Modul de aplicare a erbicidelor

modul-de-aplicare-a-erbicidelor

Ce sunt erbicidele?

Erbicidele sunt substante chimice, cu actiune fitotoxica selectiva sau totala asupra speciilor de plante nedorite intr-o cultura, precum buruienile. Este indicata eliminarea buruienilor. Buruienile concureaza cu plantele de cultura pentru lumina, apa, substantele nutritive din sol, dar si spatiu, ducand la reducerea productivitatii si deprecierea calitatii culturii. Pe langa aplicarea lucrarilor tehnologice de combatere a buruienilor (lucrarile solului, mulcirea, dezinfectia solului etc.), erbicidarea reprezinta o metoda alternativa de eliminare a acestora.

Actiunea toxica a erbicidelor este data de substanta activa, insa in compozitia lor, erbicidele includ si alte substante ajutatoare. De exemplu: solventi, stabilizatori, adjuvanti etc, cu diferite roluri in mentinerea si sporirea eficacitatii produsului. In urma aplicarii, erbicidul actioneaza asupra buruienilor prin inhibarea unor procese vitale, ceea ce duce la ofilirea lor. 

Cum se aplica erbicidele?

Erbicidarea se poate face prin doua metode: pe sol sau foliar. In functie de metoda de erbicidare, se vor alege erbicidele potrivite. Se va tine cont de anumite aspecte, precum: momentul aplicarii, mai exact daca erbicidarea se face preemergent sau postemergent, modul de actiune (cu erbicide de contact, sistemice sau reziduale) si de spectrul de actiune al acestora (selectiv sau total).

Important de stiut! Un erbicid poate fi:

  • preemergent – se aplica inainte de rasarirea buruienilor si a plantelor de cultura;
  • postemergent – se aplica dupa rasarirea buruienilor, in perioada de vegetatie a acestora. 
  • de contact –  se aplica pe partile aeriene ale plantei, actionand doar in zona si in jurul zonei in care erbicidul a fost aplicat; cea mai mare eficienta o au asupra buruienilor anuale, intrucat acestea nu au rezerve energetice care sa ajute planta sa se refaca; 
  • sistemic – se aplica pe partile aeriene ale plantei, de unde este absorbit de frunze si translocat apoi in intreaga planta; 
  • rezidual – se aplica pe sol si actioneaza asupra semintelor buruienilor in curs de rasarire sau patrunde in radacini, actionand la nivelul acestora. 
  • selectiv –  elimina doar anumite categorii de buruieni: monocotiledonate (cu frunza ingusta) sau dicotiledonate (cu frunza lata), anuale sau perene, neafectand culturile pentru care erbicidul este omologat;
  • total – este neselectiv, elimina buruienile, dar si orice alta planta existenta pe suprafata pe care a fost aplicat. 

Erbicidarea pe sol 

Se realizeaza in preemergenta, cu erbicide reziduale. Substanta activa este preluata prin radacini de catre buruienile in curs de rasarire, stopand direct dezvoltarea acestora. 

La aplicarea erbicidelor, solul trebuie sa fie bine maruntit, pentru ca erbicidul sa poata fi distribuit uniform, precum si bine aprovizionat cu apa. In conditii de uscaciune a solului produsele isi pierd din eficacitate. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Erbicidarea foliara 

Se realizeaza in postemergenta, cu erbicide de contact sau sistemice, selective sau totale. Acestea patrund in planta, in special prin intermediul frunzei.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Erbicidele de contact sunt translocate in planta intr-o mica masura, actionand preponderent in zona sau in jurul zonei in care au fost aplicate. In schimb, erbicidele sistemice sunt preluate prin frunza si apoi translocate, in principal prin sistemul vascular, in intreaga planta. Timpul de actiune al erbicidelor de contact este mai scurt fata de cel al erbicidelor sistemice, dar eficacitatea celor din urma este mai ridicata, deoarece erbicidele sistemice actioneaza la nivelul intregii plante. 

Pentru ca erbicidarea sa aiba efectul scontat, este indicat sa se respecte intervalele de temperatura recomandate la aplicare, precum si momentul optim de aplicare, corelat cu stadiul de vegetatie al buruienilor si al plantelor de cultura. 

Nu se recomanda aplicarea erbicidelor in perioade cu vanturi puternice sau urmate de precipitatii, pentru a preveni poluarea mediului si a asigura eficienta tratamentului. 

NU se recomanda aplicarea erbicidelor la alte culturi decat cele omologate.

Siguranta la aplicare

Erbicidele sunt substante toxice, iar manipularea acestora presupune cunoasterea si respectarea regulilor de siguranta:

  1. Produselor de protectia plantelor se achizitioneaza doar din locuri autorizate si in dozele omologate. Folosirea produselor provenite din surse nesigure pun in pericol sanatatea consumatorilor, precum si culturile pe care sunt aplicate.
  2. Citirea cu atentie si respectarea indicatiilor de pe eticheta produsului, precum si a masurilor de pastrare dupa utilizare. Pe eticheta sunt mentionate informatii importante cu privire la substanta activa si tipul formularii, culturile omologate si buruienile combatute, doza, timpul de pauza etc. 
  3. Purtarea echipamentului de protectie adecvat, atat in timpul prepararii solutiei cat si pe durata aplicarii acesteia. Pe eticheta fiecarui produs este mentionat tipul de echipament recomandat, in functie de nivelul de toxicitate si gradul de expunere. Atentie, echipamentul trebuie sa fie certificat pentru utilizarea in efectuarea tratamentelor pentru protectia plantelor. In cazul echipamentelor reutilizabile, acestea se curata dupa fiecare utilizare, separat de hainele obisnuite. Echipamentele de unica folosinta se arunca dupa prima utilizare.
  4. Curatare si calibrarea corecta a echipamentului de aplicare. Inainte de efectuarea erbicidarii, este indicat ca echipamentul sa fie verificat, pentru a nu exista pierderi de solutie. Dupa aplicare, echipamentul se va curata. Calibrarea asigura aplicarea dozei corespunzatoare pe unitatea de suprafata si este recomandata efectuarea acesteia la inceputul fiecarui sezon.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile