Metode de tratare a semintelor in gospodarie

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Tratarea semintelor este o operatiune ce asigura o rasarire uniforma, plante sanatoase, capabile sa reziste la conditiile de mediu. Samanta este un element importat in ceea ce priveste infiintarea unei culturi. Se recomanda utilizarea de samanata certificata, libera de boli, daunatori sau seminte straine, de o puritate cat mai mare si germinatie de peste 70%.

Datorita activitatii microbiologice a solului (ciuperci fitopatogene, bacterii, ect. ) si pentru ca daunatorii periculosi traiesc in rizosfera (nematozi, viermi sarma, coropisnite, etc) este necesara tratarea semintelor si solului (pentru rasadnite) inainte de semanat. Tratarea semintelor este o metoda inteligenta de aplicare a produselor de protectie a plantelor si prezinta urmatoarele avantaje :

  • aplicarea produsului direct la tinta, nu in aer, nu in sol, nu pe planta matura;
  • utilizarea unei cantitati mici de produse chimice;
  • reduce impactul asupra mediului;
  • protejeaza fauna utila;
  • reduce semnificativ transportul si manipularea de substante chimice,evitandu-se accidentele;

Metode de tratare si dezinfectie a semintelor:

tratament-termic-umed1 . Termica:Acesta metoda se preteaza doar pentru semintele utilizare in producerea de rasaduri. Exista doua tipuri de dezinfectie termica:

a) umeda: Pentru acest procedeu aveti nevoie de un termometru, un vas in care sa incalziti apa si un saculet (de panza, de plasa) in care sa introduceti semintele. Astfel, incalziti apa pana la temperatura optima si introduceti saculetul cu seminte in vasul cu apa. Ex: semintele de tomate si de castraveti se scufunda timp de 1 ora la temperatura de 53 grade Celsius. Vinetele, varza si conopida  30 minute la temperatura de 50 grade Celsius. Fasolea 5 minute la temperatura de 60 grade Celsius. Semintele de morcov 25 minute la 50 de grade Celsius. Semintele de telina 30 de minute la 48 de grade Celsius. Semintele de spanac  25 de minute la 50 grade Celsius. Dupa tratare semintele se racesc in apa si se usuca in curent de aer cald.

b) uscata: Acest tratament consta in expunerea la aer cald a semitelor. Se poate aplica semintelor de tomate ( 80 grade Celsius timp de 24 ore ) , ardei (  58 grade Celsius timp de  5 ore + 24 ore la 80 grade Celsius) , castraveti ( 76 grade Celsius timp de 72 de ore) , salata ( 40 grade Celsius timp de 10 ziele) . In timpul tratamentului ventilarea aerului este obligatorie.

seminte-expuse-la-soare2. Cu ajutorul radiatilor UV: Semintele se intind pe tavite, astfel incat sa nu se suprapuna, si se expun la soare. Tratamentul se efectueaza timp de 2 zile, cate 3 ore pe zi. Principiul acestei metode se bazeaza pe propietatatea radiatilor emise de soare  de a distruge microorganismele de pe suprafata semintelor.

3. Introducerea in solutii chimice: Semintele se introduc in saci de plasa si se imerseaza  in solutie (cum se procedeaza in cazul tratamentului termic umed). Semintele de castraveti se pot trata in solutie de fosfat trisodic 10% timp de 30 de minute. Semintele de tomate se pot dezinfecta in solutie de permanganat de potasiu 1% timp de 1 ora. Dupa tratamentul cu fosfat trisodic sau cu permanganat de potasiu semintele se clatesc si se usuca. Semintele de castraveţi, pepeni, telina, ardei, tomate, salata şi vinete se pot trata in solutie de Zeama Bordeleza 0.02% (2 g la 10 litri apa), timp de 10-15 minute.

cilindru-tratare-seminte4. Umectare: Acest procedeu se caracterizeaza prin aplicare unei pelicule fine de pesticide sau solutie (apa+pesticide), pe suprafata semintelor. Este cea mai folosita metode de tratare a semintelor. Cele mai importante produse aplicate prin aceasta metoda sunt: Apron XL 350 (mazare, tomate, sfecla de zahar), Divident(grau, fasole, soia, orz), Amiral Proffy (grau, secara, orz, triticale), Prestige(cartof). Pentru aplicarea acestui tip de tratamet se folosesc echipamente speciale.In gospodarie se poate folosi betoniera,o galeata sau un butoi.

