Masurarea dimensiunii arborilor

masurarea-dimensiunii-arborilor-informatii

Masurarea dimensiunii arborilor reprezinta o veriga importanta a silviculturii, intrucat numai pe baza acestor masuratori se poate stabili volumul masei lemnoase. Avand in vedere forma neregulata a arborilor si a partilor acestora (radacini, tulpina, ramuri, lujeri), masurarea exacta a dimensiunii acestora nu este posibila pe teren. Astfel, in practica silvica se efectueaza doua masuratori de importanta ridicata: inaltimea (lungimea) si grosimea arborilor.

forma-neregulata-a-arborilor
Inaltimea arborilor

Inaltimea arborelui nedoborat (h) reprezinta distanta de la baza acestuia (nivelul solului) pana la varf (mugure terminal). Inaltimea se deosebeste de lungimea arborelui doborat (l), acesta din urma reprezentand distanta de la un capat la celalalt.

masurarea-dimensiunii-arborilor-inaltimi-lungimi
Masurarea inaltimii arborilor

Inaltimea arborilor se poate masura cu diverse instrumente, rezultatul obtinandu-se in metri. Precizitatea masuratorilor depinde in mare masura de instrumentul utilizat, dar si de profesionalismul operatorului.

Instrumente de masurat inaltimi:
  • Rigla telescopica sau stadia telescopica. Se poate utiliza cu succes in cazul arborilor de dimensiuni mai reduse (pana la 5-10 m, uneori chiar 15 m).
  • Dendrometrul Christen. Este un instrument simplu bazat pe principiul triunghiurilor asemenea. Instrumentul este format din doua rigle gradate, unul de 20-50 cm (care se tine in mana) si altul de 4-7 m (care se amplaseaza langa arborele care urmeaza a fi masurat).
  • Relascopul cu oglinzi Bitterlich. Este un instrument optic complex, bazat pe principiul trigonometric, cu ajutorul caruia se pot masura mai multi parametri, precum inaltimea arborilor, panta terenului, diametrul arborilor, suprafata de baza la hectar a arboretului si altele. 
  • Dendrometrul cu pendul. Este un instrument optic bazat pe principiul trigonometric, special fabricat pentru masurarea inaltimii arborilor. Se utilizeaza impreuna cu o mira, cu ajutorul careia se poate stabili cu usurinta distanta dintre operator si arborele care urmeaza a fi masurat. Se pot masura si alti parametrii cu acest instrument: panta terenului, suprafata de baza la hectar a areboretului si altele.
  • Busole de tip clinometru. Sunt instrumente optice de precizie, bazate pe principiul trigonometric. Sunt usor de utilizat si pot fi folosite si pentru determinarea pantei terenului sau a unor unghiuri verticale.
  • Dendrometre electronice de tip clinometru. Functioneaza pe principiul trigonometric asemenea celor de mai sus, insa sunt dotate cu butoane. Rezultatele masuratorilor pot fi afisate numeric pe o interfata, in functie de tipul dendrometrului (pe un ecran mic).
  • Hipsometre electronice. Aceste instrumente performante au incorporate sisteme de precizie pentru masurarea distantelor si a unghiurilor (ultrasunete, laser, clinometru si altele). De regula, aceste instrumente sunt potrivite pentru numeroase determinari, precum distante, inaltimea unor arbori, inaltimea unor parti de arbori (ex. inaltimea coroanei), panta terenului, diverse unghiuri verticale si altele, in functie de model. Sunt dotate cu interfete pe care sunt afisate rezultatele masuratorilor, precum si alte informatii, in functie de model.
masurarea-dimensiunii-arborilor-inaltimi
Grosimea arborilor

Grosimea unui arbore se stabileste prin masurarea circumferintei sau a diametrului tulpinii la un anumit nivel, in functie de scopul masuratorii. Pentru masuratoare se pot utiliza diverse instrumente, precum rulete flexibile, panglici gradate sau clupe forestiere. Pentru determinarea grosimii arborilor cel mai des se utilizeaza diametrul in centimetri.

Masurarea diametrului arborilor

In practica silvica se utilizeaza clupa forestiera, pe rigla careia se poate citi cu usurinta diametrul trunchiului la nivelul dorit. Arborii se masoara la inaltimea de 1,3 m de la nivelul solului, acesta fiind considerat diametrul de baza al arborilor. Daca este necesar, se poate masura diametrul la colet (nivelul solului), la nivelul cioatei sau la un anumit nivel pe tulpina. 

Este foarte important ca instrumentul sa fie asezat corespunzator pe trunchi:

  • clupa se aseaza perpendicular pe axul tulpinii;
  • clupa trebuie sa fie in contact cu tulpina in trei puncte – ambele brate si rigla.
Cum putem afla diametrul arborelui daca nu dispunem de o clupa forestiera?

In cazul in care nu avem la indemana o clupa forestiera si dorim totusi sa aflam diametrul arborelui la un anumit nivel, putem utiliza o ruleta flexibila de uz universal (ex. ruleta de croitorie). Se masoara circumferinta arborelui la nivelul dorit si se calculeaza diametrul cu ajutorul formulei bazate pe raportul dintre circumferinta si diametrul cercului.

calcul-diametru-din-circumferinta-arbori

De exemplu, in cazul in care masuram circumferinta trunchiului la inaltimea de 1,3 m de la nivelul solului de 107 cm, atunci formula va arata astfel:

calcul-diametru-din-circumferinta-arbori-exemplu

Intrucat cunoastem valoarea numitorului ca fiind 3,14159, putem calcula cu usurinta diametrul arborelui: 34 cm (valoare rotunjita de la 34,06 cm).

De ce masuram diametrul si inaltimea arborilor?

Desi forma arborilor este complexa si neregulata, pe baza diametrului si a inaltimii se poate aproxima volumul unui arbore. Acest lucru se poate realiza atat prin aplicarea unor formule matematice, cat si pe baza unor tabele dendrometrice. De asemenea, se poate utiliza combinatia formulelor matematice cu tabelele dendrometrice.

Tabelele dendrometrice se regasesc in mai multe carti si culegeri din domeniul silvic.

a. Formule matematice

Pentru determinarea volumului unor arbori se pot utiliza diverse formule matematice. Cea mai simpla formula, utilizata adesea de amatori direct in padure, este formula lui Denzin. Aceasta este insa o formula de precizie scazuta, in special in cazul arborilor de dimensiuni reduse (sub 25 m inaltime).

formula-lui-Denzin-masurarea-arborilor-volum

De exemplu, in cazul in care diametrul masurat la inaltimea de 1,3 m de la nivelul solului este de 34 cm, putem introduce cu usurinta aceasta valoare in formula:

formula-lui-Denzin-masurarea-arborilor-volum-exemplu

Astfel, prin rezolvarea ecuatiei obtinem volumul arborelui, in cazul de fata 1,156 m³.

b. Formule matematice si tabele dendrometrice

Formula cel mai des utilizata cu care se obtin rezultate mai precise se bazeaza pe un coeficient de forma. Coeficientii de forma sunt determinati si prezentati in diverse tabele dendrometrice pentru majoritatea speciilor de arbori de interes forestier. Coeficientul de forma se citeste din tabel in functie de trei parametrii: specie, inaltime si diametru de baza.

De exemplu, daca s-a masurat diametrul de baza ca fiind de 34 cm, iar inaltimea de 26 m la specia molid, din tabel se citeste valoarea coeficientului de forma (acesta fiind 0,439 in cazul de fata). Astfel, inlocuind valorile in formula si rezolvand ecuatia, se va obtine volumul arborelui:

exemplu-calcul-volum

Prin rezolvarea ecuatiei obtinem volumul arborelui, in cazul de fata 1.036 m³.

c. Tabele dendrometrice

Tabelele dendrometrice, la randul lor, sunt intocmite pentru principalele specii forestiere (fag, molid, brad, pin silvestru, stejar, gorun, plop si altele). Se alege tabelul in care sunt cuprinse valorile pentru specia de arbore analizata si se cauta in tabel valoarea volumului arborelui in cazul inaltimii si diametrului masurat. Astfel, daca avem tabelele necesare la indemana, volumul unui arbore poate fi stabilit intr-un timp relativ scurt direct in padure, cu ajutorul a trei instrumente: unul de masurat inaltimea, unul de masurat diametrul si un document in care se regasesc tabelele dendrometrice.

De exemplu, in cazul arborelui luat ca exemplu mai sus (specia molid, diametrul de baza de 34 cm si inaltimea de 26 m), volumul arborelui este de 1,041 m³.

In concluzie putem afirma faptul ca cele mai importante masuratori la un arbore sunt inaltimea si grosimea acestuia, intrucat cu ajutorul valorilor obtinute se poate determina volumul aproximativ al arborelui.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

masurarea-dimensiunii-arborilor-informatii
Masurarea dimensiunii arborilor
Masurarea dimensiunii arborilor

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile