Maranta, informatii si sfaturi de ingrijire

maranta-informatii-si-sfaturi-de-intretinere

Maranta (Maranta spp.) – face parte din genul Maranta, ce cuprinde aproximativ 30-40 de specii de plante, native din padurile tropicale ale Braziliei. Maranta este intalnita ca planta ornamentala de interior, fiind apreciata pentru frunzele sale decorative. Este o planta rizomatoasa, perena, cu crestere lenta, ce poate ajunge la o inaltime de pana la 30 cm. 

Frunzele sunt mari, eliptice, catifelate, predominant verzi, avand pe partea superioara pete si nervuri de diferite culori, in functie de specie. Florile sunt mici, de culoare alba, grupate in spice, fara valoare ornamentala. In conditii de apartament infloreste extrem de rar. 

Maranta – Specii si varietati

  • Maranta leuconeura: este cea mai intalnita specie, remarcandu-se prin modelul si coloritul frunzelor. In cadrul acestei specii se regasesc urmatoarele varietati:
  1. M. leuconeura erythrophylla: cu frunze verzi, catifelate, pe care se observa pete de culoare galbena de-a lungul nervurii mediane si nervuri arcuite de culoare rosie ce se intind pana la marginea frunzei. Partea inferioara a frunzei este de culoare violet; 
  2. M. leuconeura kerchoveana: frunzele sunt de culoare verde, pe care se observa pete de culoare bruna, dispuse de o parte si de alta a nervurii mediane;
  3. M. leuconeura massangeana: prezinta frunze de culoare verde-inchis, cu pete cenusii de-a lungul nervurii mediane, din care pornesc nervuri de culoare alba.
  • Maranta cristata: frunzele sunt verzi, iar de-a lungul nervurii prezinta o nuanta de verde-deschis. Partea inferioara a frunzei are o nuanta purpurie.
  • Maranta depressa: pe frunze se regasesc pete de culoare verde-inchis sau brune, de o parte si de alta a nervurii mediane. 

Conditii de mediu 

Lumina. Poate fi amplasata langa fereastra, insa ferita de lumina directa a soarelui. Lumina intensa poate determina decolorarea frunzelor si aparitia arsurilor solare.

Temperatura. Prefera o temperatura medie, de 18-23 °C. Temperaturile prea scazute pot conduce la deteriorarea si caderea frunzelor. 

Umiditate. Maranta are nevoie de o umiditate atmosferica ridicata, de cel putin 60%. Umiditatea aerului poate fi mentinuta ridicata prin pulverizari regulate cu apa la temperatura camerei sau prin amplasarea ghiveciului pe o tavita cu pietris umed. 

Substrat. Nu este pretentioasa fata de substrat, insa este important ca acesta sa asigure un drenaj bun. Se poate utiliza un substrat obisnuit, pentru plante de camera. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Maranta

Udarea. In timpul sezonului de crestere are nevoie de udari regulate (substratul nu se lasa sa se usuce comple intre doua udari), folosind apa la temperatura camerei sau usor caldura. Atat lipsa apei cat si umiditatea in exces provoaca ingalbenirea si caderea frunzelor.

In timpul sezonului rece planta se uda mai rar.

Fertilizare. Pentru a-si pastra calitatile decorative, se recomanda fertilizarea regulata a plantelor, pe parcursul sezonului de crestere (din primavara pana toamna), cu ingrasaminte speciale pentru plante decorative prin frunze. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Maranta se poate transplanta o data la 2-3 ani, primavara, atunci cand ghiveciul devine neincapator, iar radacinile plantei nu mai au suficient spatiu pentru a se dezvolta.  

Inmultire. Maranta se poate inmulti prin divizarea tufei, primavara sau odata cu transplantarea. Noile plante pot fi plantate separat, direct in ghivece. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Maranta este predispusa la aparitia fainarii si a putregaiului. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: acarienii, tripsii, afidele si paduchii lanosi.

In plus

  • Maranta este numita popular si “planta care se roaga” intrucat frunzele sale raman plate in timpul zilei, insa pe timp de noapte se pliaza asemeni unor maini care se roaga. Acest fenomen poarta numele de nictinastie;
  • Maranta nu este toxica pentru oameni si animale de companie. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile