Otetar, informatii si sfaturi de ingrijire

otetar-sfaturi-ingrijire

Speciile de otetar (genul Rhus) sunt cultivate in scop ornamental si in scop ecologic (de stabilizare a pantelor abrupte, de reconstructie eccologica). Frunzele foarte mari si inflorescentele fructifere colorate si persistente dau o valoare ornamentala deosebita. Datorita acestor caracteristici, otetarul a fost introdus in parcuri, gradini si aliniamente in majoritatea tarilor cu climat temperat. 

Specii si soiuri
Rhus typhina (otetar rosu)

Este un arbust sau arbore de talie mica, cu inaltimea de pana la 8-10 m, rar pana la 12 m, originar din America de Nord. Este cea mai raspandita specie de otetar, cultivata la scara larga in tara noastra, atat in scop ornamental, cat si in scop ecologic. Datorita inradacinarii bine dezvoltate, otetarul este adesea utilizat la consolidarea pantelor. In plus, datorita capacitatii de drajonare, este o specie potrivita pentru impadurirea primara a terenurilor degradate, unde colonizeaza terenul si contribuie la imbunatatirea calitatii solului. Coroana este specifica, lata si scunda, cu ramurile dispuse neregulat. Lujerii sunt foarte grosi si parosi, cu muguri dispusi altern si cu cicatrice specifica la baza fiecarui mugure. Frunzele sunt compuse, mari, cu lungimea de pana la 50 cm. Fiecare frunza prezinta intre 11 si 31 de foliole lungi (de pana la 13 cm), cu varful acuminat. Toamna, frunzele capata o culoare rosie. Florile sunt asezate in panicule erecte, de culoare verzuie. Fructele (drupe) au de asemenea valoare ornamentala prin culoarea rosie-violacee si gruparea in ciorchine mari, paroase, erecte, asemenea unor conuri. Maturatia are loc in octombrie, iar fructele persista in coroana pana in primavara.

Exista mai multe soiuri de otetar rosu, dintre care amintim: Rhus typhina Dissecta’, Rhus typhina Laciniata’ si Rhus typhina Tiger Eyes’.

Rhus glabra

Specie foarte asemanatoare cu otetarul rosu, cu origine de asemenea Nord Americana. Atinge inaltimi de pana la 3-4 m si este mai putin raspandita in scop ornamental.

Rhus coriaria

Specie arbustiva originara din zona sudica a Eurasiei, cu inaltimi de pana la 3-4 m. In unele regiuni este cultivata pentru fructele sale aromate, utilizate in industria culinara si cosmetica.

Conditii de mediu
rhus-typhina-otetarul-aliniament

Lumina. Otetarul are temperament de lumina, dezvoltandu-se normal in conditii de lumina din abundenta. Poate fi plantat si la semiumbra, uneori se regaseste si sub coroana arborilor mai inalti.

Temperatura. Este adaptat conditiilor climatice din tara noastra. Prezinta rezistenta la temperaturile reduse din sezonul rece, dar si la seceta.

Solul. Prezinta o mare adaptabilitate in ceea ce priveste solul. Astfel, poate fi cultivat pe solurile sarace, calcaroase, nisipoase, sau chiar pe cele slab saraturate. Este adesea plantat pe terenuri degradate, pentru fixarea pantelor si reconstructie ecologica, pentru consolidarea taluzurilor etc. 

Ingrijire

Udarea. Necesita udare ocazionala in perioadele secetoase.

Fertilizarea. Pentru crestere si dezvoltare optima, este indicata administrarea ingrasamintelor specifice in perioada de vegetatie (primavara-toamna, in special in cazul solurilor sarace).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. In vederea mentinerii aspectului estetic al otetarului, se recomanda indepartarea ramurilor uscate sau in curs de uscare. In cazul in care este necesar, pot fi indepartate ramurile nedorite sau cele cu lungime prea mare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Se recomanda a fi efectuata toamna sau primavara. Pentru reusita plantarii, se recomanda saparea unei gropi de dimensiuni optime, astfel incat radacinile sa fie asezate lejer si acoperite cu suficient pamant. Se recomanda administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare. Dupa plantare, se taseaza bine pamantul in jurul puietului si se uda din abundenta. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Datorita drajonarii active a otetarului, se recurge de regula la inmultirea vegetativa a acestuia. Inmultirea pe cale germinativa, din seminte, este de asemenea practicata. In acest caz, semanatul se realizeaza primavara devreme (sau chiar la sfarsitul iernii), in sere si solarii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
otetarul-daunatori-omizi

Boli si daunatori. In general, otetarul este putin susceptibil la boli si daunatori. Totusi, in cazul aparitiei unor boli (patari, putregaiuri) sau daunatori (afide, omizi ale diferitor specii de fluturi, Calophya triozomima, Saissetia oleae, etc.) se recomanda aplicarea tratamentelor specifice, cu insecticide si fungicide omologate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
In plus:
rhus-otetarul-toamna
  • longevitatea otetarului este redusa, de cca. 50 de ani;
  • este rezistent a poluare;
  • din cauza drajonarii active, este uneori considerata o specie invaziva;
  • este o specie cu valoare faunistica ridicata, oferind hrana si adapost multor specii de insecte si pasari;
  • continutul de substante tanante este ridicat in scoarta si in frunze;
  • fructele anumitor specii de otetar sunt utilizate in industria cosmetica, farmaceutica si culinara.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile