Oncidium, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 15 noiembrie 2023 Modificat pe: 9 aprilie 2024

oncidium-ingrijire-sfaturi
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Orhideele Oncidium sunt plante delicate, cu tulpini lungi si flori mici ce se aseamana cu fluturii. Din acest motiv orhideele din genul Oncidium se mai numesc si “orhidee fluture” sau “doamna care danseaza”. Cele mai multe specii din acest gen infloresc toamna, insa hibrizii noi pot inflorii tot anul. Genul Oncidium cuprinde majoritar specii epifite ce sunt ideale ca plante ornamentale de interior. Acestea au tije florale lungi, pline de flori mici si au un aspect tropical.

oncidiuom-orhidee

Tipuri de orhidee Oncidium

  • Oncidium leucochilum
  • O. longipes
  • O. sarcodes
  • O. pulchellum

Ingrijire

Lumina

lumina-orhidee

Aceste tipuri de orhidee sunt iubitoare de caldura si lumina. Sunt putin mai tolerante la caldura si lumina directa comparativ cu alte specii populare de orhidee. Este bine de stiut ca prefera o pozitionare orientata spre vest sau est, dar poate tolera si orientarea la sud in conditii de umbra-semiumbra pe timpul verii. Nu tolereaza lumina intensa directa in perioada infloririi si frigul insotit de umiditate scazuta.

Puteti verifica culoarea frunzelor pentru a observa daca amplasarea plantei este una optima. Daca pozitionarea este una buna, frunzele sunt de culoare verde deschis. Daca pozitionarea nu este una buna, frunzele isi vor schimba culoarea in verde inchis (deficit de lumina) sau rosiatic (prea multa lumina).

Substrat

Orhideele nu cresc in pamant obisnuit de flori, ci intr-un amestec special care imita mediul lor natural. Asigurati-va ca substratul este unul cu un drenaj foarte bun, astfel incat radacinile sa nu stea in contact cu apa pentru o perioada lunga de timp.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
temperatura-umiditate-oncidium

Temperatura si umiditate

In general, orhideele din genul Oncidium au nevoie de temperaturi cuprinse intre 20°C –25°C pe timpul zilei si 15°C-20°C pe timp de noapte. Scaderea temperaturii pe timpul noptii stimuleaza inflorirea.

Umiditatea ideala este cuprinsa intre 40%-70%. In zonele cu clima uscata, unde apare frecvent seceta si aerul din incaperi este uscat, este recomadata utilizarea unui umidificator de aer. O alta metoda pentru cresterea umiditatii este folosirea unei tavi cu pietris. Tava se va umple cu pietris, peste care se toarna o cantitate suficienta de apa, astfel incat pietrisul sa fie acoperit. Apoi, se aseaza peste pietris o farfurioara rasturnata, iar deasupra farfuriei se aseaza ghiveciul. Principiul de functionare al acestei metode se bazeaza pe evaporarea apei din tavita.

De asemena, trebuie evitata asezarea plantei langa surse de caldura in timpul iernii.

udarea-oncidium-orhidee

Udarea

Substratul orhideelor nu trebuie sa fie nici foarte ud (saturat cu apa) dar nici foarte uscat. Majoritatea orhideelor prefera ca substratul sa se usuce intre doua udari, astfel, eliminam riscul acumularii apei in exces.

Se scufunda vasul in apa timp de 10-15 minute, pana cand tot substratul este hidratat. Apoi, se scurge toata apa din vas si din farfurioara, astfel incat radacinile sa nu ramana in apa. Asigurati-va ca apa nu patrunde in centrul rozetei de frunze sau la punctul de insertie al frunzelor pe tulpina. Exista riscul ca planta sa putrezeasca daca apa stagneaza.

Calitatea apei: se poate utiliza apa de la robinet, tinuta in prealabil 24 de ore intr-un vas deschis. Apa de ploaie, preferabil provenita dintr-o zona mai putin poluata, este foarte recomandata pentru udarea plantelor de interior. Indiferent de sursa de apa, aceasta se administreaza plantei atunci cand are temperatura camerei, pentru a feri planta de socuri termice.

Cand se uda: Administrarea apei se realizeaza in primele ore ale zilei, astfel incat substratul sa se poata zvanta pana seara. De preferat, a nu se uda plantele seara.

Fertilizarea

Se aplica ingrasamant o data pe saptamana in perioada de crestere activa a plantei (perioada vegetativa) si se opreste aplicarea in perioada de repaus. Se recomanda utilizarea unor ingrasaminte special concepute pentru orhidee. Ingrasamintele se aplica in cantitatile specificate de producator si niciodata in cantitati mai mari, pentru a nu produce arsuri radacinilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
transplantarea-orhidee

Transplantare

Aceasta lucrare se realizeaza o data la 12-24 de luni si se efectueaza de regula primavara sau dupa ce florile au trecut. Nu se fac transplantari ale plantelor inflorite sau care urmeaza sa infloreasca deoarece exista riscul ca florile sa cada.

Transplantarea are ca scop inlocuirea substratului vechi cu unul nou si nu intotdeauna este nevoie de un vas mai mare. Daca planta prezinta radacinile inghesuite si se observa necesitatea inlocuirii ghiveciului, acesta nu trebuie sa fie cu mult mai mare decat cel vechi. Daca se transplanteaza intr-un vas prea mare, planta va dezvolta partea vegetativa sau radiculara in detrimentul infloririi.

Taieri

Se pot realiza taieri dupa finalizarea infloririi (dupa ce florile s-au ofilit si tijele au inceput sa se usuce). Pentru taieri trebuie sa folositi un instrument bine ascutit si sterilizat in prealabil.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

In genul Oncidium putem gasi si orhidee ce au un parfum aparte:

  • “Sharry baby” are un miros distinct de ciocolata;
  • “Twinkle” are un miros asemenator cu vanilia;
  • Oncidium chrysomorphum miroase a citrice.
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
Suculente
afin-cultivare-ingrijire
Afin
Citrice
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
cires-japonez-sfaturi-ingrijire
Cires japonez
vita-de-vie-cultivare-ingrijire
Vita de vie
pini-sfaturi-ingrijire
Pin
Leandru
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
Calathea
Gazon - peluze
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
anthurium-informatii-ingrijire
Anthurium
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Cactusi
salcam-sfaturi-ingrijire
Salcam
Cires
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Oncidium, informatii si sfaturi de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile