Orhidee, genuri si specii populare

Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 9 aprilie 2024

orhidee-sfaturi-ingrijire
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Orhidee – se remarca prin frumusetea florilor si diversitatea foarte mare a culorilor, formelor si parfumurilor. Aceasta mare familie, numita familia Orchidaceae cuprinde aproximativ 800 de genuri, cu peste 30 000 de specii, cultivaruri si hibrizi. Cele mai cunoscute sunt:

Phalaenopsis

Genul cuprinde aproximativ 70 de specii de orhidee epifite sau litofite, originare din zone precum India, Indonezia, Filipine si Australia. In tara noastra este intalnita ca planta de apartament, fiind una dintre cele mai apreciate orhidee. Phalaenopsis este cunoscuta si sub denumirea de “planta fluture”, florile sale avand o forma deosebita.

Orhideele Phalaenopsis sunt monopodiale, lipsite de rizomi sau bulbi, prezentand o singura tulpina dreapta, cu crestere continua. In general, frunzele sunt dispuse pe doua randuri, sunt mari, avand o lungime de 10-30 cm. Forma lor este eliptica sau obovata, sunt coriacee, lucioase, de culoare verde uniforma. Din rozeta de frunze pornesc tijele florale si radacinile aeriene. Tijele florale pot aparea in orice perioada a anului, in varful lor dezvoltandu-se zeci de boboci si flori cu petale si sepale asemanatoare, de culoare alba, roz, oranj sau galbena.  

orhidee-phalaenopsis

Orhidee – Cattleya

Este un gen de orhidee ce cuprinde aproximativ 40-65 specii originare din padurile tropicale ale Americii Centrale si de Sud, in special din Bazinul Amazonian. Prima specie de orhidee Cattleya introdusa in Europa a fost Cattleya loddigesii. La noi in tara, speciile acestei orhidei sunt crescute ca plante de interior, fiind considerate “reginele orhideelor”. In zonele natale, cresc pe arbori sau pietre, fiind epifite, respectiv litofite. P

Prezinta crestere simpodiala, cu un rizom subteran, din care pornesc mai multi pseudobulbi (ingrosari ale tulpinilor), cu rol de inmagazinare a apei. Astfel, speciile acestui gen se impart in doua tipuri: labiata sau unifoliate (au o singura frunza pe fiecare pseudobulb si 2-6 flori voluminoase) si brazilian sau bifoliat (au 2-3 frunze pe fiecare pseudobulb si ciorchini de flori mici, viu-colorate, parfumate). Frunzele au aspect similar celor de Phalaenopsis. Pot inflori in orice perioada a anului, florile sunt alcatuite din 3 sepale si doua petale mari, colorate, cu marginile franjurate.   

cattleya-ingrijire

Orhidee – Miltonia

Acest gen cuprinde aproximativ 20 de specii de orhidee epifite, native din padurile tropicale din America Centrala si de Sud. Prezinta pseudobulbi cilindrici, ce se dezvolta pe un rizom orizontal. Din acestia pornesc frunzele liniare, lungi de 15-30 cm, flexibile, de culoare verde deschis. Florile pot aparea tot timpul anului, cresc solitare sau in grupuri de cate 6-10, au sepalele si petalele de aceeasi dimensiune, decorate in culori contrastante. Deseori au forma plata si se aseamana cu florile de panseluta, totusi rezista un timp scurt pe planta, comparativ cu celelalte genuri de orhidee.

miltonia-cultivare

Dendobrium

Gen ce cuprinde 1000-1500 de specii de orhidee exclusiv epifite, ce isi au originea in India, tarile din sud-estul Asiei, Indonezia, Australia. Denumirea provine de la cuvintele dendron=copac si bios=viata, facand referire la modul de crestere al acestora in mediul natural, pe arbori. Prezinta un rizom mic, pe care se dezvolta pseudobulbii cu forma diferita in functie de specie si pot fi pendenti sau erecti. Frunzele cresc atasate de-a lungul pseudobulbilor, sunt lungi de 10-25 cm, plate sau cilindrice, persistente, uneori cazatoare. Forma si culoarea florilor difera de la o specie la alta, acestea au petale si sepale de aceeasi dimensiune, la unele specii sunt parfumate.

orhidee-dendrobium-ingrijire

Cymbidium

Genul cuprinde peste 100 specii de orhidee epifite, litofite, terestre, unele chiar saprofite, native din zonele tropicale si subtropicale ale Asiei (India, China, Japonia) si Australia. Prezinta crestere simpodiala, cu pseudobulbi ovali, din fiecare pornind 3-12 frunze persistente, asezate pe doua randuri. Acestea au intre 30 cm si 1 m lungime, cresc sub forma de panglici curbate, sunt pieloase si au culoare verde. Inflorescentele au forma de spic, pot fi alcatuite din maxim 30 de flori cu sepalele si petalele identice, de diferite culori.

orhidee-cymbidium-ingrijire

Oncidium

Este un gen de orhidee alcatuit din peste 450 de specii epifite, originare din padurile tropicale ale Americii Centrale si de Sud. Prezinta pseudobulbi ovoidali, pe care se dezvolta o singura frunza mare sau doua frunze mai mici. In functie de specie, frunzele pot avea lungimi cuprinse intre 10 si 60 cm, totodata, unele pot creste sub forma de tufis. Florile pot fi solitare sau grupate, in general, au culoare galbena, dar forma si culoarea variaza foarte mult de la o specie la alta, unele pot fi maronii, albe sau roz.

orhidee-oncidium-crestere
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
mesteacan-sfaturi-ingrijire
Mesteacan
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Gazon - peluze
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
afide-sfaturi-combatere
Afide
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
capsun-cultivare-ingrijire
Capsun
Albizia-sfaturi-ingrijire
Albizia
artar-sfaturi-ingrijire
Artar
buxus-sfaturi-ingrijire
Buxus
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Leandru
Ficus
Dracaena
gladita-sfaturi-ingrijire
Gladita
limax-sfaturi-combatere
Limacsi

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Orhidee, genuri si specii populare

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile