Molia miniera a tomatelor (Tuta absoluta) – identificare si combatere

Molia miniera a tomatelor, Tuta absoluta este o specie de molie din familia Gelechiidae. Este o insecta originara din America de Sud si a patruns in Europa in anul 2006, fiind semnalata pentru prima data in Spania. In Romania a fost observata in anul 2009, in Satu Mare. Este un daunator periculos pentru culturile de tomate, producand pagube de pana la 100%. 

Prezinta 4 stadii de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult. Ouale pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor, sunt de culoare crem si au dimensiunea de 0,35 mm. Larvele recent eclozate sunt de culoare alba, urmand ca odata cu maturizarea, acestea sa capete o culoare verzuie sau roz deschis, cu capul negru. Acestea trec prin 4 stadii larvare pana la stadiul de pupa.

Pupele au culoare verzuie la inceput, dupa care devin maronii spre sfarsitul stadiului. Cand impuparea are loc in sol sau pe organele aeriene ale plantei, pupa este inconjurata de un cocon tesut de larvele mature. Acest cocon lipseste daca impuparea are loc in galeriile sapate.

Adultii sunt molii de culoare maronie, ce au o lungime de 6-7 mm si o anvergura a aripilor de 10 mm. Prezinta doua antene filiforme si formatiuni solzoase argintii sau gri, iar pe aripile anterioare se observa puncte negre. Femelele sunt mai voluminoase decat masculii. 

molia-miniera-a-tomatelor

Biologie si ecologie – Molia miniera a tomatelor

Adultii au activitate nocturna, ziua ramanand ascunsi. Desi au o viata relativ scurta, de 10-15 zile, femelele depun pana la 260 de oua si asigura astfel cresterea rapida a populatiei. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor. Larvele eclozeaza dupa 5-7 zile. In urma hranirii larvelor, apar galerii in frunze, tulpini, chiar si in fructe, acestea producand pagube insemnate. Dupa parcurgerea celor 4 stadii larvare (20 zile) si hranirea intensa, acestea produc un cocon din materialul ingurgitat, care le va proteja in perioada de impupare. Stadiul de pupa are o durata de 10-11 zile la femele si 11-13 zile la masculi. In conditii optime de vreme, se pot dezvolta pana la 10-12 generatii pe an.

Simptomele ataculuiMolia miniera a tomatelor

Adultii nu produc pagube directe. Larvele sunt cele ce se hranesc cu mezofilul frunzelor si le deterioreaza, formand zone minate. Atacul este usor observabil, deoarece larvele prefera varfurile de crestere si fructele tinere, pe care lasa excremente de culoare neagra. In caz de atac sever, se observa zone minate si pe celelalte parti ale plantei. 

Atacul poate incepe chiar din faza de rasad a plantei, pana la recoltarea fructelor si se intensifica in perioadele cu temperaturi ridicate.

Molia miniera prefera cu precadere culturile de tomate, insa poate ataca si alte culturi, cum ar fi vinetele, ardeii, cartofii. Atacul pe cartofi s-a observat preponderent pe partile aeriene ale plantei, dar si pe tuberculi. 

Simptomele atacului de Tuta absoluta se pot confunda cu cele de la musculita miniera (Liriomyza trifolii), insa galeriile produse de Tuta au dimensiuni mult mai mari si sunt ovale, iar cele produse de musculita miniera sunt liniare. 

Combatere

Combaterea acestui daunator este destul de dificila, din cauza ratei de crestere a populatiei si a numarului mare de generatii dintr-un an, de aceea este de dorit aplicarea tratamentelor preventive. Dupa instalarea atacului, tratamentele curative se pot efectua de la inceputul zborului fluturilor si la primele semne ale atacului si se repeta la 3-4 zile, alternand mai multe produse.  

Pentru controlul eficient al populatiei de insecte, se recomanda combinarea metodelor de combatere chimice cu cele biologice si amplasarea capcanelor cu feromoni, pentru a depista molia din timp. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru combaterea moliei, se folosesc insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Este foarte important sa dezinfectati solul, utilizand produse specifice pentru a elimina exemplarele existente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a favoriza patrunderea solutiei de insecticid in planta, se recomanda utilizarea unui adjuvant.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

– Nu se recomanda marirea dozei de insecticid, deoarece molia poate dezvolta usor rezistenta.

– Este foarte importanta eliminarea din cultura si arderea plantelor infestate, pentru a diminua raspandirea daunatorului.

– Se recomanda respectarea unui asolament si evitarea infiintarii culturilor de solanacee mai multi ani la rand. 

– Este esential sa aplicati produse dezinfectante pentru sol, in vederea eliminarii exemplarelor existente. 

– Buruienile posibile gazde se elimina din cultura sau din apropierea acesteia.

– Pentru monitorizarea atacului, se pot folosi capcane feromonale pentru atragerea masculilor. 

– Controlul biologic se poate face cu paraziti si pradatori naturali ai tutei.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Molia miniera a tomatelor (Tuta absoluta) – identificare si combatere
Molia miniera a tomatelor (Tuta absoluta) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile