Paduchele lanos la plantele de apartament – identificare si combatere

Publicat pe: 14 octombrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024

paduchele-lanos-identificare-combatere
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantele de apartament sunt atacate, in general, de doua specii de paduchi lanosi: Pseudococcus longispinus (paduchele lanos al lamaiului) si Planococcus citri (paduchele lanos al citricelor), ce fac parte din familia Pseudococcidae. Ambele specii se hranesc cu sucul celular al plantelor, atacand prin intepat si supt. 

Depistarea atacului. Atacul poate fi depistat prin prezenta unui puf albicios, insotit de o pulbere alba. Acestia secreta o substanta transparenta, lipicioasa, numita “roua de miere”, ce favorizeaza aparitia fumaginei (ce se manifesta sub forma unei pulberi de culoare neagra). In unele cazuri, se pot observa insectele, ce au corpul oval-alungit (3 – 7 mm), de culoare rozalie, usor galbuie. Corpul acestora este acoperit de un strat ceros de culoare alba. 

Paduchele lanos- Plante atacate si daune

Paduchii lanosi sunt specii polifage. Ataca mai multe specii de plante, decorative de interior. Insa, prefera plantele cu frunze groase, dure si netede. In urma atacului, plantele afectate isi pierd frunzele, bobocii florali nu se mai deschid si cad, cresterea este incetinita, iar in final planta se usuca. 

Combatere. Pentru combaterea paduchilor lanosi, se fac tratamente cu insecticide sistemice. Acestea patrund in planta si circula prin seva cu care se vor hrani acestia.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a favoriza patrunderea insecticidului prin stratul de ceara, se recomanda adaugarea unui adjuvant in solutia de tratament. Deoarece sunt mai dificil de combatut, impotriva paduchilor lanosi se vor efectua 2-3 tratamente la interval de  5 – 7 zile, in functie de evolutia atacului.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

La cateva zile dupa incheierea tratamentelor este indicata aplicarea unor ingrasaminte speciale, pentru a favoriza regenerarea plantelor, in urma stresului suferit.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs


In plus: 

  • Este foarte important sa dozati insecticidele conform recomandarilor de pe ambalaj. Nerespectarea dozei favorizeaza aparitia exemplarelor rezistente. 
  • Paduchele lanos poate fi usor confundat cu un alt daunator, cicada melifera (Metcalfa pruinosa), al carui atac se manifesta in mod similar.
  • Diferenta consta in faptul ca, atunci cand sunt striviti, paduchii lanosi elibereaza o substanta sangerie, iar cicadele sar de pe planta inaine de a fi prinse. 
  • Conditiile care favorizeaza aparitia atacului sunt: umiditatea ridicata si temperaturile de peste 22°C.   
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Leandru
scapa-de-sobolani
Sobolani
Dracaena
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
Philodendron
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Orhidee
afide-sfaturi-combatere
Afide
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Begonia
Palmieri
Violeta de parma
photinia-sfaturi-ingrijire
Photinia
Citrice
ceapa-cultivare
Ceapa
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Paduchele lanos la plantele de apartament – identificare si combatere

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile