Ovaz, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
Publicat pe: 15 iunie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Ovazul (Avena sativa) a fost luat in cultura mai tarziu decat graul si orzul, fiind cunoscut initial ca buruiana. Plantele de ovaz valorifica bine solurile sarace si zonele cu climat aspru. In tara noastra ovazul a fost extins in cultura odata cu invazia slavilor. Boabele de ovaz constituie un furaj concentrat folosit in alimentatia cabalinelor, taurilor, berbecilor, a vacilor de lapte sau a pasarilor. Acestea contin o cantitate mare de proteina digestibila, fiind valorificate bine de animale.
De asemenea, ovazul reprezinta un furaj apreciat si sub forma de masa verde, avand o valoare nutritiva mai mare decat paiele de grau sau secara. Se poate combina cu mazarea sau mazariche formand borceaguri de primavara. In alimentatia omului are pondere redusa, sub forma de fulgi, faina sau grisuri. In zonele nordice faina de ovaz, in combinatie cu faina de grau, se foloseste la prepararea painii. Principala calitate a ovazului consta in faptul ca valorifica solurile de slaba calitate. De asemenea, ovazul valorifica bine ingrasamintele organice si minerale.
Sistemul radicular este bine dezvoltat, profund si cu putere mare de absorbtie. Tulpina are 5-8 internoduri cu lungimea cuprinsa intre 80 si 150 cm. Frunzele au limbul lanciolat, urechiusele lipsesc sau sunt foarte mici, iar ligula este bine dezvoltata. Inflorescenta este un panicul. Spiculetele sunt dispuse in varful ramificatiilor fiind formate din 2-3 flori. Fructul este o cariopsa imbracata in palei. Paleile pot fi brune, albe sau galbene.
Cerintele fata de clima si sol
Temperatura minima de germinatie este 2-3° C, iar plantele rasarite rezista la temperaturi de pana la -9° C. Ovazul creste si se dezvolta bine la temperaturi de peste 12° C si are nevoie de 1700-2000° C pe toata perioada de vegetatie. Ovazul are cerinte mari fata de apa, consumul maxim se inregistreaza in fazele de formare a paiului si la inspicare – inflorire. Fata de sol are cerinte reduse , dar prefera soluri cu pH intre 5.5 si 7.
Tehnologia de cultura la ovaz
Rotatia
Ovazul nu este pretentios fata de planta premergatoare. Cele mai bune rezultate se obtin dupa leguminoase anuale si perene, mazare, fasole, soia, naut, in pentru ulei, in pentru fibra, rapita, cartof, floarea-soarelui sau porumb. Nu se cultiva dupa sfecla de zahar si nu se recomanda monocultura. Ovazul este sensibil la erbicidele cu remanenta in sol.
Fertilizarea
Ovazul reactioneaza bine la ingrasamintele organice si chimice, insa cel mai frecvent se fertilizeaza cu ingrasaminte chimice. Dozele de ingrasaminte se calculeaza in functie de aprovizionarea solului si de planta premergatoare. De asemenea, ovazul reactioneaza pozitiv la aplicarea ingrasamintelor foliare.
Comandă produsele recomandate
Lucrarile solului
Solul trebuie mobilizat la adancimea de aprox 20 cm. Se urmareste afanarea solului, maruntirea resturilor vegetale si amestecarea lor cu solul. O atentie deosebita trebuie sa se acorde retiinerii apei in sol. Aratura principala se realizeaza toamna, iar primavara se excuta o lucrare de afanare superficiala urmata de pregatirea patului germinativ. Ovazul necesita un pat geminativ bine pregatit si nivelat. Acesta se realizeaza cu o zi inainte de semanat.
Samanta si semanatul
Samanata trebuie sa aiba puritate de peste 98% si germinatie de peste 90%, iar masa semintelor trebuie sa fie cat mai mare si de o marime cat mai mare. Semintele se pot trata cu insecto-fungicide inainte de semanat. Semanatul se realizeaza primavara in prima urgenta (2-3° C in sol). Daca se intarzie semanatul cu 10 zile, productia scade cu 10 %. Densitatea de semanat este de 450-550 boabe germinabile la metru patrat. Densitatea se stabileste in functie de potentialul soiului/hibridului, indicii de calitate ai semintei si de starea fitosanitara a solului si a semintei. Distanta intre randuri este de 12.5 cm , 10 cm sau chiar 6-8 cm. Adancimea de semanat este de 2-4 cm. Cantitatea de samanata la hectar este cuprinsa intre 120 si 140 kg/ ha.
Combaterea bolilor si daunatorilor
Principalele boli care pot aparea la cultura ovazului sunt: fainarea, fuzarioza, rugina, patarea bruna a frunzelor, taciunele. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: tripsul ovazului, paduchele verde al cerealelor, viespea paiului, gandacul balos, plosnita cerealelor, gandacul ghebos.
Combaterea buruienilor
Aceasta operatiune se poate realiza mecanizat sau chimic. Concomitent cu distrugerea buruienilor se poate realiza si distrugerea crustei. Pentru combaterea buruienilor din cultura ovazului, se pot folosi urmatoarele erbicide:
Comandă produsele recomandate
Recoltare
Ovazul se coace neuniform si este sensibil la scuturare. Pentru a se recolta in conditii bune ovazul trebuie sa aiba tijele uscate, iar boabele trebuie sa fie la inceput de coacere. In cazul in care nu se indeplinesc conditile optime de semanat combina se infunda, iar pierderile sunt foarte mari. Ovazul are capacitate de productie mare, dar din cauza amplasarii sale pe terenuri de slaba calitate productia este mica.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Ovaz, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.