Plantele de apartament sunt atacate, in general, de doua specii de paduchi lanosi: Pseudococcus longispinus (paduchele lanos al lamaiului) si Planococcus citri (paduchele lanos al citricelor), ce fac parte din familia Pseudococcidae. Ambele specii se hranesc cu sucul celular al plantelor, atacand prin intepat si supt.
Depistarea atacului. Atacul poate fi depistat prin prezenta unui puf albicios, insotit de o pulbere alba. Acestia secreta o substanta transparenta, lipicioasa, numita “roua de miere”, ce favorizeaza aparitia fumaginei (ce se manifesta sub forma unei pulberi de culoare neagra). In unele cazuri, se pot observa insectele, ce au corpul oval-alungit (3 – 7 mm), de culoare rozalie, usor galbuie. Corpul acestora este acoperit de un strat ceros de culoare alba.




Paduchele lanos- Plante atacate si daune
Paduchii lanosi sunt specii polifage. Ataca mai multe specii de plante, decorative de interior. Insa, prefera plantele cu frunze groase, dure si netede. In urma atacului, plantele afectate isi pierd frunzele, bobocii florali nu se mai deschid si cad, cresterea este incetinita, iar in final planta se usuca.
Combatere. Pentru combaterea paduchilor lanosi, se fac tratamente cu insecticide sistemice. Acestea patrund in planta si circula prin seva cu care se vor hrani acestia.
Produse recomandate
Pentru a favoriza patrunderea insecticidului prin stratul de ceara, se recomanda adaugarea unui adjuvant in solutia de tratament. Deoarece sunt mai dificil de combatut, impotriva paduchilor lanosi se vor efectua 2-3 tratamente la interval de 5 – 7 zile, in functie de evolutia atacului.
Produse recomandate
La cateva zile dupa incheierea tratamentelor este indicata aplicarea unor ingrasaminte speciale, pentru a favoriza regenerarea plantelor, in urma stresului suferit.
Produse recomandate
In plus:
- Este foarte important sa dozati insecticidele conform recomandarilor de pe ambalaj. Nerespectarea dozei favorizeaza aparitia exemplarelor rezistente.
- Paduchele lanos poate fi usor confundat cu un alt daunator, cicada melifera (Metcalfa pruinosa), al carui atac se manifesta in mod similar.
- Diferenta consta in faptul ca, atunci cand sunt striviti, paduchii lanosi elibereaza o substanta sangerie, iar cicadele sar de pe planta inaine de a fi prinse.
- Conditiile care favorizeaza aparitia atacului sunt: umiditatea ridicata si temperaturile de peste 22°C.