Paduchele lanos la plantele de apartament – identificare si combatere

paduchele-lanos-identificare-combatere

Plantele de apartament sunt atacate, in general, de doua specii de paduchi lanosi: Pseudococcus longispinus (paduchele lanos al lamaiului) si Planococcus citri (paduchele lanos al citricelor), ce fac parte din familia Pseudococcidae. Ambele specii se hranesc cu sucul celular al plantelor, atacand prin intepat si supt. 

Depistarea atacului. Atacul poate fi depistat prin prezenta unui puf albicios, insotit de o pulbere alba. Acestia secreta o substanta transparenta, lipicioasa, numita “roua de miere”, ce favorizeaza aparitia fumaginei (ce se manifesta sub forma unei pulberi de culoare neagra). In unele cazuri, se pot observa insectele, ce au corpul oval-alungit (3 – 7 mm), de culoare rozalie, usor galbuie. Corpul acestora este acoperit de un strat ceros de culoare alba. 

Paduchele lanos- Plante atacate si daune

Paduchii lanosi sunt specii polifage. Ataca mai multe specii de plante, decorative de interior. Insa, prefera plantele cu frunze groase, dure si netede. In urma atacului, plantele afectate isi pierd frunzele, bobocii florali nu se mai deschid si cad, cresterea este incetinita, iar in final planta se usuca. 

Combatere. Pentru combaterea paduchilor lanosi, se fac tratamente cu insecticide sistemice. Acestea patrund in planta si circula prin seva cu care se vor hrani acestia.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a favoriza patrunderea insecticidului prin stratul de ceara, se recomanda adaugarea unui adjuvant in solutia de tratament. Deoarece sunt mai dificil de combatut, impotriva paduchilor lanosi se vor efectua 2-3 tratamente la interval de  5 – 7 zile, in functie de evolutia atacului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

La cateva zile dupa incheierea tratamentelor este indicata aplicarea unor ingrasaminte speciale, pentru a favoriza regenerarea plantelor, in urma stresului suferit.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs


In plus: 

  • Este foarte important sa dozati insecticidele conform recomandarilor de pe ambalaj. Nerespectarea dozei favorizeaza aparitia exemplarelor rezistente. 
  • Paduchele lanos poate fi usor confundat cu un alt daunator, cicada melifera (Metcalfa pruinosa), al carui atac se manifesta in mod similar.
  • Diferenta consta in faptul ca, atunci cand sunt striviti, paduchii lanosi elibereaza o substanta sangerie, iar cicadele sar de pe planta inaine de a fi prinse. 
  • Conditiile care favorizeaza aparitia atacului sunt: umiditatea ridicata si temperaturile de peste 22°C.   
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile