Orez, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

orez-cultivare-fertilizare-irigare

Orez (Oryza sativa) – este una din cele mai importante plante de cultura, alaturi de grau. Principala utilizare a orezului este in alimentatia umana. Boabele de orez se pot prepara usor, au o valoare nutritiva ridicata si un grad de digestibilitate mai mare decat in cazul celorlalte cereale. In plus, orezul se poate utiliza si pentru fabricarea bauturilor alcoolice (sake, bere), in industria farmaceutica, pentru furaje etc. 

Particularitati botanice

Orezul se caracterizeaza prin frunze inguste, inflorescenta de tip panicul, care poarta in varf spiculete uniflore. Boabele sunt imbracate in palee. O importanta caracteristica a orezului este infratirea puternica. Acest proces are loc la 10-15 zile dupa rasarit. De regula, orezul formeaza 3-6 frati fertili. 

Planta de orez formeaza la nivelul radacinilor, paiului si frunzelor canale aerifere, cu ajutorul carora este asigurat oxigenul necesar respiratiei organelor subterane, in cazul in care terenul este acoperit cu apa. 

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura

Este o cultura cu cerinte ridicate fata de caldura, fiind necesare temperaturi minime de 20 ℃ in perioada iunie-august. Semintele incep sa germineze la o temperatura de aproximativ 10-12 ℃, iar in perioada infloritului, plantele de orez au nevoie de temperaturi cuprinse intre 27-32℃. Temperaturile sub 15 ℃, in perioada infloritului, determina caderea florilor, avand o influenta negativa asupra productiei. 

Umiditatea

Plantele de orez sunt foarte pretentioase fata de apa. In regiunile in care culturile de orez nu sunt irigate, sunt necesare precipitatii lunare de 160-300 mm sau 1.000-1.800 mm pe intreaga perioada de vegetatie, repartizate uniform. In cazul culturilor irigate, sunt necesare norme de circa 30-40.000 ㎥ apa/ha. 

In zonele temperate, unde pot aparea oscilatii bruste de temperatura in timpul sezonului cald, cultura orezului se poate cultiva doar in strat de apa, aceasta avand rol termoregulator.

Lumina

Plantele de orez au cerinte mari fata de lumina. In anii cu nebulozitate ridicata productia de orez scade. Necesarul minim de stralucire a soarelui este de 1.000 ore. 

Sol

Orezul prefera solurile grele, cu un continut de argila de aproximativ 40%, putin permeabile, cu un pH de 6-7. Nu se recomanda cultivarea pe solurile nisipoase, permeabile, care pot determina un consum ridicat de apa. Plantele de orez pot valorifica si solurile neproductive, problematice. 

Tehnologia de cultura

Rotatia

Cultura orezului se amplaseaza pe terenuri special amenajate, prevazute cu canale pentru alimentarea cu apa si canale pentru evacuarea acesteia. Din acest considerent, este de dorit cultivarea orezului pe o perioada cat mai mare in spatiile amenajate. Totusi, deoarece orezul poate suporta monocultura, aceasta perioada nu trebuie sa fie mai mare de 4 ani. In caz contrar, pot aparea efecte negative asupra solului: acidifiere, compactare, pierderea elementelor nutritive, imburuienare. 

Fertilizarea

Orezul reactioneaza foarte bine la aplicarea ingrasamintelor, ca urmare a spalarii elementelor nutritive din sol cu apa de irigatie. Dozele se stabilesc in urma analizelor agrochimice ale solului, in functie de recolta scontata si cerintele plantelor in anumite faze de vegetatie.

Ingrasamintele cu azot se pot administra fractionat, ⅔ din doza totala inainte de semanat, urmand ca restul sa fie aplicat in vegetatie (stadiul de 7-9 frunze). Fosforul se poate administra toamna sau primavara, inainte de semanat, iar potasiul poate fi aplicat in intregime inainte de semanat sau fractionat, precum azotul. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrarile solului

Lucrarile-solului

Toamna, se executa lucrarea de arat, la adancimea de 23-25 cm, pe soluri normale si 28-30 cm, pe soluri usoare. In anumite situatii, daca solul este infestat cu buruieni greu de combatut (ce prezinta rizomi), primavara, se poate executa o a doua aratura (superficiala), dupa ce rizomii au fost scosi si expusi la temperaturi negative, prin aratura de toamna. Periodic, se recomanda scarificarea solului, indeosebi in orezariile vechi sau in cele cu sol puternic tasat, impermeabile. In primavara, se executa o lucrare cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti. 

O alta lucrare importanta o reprezinta nivelarea terenului. Nivelarea de intretinere se executa anual si are rolul de a corecta denivelarile rezultate in urma celorlalte lucrari mecanice. 

Samanta si semanatul

Samanta trebuie sa aiba puritatea fizica de minimum 98% si capacitatea de germinare de minimum 80%. Semanatul se poate realiza pe teren uscat sau in strat de apa. 

Semanatul in strat de apa este cel mai utilizat, la scara larga, deoarece ofera avantajul scurtarii perioadei de vegetatie cu 10-15 zile, prin utilizarea de samanta preincoltita, semanata mai devreme. Semanatul pe teren uscat se realizeaza prin imprastiere, utilizand semanatori universale. Ulterior, terenul poate fi tavalugit, pentru a evita deplasarea semintelor in timpul inundarii. 

In conditiile din tara noastra, lucrarea de semanat poate avea loc atunci cand temperatura din sol atinge 10-12 ℃. 

Combaterea buruienilor

Este o lucrare importanta in cultura orezului, imburuienarea fiind favorizata de prezenta stratului de apa.

Combaterea buruienilor se poate realiza inainte de semanat, aplicand erbicide specifice, omologate la cultura de orez. Totusi, in perioada de vegetatie, poate fi necesara o erbicidare de corectie. Inainte de aplicarea erbicidului, apa este evacuata complet din parcela respectiva, iar la scurt timp de la tratament, se va iriga din nou, astfel incat stratul de apa sa nu depaseasca 15-20 cm. Ulterior, dupa 6-8 zile, stratul de apa poate reveni la grosimea normala. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Combaterea bolilor si a daunatorilor

Cele mai frecvente boli care pot aparea la orez sunt: arsura bacteriana a orezului, patarea bruna, fuzarioza. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: musculita orezului, tantarul orezului, moluste. 

Irigarea

Este o veriga importanta in cultura orezului. In tara noastra, regimul de irigare aplicat este sumbersia intermitenta cu nivel de apa variabil. Astfel, in cazul semanatului in strat de apa, cu 1-2 zile inainte de semanat, parcela se va inunda cu 10 cm de apa. La 6-8 zile de la semanat, apa se evacueaza timp de 48 ore, pentru a favoriza inradacinarea plantutelor. Apoi, terenul se va inunda din nou, marind treptat grosimea stratului de apa. In perioada de infratire, pentru a asigura oxigenul necesar plantei, nivelul apei trebuie coborat pana la 3-4 cm. Dupa aceea, nivelul apei se ridica treptat, initial la 10-15 cm, pana la maximum 20-25 cm in faza de aparitie a paniculului-inflorire. In perioada fecundarii-formarii bobului, nivelul stratului de apa se va reduce pana la 10-15 cm, iar in faza de maturitate in ceara, alimentarea cu apa se va opri. Evacuarea completa a apei va avea loc cu 10-15 zile inainte de recoltare.

Recoltare

Recoltarea se realizeaza atunci cand boabele din varf se afla in faza de coacere deplina (umiditate 18-20%). Calendaristic, plantele se recolteaza in perioada septembrie-octombrie.  Aceasta operatiune se poate realiza cu ajutorul combinei pentru cereale paioase, direct din lan. 

In anumite situatii, atunci cand coacerea este intarziata sau neuniforma, recoltarea poate avea loc divizat. Mai exact, atunci cand boabele au o umiditate de 26-28%, plantele se taie la inaltimea de 20 cm. Apoi, cand boabele ajung la 15-17% umiditate, plantele se treiera cu ajutorul combinei prevazuta cu ridicator de brazda. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile