Medinilla, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 12 august 2024 Modificat pe: 18 noiembrie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Medinilla (Medinilla magnifica) provine din Filipine si face parte din familia Melastomataceae. Aceasta are frunze groase, de culoare verde inchis, cu nervuri principale distincte, iar intre februarie si august formeaza buchete de flori roz, care pot ajunge pana la 30 cm lungime. Dupa polenizare, planta produce fructe roz decorative, pline de seminte. In mediul sau natural, acest arbust vesnic verde poate creste atat epifit, adica pe alte plante sau arbori, cat si direct pe sol.
Datorita florilor sale impresionante, Medinilla a devenit o planta de interior foarte apreciata. Aceasta poate ajunge la inaltimi de pana la 2,5 metri in mediul natural, iar ca planta de interior poate creste pana la 1,5 metri, desi adesea ramane mai mica.
Se pot gasi si varietati de Medinilla cu flori de un roz mai intens. De exemplu, Medinilla magnifica ‘rubra‘ are flori de un roz mai inchis, iar varietatea ‘superba‘ se remarca prin florile sale mai mari, tot de un roz intens.



Conditii de mediu
☀️ Lumina. Prefera zonele usor umbrite, ferite de lumina directa a soarelui. O pozitionare ideala este vestica, estica sau sudica, la cativa metri de fereastra. In perioada de iarna, in schimb, acesta poate tolera lumina directa. Daca intensitatea luminoasa este prea ridicata, pot aparea arsuri solare pe frunze sau flori.
🌡️Temperatura. O temperatura ideala pentru cresterea si dezvoltarea oprima este cuprinsa intre 17-25 °C. Vara prefera temperaturi de 21-24 °C si aproximativ 16 °C iarna, in repausul vegetativ. Planta poate deveni sensibila daca temperatura scade sub 15 °C.
💧% Umiditate. Prefera umiditatea crescuta, de minim 60 %. Pentru ca este o planta sensibila la schimbarea umiditatii, puteti avea in vedere folosirea unui dispozitiv de monitorizare a umiditatii. Aerul din interior poate deveni uscat in timpul iernii (din cauza utilizarii caloriferelor) si verii (din cauza secetei). Daca umiditatea scade sub 60 %, este recomandat sa folositi un umidificator sau sa asezati ghiveciul plantei pe o tava cu pietris si apa.
🌱 Substrat. Prefera substratul echilibrat, bogat in materie organica, care are in compozitie turba si care are o textura usoara si un drenaj bun.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire
💦 Udare. Udarea se face moderat, atunci cand planta indica nevoia de apa. Medinilla poate indica prin simptome cand are nevoie de apa. Florile devin usor moi/ofilite. Dupa administrarea apei acestea isi revin.
De asemenea, se poate administra apa atunci cand substratul este uscat in primii 5-7 cm. Este important ca la aproximativ 30 de min dupa udare, sa se elimine excesul de apa din ghiveciul masca sau din farfuria ghiveciului. Prezenta apei in exces pe o perioada mai lunga de timp poate provoca putrezirea radacinilor.
Pe timp de vara, puteti opta si pentru udarea prin scufundare. Este indicat sa se utilizeze apa la temperatura camerei, necalcaroasa atat pentru udare cat si pentru pulverizarea pe frunze. In timpul perioadei de repaus frecventa udarii trebuie redusa.
🌟 Fertilizare. Pentru ca inflorirea dureaza o perioada mai lunga, planta are nevoie de nutrienti. Astfel, este recomandata fertilizarea regulata in perioada de crestere activa (februarie-septembrie), folosind un ingrasamant bogat in fosfor, aplicat prin udare. In perioada de dormanta nu este necesara fertilizarea.
Comandă produsele recomandate
✂️ Taieri. Taierile se vor face doar la nevoie, pentru eliminarea portiunilor uscate/depreciate sau in cazul in care planta a crescut prea mult. In plus, puteti stimula inflorirea din urmatorul an daca taiati lastarii dupa incheierea infloririi. Aceste taieri se pot face toamna sau primavara.
Comandă produsele recomandate
🪴 Transplantare. Se realizeaza primavara, atunci cand radacinile ies prin orificiile ghiveciului.
🌿 Inmultire. Planta se poate inmultii prin divizarea tufei, butasi, marcotaj si mai rar prin seminte. Pentru inmultirea prin butasi, trebuie sa taiati butasii de aproximativ 8-10 cm lungime (pe diagonala), dupa inflorirea plantei, in toamna sau primavara. Butasii se planteaza direct in substrat (muschi de sphagnum) si se pastreaza in conditii calde (30-35 °C la nivelul substratului) si umede (70-80%).
🪲 Daunatori. Poate fi atacata de afide, acarieni, paduchi lanosi sau testosi.
In plus
⚠️ Toxicitate. Nu a fost stabilit prin testari specifice daca Medinilla este sau nu toxica. Se presupune ca aceasta nu contine compusi toxici periculosi pentru om sau animale. Pentru siguranta, nu este recomandat consumul.
🌸 Floarea este cea mai atractiva parte, insa petalele mari roz pe care le observam nu sunt tocmai petale. Acesta sunt bractee roz, frunze transformate care ascund in interior adevaratele flori sub forma de ciorchini. Chiar daca perioada de inflorire s-a terminat, planta pare sa prezinte flori pe o perioada mai lunga de timp datorita bracteelor colorate.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Medinilla, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
73 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi20 urează frunze verziCe specii de insecte sunt protejate prin lege în România?🤓 In România, există o multitudine de specii de insecte care beneficiază de protecție legală, datorită importanței lor ecologice și rolului esențial pe care îl joacă în menținerea echilibrului natural.... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.