Naut, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

naut-cultivare-ingrijire

Nautul face parte din tribul Vicieae, genul Cicer, gen ce cuprinde mai multe specii anuale si perene spontane. Se cultiva specia Cicer arietinum, care este impartita in patru subspecii: orientale, asiaticum, mediterraneum si euroasiaticum. O importanta deosebita o prezinta subspecia euroasiaticum, ce curprinde mai multe ecotipuri, deosebite dupa inaltimea tufei, culoarea florilor, forma tufei. Boabele de naut sunt utilizate in alimentatie sub diferite forme, respectiv prajite, ca si inlocuitor pentru cafea etc. Ca si hrana pentru animale, boabele (uruite) prezinta utilizari mai restranse la cabaline si porcine. Paiele (produsele secundare) au o valoare furajera slaba, deoarece se lignifica, iar frunzele se scutura. Datorita continutului in ocid oxalic si malic, planta verde nu se foloseste in furaje. 

Particularitati botanice

Nautul este o planta cu rasarire hipogenica, ce prezinta o radacina de tipul II, cu putere mare de absorbtie si solubilizare. Tulpina are o inaltime de 30-60 cm, este muchiata, erecta pana la maturitate, fiind acoperita cu peri. Frunzele sunt imparipenat compuse, au 7-17 foliole dintate si sunt acoperite cu perisori ce secreta acid oxalic, acid malic etc. 

Florile au diferite culori, sunt dispuse solitar si au inflorire esalonata (2-3 saptamani) de la baza spre varf, polenizarea fiind autogama. Pastaile sunt scurte, ovale, de culoare galben-deschisa, acoperite cu perisori, continad 1-3 seminte de diferite forme, culori si marimi. 

Cerinte fata de clima si sol 

Temperatura 

Nautul are cerinte destul de mari fata de temperatura, suma de grade fiind circa 2000 °C.  Dintre toate leguminoasele pentru boabe acesta suporta cel mai usor seceta. Temperatura minima la germinatie este de 3-4 °C, iar la 6-8 °C rasare in mai putin de 10 zile. In stadiul de plantula rezista la -6 °C, iar in perioada de vegetatie are nevoie de temperaturi de pana la 20-21°C. 

Sol 

Prefera solurile cu textura mijlocie, bogate in calciu. Acesta nu reuseste pe solurile grele, excesiv de umede, slab aerate, insa valorifica bine solurile nisipoase si usor salinizate. 

Tehnologia de cultura 

Rotatia 

Momentan, avand in vedere suprafetele mici cultivate cu naut din tara noastra, amplasarea acestuia nu reprezinta o problema. Se poate cultiva dupa orice planta, insa nu se recomanda sa revina dupa el alte leguminoase. In zonele de cultura de la noi, nautul revine dupa floarea soarelui sau cereale. Este o buna premergatoare pentru graul de toamna. 

Fertilizarea 

Se pot aplica ingrasaminte specifice, iar dozele se stabilesc in urma analizelor agrochimice ale solului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrarile solului

lucrarile solului naut

Se realizeaza imediat dupa eliberarea terenului de catre planta premergatoare. In functie de planta premergatoare, se va efectua lucrarea de dezmiristit, ce are scopul de a marunti buruienile, resturile vegetale (miristea) si stratul superficial al solului.

Aratura se va realiza cat mai curand posibil, la adancimea de 25-30 cm. In primavara, terenul se va lucra cat mai timpuriu posibil, doar dupa ce apa s-a scurs in profunzime, pentru a evita compactarea exagerata a solului prin trecerea agregatelor agricole.  Lucrarile solului se adapteaza in functie de planta premergatoare. 

Samanta si semanatul

Semintele de naut trebuie sa aiba puritatea de peste 96%, iar germinatia peste 90%. Semanatul se realizeaza cand solul are circa 4 °C, iar intarzierea semanatului in zona lui de cultura poate duce la uscarea solului, decalarea rasaririi si fructificarii, implicit la scaderi de productie. 

Densitatea de semanat este de circa 40 boabe germinabile la ㎡. In zonele umede se recomanda 50 boabe ㎡. 

Adancimea de semanat pentru naut este de 5-7 cm, in functie de textura si umiditatea solului. In functie de densitatea stabilita si de MMB, cantitatea de samanta folosita la semanat este de 80-120 kg/ha. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrari de ingrijire 

Dupa semanat se executa tavalugitul, iar inainte de rasarire se va efectua o lucrare cu grapa, care are rolul de a distruge crusta si buruienile. Pentru combaterea buruienilor, se recomanda aplicarea erbicidelor specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltarea

recoltare naut

Nautul are o coacere mai uniforma comparativ cu celealte leguminoase pentru boabe (favorizata si de temperatura zonei), portul erect si pastai indehiscente, de aceea, se preteaza cel mai bine la recoltatul mecanic. Perioada optima de recoltat este cand pastaile sunt galbene si frunzele s-au scuturat, in doua etape sau se recolteaza direct cu combina. Daca se intarzie cu recoltatul, semintele sunt mult mai tari si se fierb greu.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile