si implementarea unul plan de prevenire si combatere riguros.

Are o serie de pradatori naturali, cum ar fi: Chrysoperla carnea, Coccinella undecimpunctata, diferite hymenoptere parazite.

Atunci cand coloniile de paduchi devin evidente, se cere interventia cu produse fitosanitare de contact, sistemice si translaminare. Se recomanda folosirea alternativa a produselor si aplicarea dozelor specificate de producator, pentru a evita aparitia de forme rezistente la aceste insecticide.

Produse pentru combaterea paduchelui verde al castravetilor:

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor