Monilioza fructelor de samburoase (Monilinia laxa) – identificare si combatere
Publicat pe: 9 august 2017 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Monilioza fructelor de samburoase – Monilinia laxa
Monilioza samburoaselor este o boala raspandita si pagubitoare, producand pagube cifrate intre 30-50% din productia de fructe. Aceasta afectiune poate duce treptat la uscarea pomilor.
Simptome
Atacul se manifesta pe ramuri, frunze, flori si fructe. Spre deosebire de monilioza speciilor semintoase, monilioza samburoaselor ia un caracter foarte grav in primaverile reci si ploioase, cand ramurile cu frunze si flori se vestejesc in numar mare. Frunzele atacate atarna fara a cadea. Florile se brunifica si se usuca, iar ramurile uscate se indoaie in forma de carlig.
Mai este denumita si „boala stindardului” sau „arsura moniliana”, foarte frecventa la cires, visin, cais, piersic si migdal si corespunde cu „monilioza din anul precedent” intalnita la pomii semintosi. Fructele tinere sunt, de asemenea, afectate. Acestea se zbarcesc, se brunifica si cad masiv.
Pe fructele ajunse la maturitate, atacul ciupercii determina o putrezire a pulpei si aparitia unor pernute mici (sporodochiile), galbui-cenusii, dispuse neuniform, formate din micelii si spori. La prun, sporodochiile produc perforarea pielitei fructelor, iar sucul zaharat se scurge in afara, lipind fructele intre ele. Fructele putrezite si mumifiate (zbarcite, uscate) raman deseori atarnate de pomi si in timpul iernii.
Agentul patogen
Sporii ciupercii Monilinia laxa ce se formeaza pe fructele mumifiate ramase pe ramuri, rezista la temperaturi scazute din timpul iernii si produc infectii in primavara pe frunze, flori si ramuri. Deseori, miceliul de infectie ajunge in flori si trece prin cozile acestora in scoarta ramurilor, producand infectii in primavara.
Ciuperca mai ierneaza ca miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor cat si in fructele mumifiate. Atacul pe fructele ajunse aproape de maturitate este favorizat de intepaturile insectelor sau de prezenta unor rani produse de grindina si de ciuperci.
Prevenire si combatere:
Se recomanda distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate. De asemenea, este indicata evitarea producerii de rani pe fructe si ramuri si efectuarea tratamente in cursul perioadei de vegetatie cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Monilioza fructelor de samburoase (Monilinia laxa) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.