5. Mocirlirea (Slurry) : Constituie aplicare unui amestec alcatuit dintr-un produs (pesticid) si o cantitate mica de apa, formand o pasta densa ce se aplica pe suprafata semitelor. Acesta metode se preteaza pentru semintele cu suprafata lucioasa (fasole, mazare) . Produse utilizate prin acest procedeu sunt : Orius 2 WS (grau/orz 1,5 kg /t) , Dithane M45 ( fasole 4 g/kg) . Acest tratament se efectueaza cu echipamente asemanatoare cu cele utilizate in tratamentul prin umectare.

6.Prafuire: Acest procedeu se traduce prin aplicare pesticidelor sub forma de pulbere pe suprafata semintelor. Are urmatoarele dezavantaje: pierderi seminificative de substanta, acoperite neuniforma, praful produs in timpul proceduri poate fi inhalat de operatori. Produse aplicate prin acesta metoda: Orius 2 WS (grau/orz  1.5 kg/t). Acest tratament se efectueaza cu echipamente asemanatoare cu cele utilizate in tratamentul prin umectare si mocirlire.

Pentru scoaterea semintelor din repaus in vederea grabirii germinarii acestora se poate efectua procedeul numit Stimularea semintelor.  Aceasta etapa influeaza favorabil cantitatea si calitatea productiilor.

Metode de stimulare a semintelor:

1.Fizice: Una dintre metodele fizice de stimulare a semitelor foarte usor de realizat in gospodarie este: Mentinerea semintelor la temperatura camerei timp de 24 ore, apoi timp de 24 ore la 1-4 grade Celsius. Semintele se expun la aceste socuri temice timp de 2-3 zile.

2. Chimice: Presupune tratarea semintelor cu diferite substate chimice cum ar fi: solutii cu ingrasemnte chimice 2-3%, must de gunoi de grajd , urina de animale, acid nicotinic 0.01%, acid succnic 0.002%, albastru de metilen 0.03%, rezorcina 0.1%.

Pe langa tratamentul semintelor, dezinfectia amestecului de sol(pentru rasadnite) , este importanta. Procedura ne va asigura un sol curat, fara ciuperci de sol, bacterii, nematozi. Astefel, semintele plantelor vor germina si se vor dezvolta in conditii optime.

Metode de dezinfectie a solului:

pamant1.Cu vapori supraincalziti: Solul se expune la vapori supraincalziti (70-80 grade Celsius) timp de 1 ora. Acest procedeu distruge: Virusul mozaicului tutunului, bacterii si ciuperci de sol, insecte, nematozi, seminte de buruieni. Dezinfectia se face cu cel putin 2 saptamani inaite de utilizare.

2.Cu substante chimice: Amestecul de sol se intinde in straturi uniforme cu grosime de aprox 25 cm, se aplica tratamentul, iar apoi se acopera cu folie de polietilena timp de 3 zile. Dupa inlaturarea foliei amestecul(solul) se lopateaza pentru a elimina vaporii  de substante chimice, care sunt toxici pentru seminte. Acest procedeu distruge: bacterii si ciuperci de sol, insecte, nematozi, seminte de buruieni. Produse utilizate pentru dezinfectia solului sunt: Basamid 200g pentru 1 metru cub de sol , Dazomet 200g pentru 1 metru cub de sol, Formalina 2l pentru 1 metru cub de sol, Previcur 300 ml pentru 1 metru cub de sol, Proplant 300 ml pentru 1 metru cub de sol. Dupa dezinfectia chimica amestecul de sol se poate folosi dupa 15 zile.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

3 comentarii la “Metode de tratare a semintelor in gospodarie

  1. Sint interesata de practicarea agriculturii mai aproape de bio .Este binevenita price informatie ,pentru care va multumesc!

  2. Sint interesata de practicarea agriculturii mai aproape de bio .Este binevenita price informatie ,pentru care va multumesc!

Alătură-te discuției:

*