Monilioza fructelor de samburoase (Monilinia laxa) – identificare si combatere

Monilioza fructelor de samburoase – Monilinia laxa

Monilioza samburoaselor este o boala raspandita si pagubitoare, producand pagube cifrate intre 30-50% din productia de fructe si poate duce treptat la uscarea pomilor.

 plante-atacate

Simptome

Atacul se manifesta pe ramuri, frunze, flori si fructe. Spre deosebire de monilioza speciilor semintoase, monilioza samburoaselor ia un caracter foarte grav in primaverile reci si ploioase, cand ramurile cu frunze si flori se vestejesc in numar mare. Frunzele atacate atarna fara a cadea. Florile se brunifica si se usuca, iar ramurile uscate se indoaie in forma de carlig.
Mai este denumita si „boala stindardului” sau „arsura moniliana”, foarte frecventa la cires, visin, cais, piersic si migdal si corespunde cu „monilioza din anul precedent” intalnita la pomii semintosi. Fructele tinere sunt, de asemenea, parzitate, acestea se zbarcesc, se brunifica si cad masiv.
Pe fructele ajunse la maturitate, atacul ciupercii determina o putrezire a pulpei si aparitia unor pernute mici (sporodochiile), galbui-cenusii, dispuse neuniform, formate din micelii si spori. La prun sporodochiile produc perforarea pielitei fructelor, iar sucul zaharat se scurge in afara, lipind fructele intre ele. Fructele putrezite si mumifiate (zbarcite, uscate) raman deseori atarnate de pomi si in timpul iernii.

Agentul patogen

Sporii ciupercii Monilinia laxa ce se formeaza pe fructele mumifiate ramase pe ramuri, rezista la temperaturi scazute din timpul iernii si produc infectii in primavara pe frunze, flori si ramuri. Deseori, miceliul de infectie ajunge in flori si trece prin cozile acestora in scoarta ramurilor, producand infectii in primavara.
Ciuperca mai ierneaza ca miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor cat si in fructele mumifiate. Atacul pe fructele ajunse aproape de maturitate este favorizat de intepaturile insectelor sau de prezenta unor rani produse de grindina si de ciuperci.

Prevenire si combatere:

Se recomanda distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate, evitarea producerii de rani pe fructe si ramuri si efectuarea tratamente in cursul perioadei de vegetatie cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Monilioza fructelor de samburoase (Monilinia laxa) – identificare si combatere
Monilioza fructelor de samburoase (Monilinia laxa) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile