Omida paroasa a buxusului – Cydalima perspectalis

Omida paroasa a buxusului - Cydalima perspectalis Comunitatea Botanistii

Omida paroasa a buxusului (Cydalima perspectalis sin. Diaphania perspectalis) este un daunator periculos originar din estul Asiei, ce a fost semnalat pentru prima data in Europa in anul 2006, la granita Germaniei cu Elvetia. In Romania a fost prima oara observata in anul 2011, in Bucuresti. 

Descriere. Adultii sunt molii ce prezinta aripi albe cu marginea inchisa la culoare si au o anvergura a aripilor de aproximativ 4 cm. 

Larvele au capul negru, iar restul corpului de culoare galben-verzuie, cu puncte negre din care pornesc smocuri de perisori fini. Acestea cresc de la cativa milimetri pana la 4 cm lungime. Dupa aproximativ o luna, larvele intra in stadiul de pupa (protejata de un cocon) pentru aproximativ 14 zile. 

Adultii au o perioada de viata relativ scurta, insa un singur exemplar poate depune pana la 500 de oua plate, de culoare galbuie, grupate pe partea inferioara a frunzelor de buxus. 

Biologie omida paroasa a buxusului. Biologia acestei insecte nu este cunoscuta pe deplin, insa se presupune ca ar avea 2-3 generatii pe an. Ierneaza sub forma de omizi mici, protejate si prinse unele langa altele de o panza de matase tesuta in toamna. Primavara, acestea isi incheie dezvoltarea, ajungand la stadiul de adult. 

omida-paroasa-a-buxusului
Descriere atac omida paroasa a buxusului

Larvele sunt cele care produc pagube deoarece consuma parti ale frunzelor si pot produce defolierea intreaga a buxusului intr-o perioada scurta de timp. Se presupune ca exista doua perioade predominante ale atacului: in aprilie si iulie. 

Depistarea atacului. Atacul poate fi cel mai usor observat prin prezenta panzelor si a omizilor in interiorul tufelor de buxus, care prezinta parti uscate. Se fac controale periodice pentru depistarea oualor depuse pe partea inferioara a frunzelor si a larvelor mici de culoare galbena. Pupele pot fi identificate prin coconurile tesute din panza si ramuri cu frunze. Adultii pot fi observati in lunile mai-august, cand isi depun ouale. 

Combatere. Combaterea acestui daunator se poate face utilizand insecticide specifice.

Produse recomandate

Pentru ca solutia de insecticid sa se mentina pe frunzele lucioase ale buxusului, se pot utiliza adjuvanti.

Produse recomandate

Identificarea daunatorului din timp si luarea masurilor corespunzatoare eliminarii acestuia va diminua considerabil atacul si daunele provocate. Astfel, se recomanda taierea ramurilor uscate si aplicarea insecticidelor specifice, tratamentul repetandu-se in functie de evolutia atacului. 

Se poate utiliza un ingrasamant special pentru regenerarea buxusului in urma atacului.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Dumitrache Roxana
  8 iulie 2019
  buxus atacat de omida paroasa Comunitatea Botanistiibuxus atacat de omida paroasa Comunitatea Botanistiibuxus atacat de omida paroasa Comunitatea Botanistii
  Buna ziua.Ma puteti ajuta va rog sa-mi spuneti ce tratament trebuie sa fac la buxus pt problema apărută? Multumesc!
  1
  3
  Trimite
  sorinel
  17 august 2020
  Combatere daunatori buxus – omida paroasa Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu tufele de buxus din imagine.Se mai poate face ceva?daunatorul este omida verde.Multumesc mult!
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile