Mazare, informatii despre tehnologia de cultura

mazare-tehnologia-de-cultura
mazare

Mazarea de gradina (Pisum sativum) este cultivata pentru boabele sale bogate in proteine, vitamine, carbohidrati, ce se pot consuma sub diferite forme. Deoarece plantele de mazare au proprietatea de a fixa azotul atmosferic sunt foarte bune premergatoare pentru alte culturi legumicole. Tulpinile ce se obtin dupa recoltare constituie un bun furaj pentru animale, datorita continutului ridicat in proteina. De asemenea, mazarea poate fi folosita ca ingrasamant verde pentru ca imbogateste solul cu azot.

Mazarea este originara din Asia Mica si nord-estul Indiei, iar in Europa, principalele tari cultivatoare sunt Anglia, Franta si Italia. Avand cerinte fata de conditiile pedoclimatice relativ reduse, precum si datorita mecanizarii lucrarilor de infiintare si recoltare, in prezent, aceasta se cultiva in intreaga lume.

Sistemul radicular este puternic si patrunde in sol pana la 40 – 60 cm adancime, insa, daca solul permite, poate patrunde si pana la un metru. Tulpina este goala in interior si putin ramificata. Frunzele sunt penat compuse, dispuse altern, alcatuite din 2 – 3 perechi de foliole, ultima foliola fiind transformata in carcel. Inflorirea are loc la 30-50 zile de la semanat, iar pe o planta, infloritul dureaza 10 -25 zile. Fructul este o pastaie, dreapta sau arcuita cu o lungime intre 3 si 12 cm. Semintele de mazare au culoarea galbena sau verde in stare uscata.

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura minima de germinare este de 1 – 2 grade Celsius in cazul soiurilor zaharate si 4 – 6 grade Celsius la soiurile amidonoase. Mazarea creste si se dezvolta optim la temperaturi de 18 – 21 grade Celsius iar productiile scad, daca temperatura depaseste 26 – 28 grade Celsius. Pretentiile fata de lumina sunt moderate, fiind o planta de zi lunga. Fata de umiditate are pretentii ridicate in faza de germinatie a semintelor si la inceputul perioadei de vegetatie (pana la formarea unui sistem radicular puternic). Procesul de inflorire si de formare a pastailor este influentat in mod negativ de seceta atmosferica prelungita.

Tehnologia de cultivare la mazarea de gradina pentru producerea de boabe verzi

Aceasta cultura se infiinteaza doar prin semanat direct in camp. In conditiile climatice ale tarii noastre se executa doua tipuri de culturi: de primavara si de toamna. Cultura de toamna se practica doar in gospodariile private, deoarece randamentul este scazut, iar in acea perioada produsul nu este solicitat pe piata.

Rotatia culturilor

Pentru cultura de primavara, bune premergatoare sunt culturile care lasa solul curat de buruieni precum: tomatele, ardeii, varza, castravetii. Dupa cultura timpurie de mazare se pot cultiva: ridichi de iarna, varza de toamna, castraveti de toamna.

Pregatirea terenului
pregatire-teren-mazare

Incepe toamna prin desfiintarea culturii anterioare, urmate de o fertilizare de baza, dupa o cartare agrochimica a terenului. Apoi, se executa aratura de baza la adancimea de 28 – 30 cm. Primavara devreme, terenul se marunteste si se niveleaza. Pentru cultura ce se infiinteaza primavara devreme, terenul se pregateste inca din toamna prin mobilizarea lui cu grapa cu discuri sau combinatorul.

Totodata se realizeaza si modelarea terenului, daca cultura se va infiinta pe teren modelat. Este important ca pregatirea terenului sa se realizeze cu atentie din toamna pentru ca semanatul sa se realizeze primavara cat mai devreme, pentru a conserva apa din sol si pentru a nu tasa terenul prin executarea lucrarilor de pregatire primavara. Daca terenul nu este pregatit din toamna, se va pregati in primavara, imediat ce se poate intra pe teren.

Semanatul

Semanatul se executa primavara cat mai devreme, sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie, cand in sol, temperatura ajunge la 4 – 5 grade Celsius si are tendinte de crestere. Ultima epoca de semanat este 1 – 2 aprilie. Pentru prelungirea perioadei de recoltare se recomanda insamantarea simultana a unor soiuri cu perioada de vegetatie diferita. Sau, daca este acelasi soi, sa fie insamantat in 2 – 3 epoci, la distante de 10 – 15 zile. In cazul culturilor de toamna, semanatul se poate realiza in septembrie. In functiie de MMB, de facultate germinativa a lotului de seminte utilizat si de tehnologia de cultura aleasa, se utilizeaza o cantitate de samanta de 180 – 300 kg/ha. Semanatul se realizeaza pe teren bine pregatit, in randuri echidistante la 12,5 cm sau in brazde pe teren modelat si la adancimea de 4 – 5 cm.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare, se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Combaterea buruienilor

Se realizeaza prin aplicarea erbicidelor specifice, respectandu-se specificatiile de pe eticheta, in functie de produsul ales.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte lucrari de ingrijire

Deoarece perioada de vegetatie a cultivarurilor este destul de scurta, in cursul acesteia se executa destul de putine lucrari. In ceea ce priveste aprovizionarea cu apa a culturii, momentele critice sunt: imediat dupa semanat, in perioada infloritului si la formarea pastailor. Daca terenul nu este suficient de aprovizionat cu apa si lipsesc precipitatiile, se aplica 1 – 2 udari cu o norma de 250 – 300 metri cubi/ ha.

Mazarea isi asigura necesarul de azot prin simbioza cu bacteriile ce fixeaza azotul atmosferic, astfel, nu are nevoie de fertilizare suplimentara. Pentru stimularea plantelor si pentru reglarea carentelor de microelemente se poate aplica o fertilizare cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea
recoltare-mazare

Recoltarea se esaloneaza in functie de soiuri si de epoca de insamantare. Astfel, momentul optim de recoltare este conditionat de mai multi factori precum: tipul de cultivar, destinatia productiei si de analizele si determinari chimice privind continutul de zahar si amidon al boabelor. In mod normal, recoltarea se face atunci cand toate boabele din pastaie au ajuns la maturitatea tehnologica. Recoltarea se poate face in doua moduri: manual (insa este o operatiune dificila, indicata in cazul suprafetelor mici) sau mecanizat (se utilizeaza combine speciale).

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile