Mana vinetelor este prezenta in toate culturile de vinete irigate, unde a si fost semnalata inca din 1958, dar producand pagube mici.
Simptome
Frunzisul afectat prezinta pete mari, galbene-untdelemnii caracteristice manelor. In dreptul carora, pe partea inferioara apare un puf albicios alcatuit din miceliul cu spori. Atacul pe fructe se manifesta sub forma unor pete mari brune, in dreptul carora tesuturile se scufunda. In conditii de umiditate atmoaferica ridicata, petele se extind, se unesc, iar frunzele putrezesc.
Agentul patogen este Phytophthora capsici. Ciuperca rezista in sol sub forma de spori de rezistenta, in resturile de plante. In cursul vegetatiei transmiterea ciupercii se face prin sporii ce se gasesc in apa de ploaie. In sera, conditii optime pentru infectie se realizeaza toamna in septembrie-octombrie, iar in solarii mana este periculoasa incepand din luna mai, cand temperaturile sunt in general mai scazute, iar diferentele de tempetarura dintre zi si noapte determina condensarea vaporilor de apa pe organele vegetative ale plantelor.
Prevenire si combatere
Ca masuri prevenire se recomanda aplicarea unui asolament rational. Se va evita cultivarea vinetelor in apropierea cartofilor si tomatelor, nu se vor recolta seminte din fructe atacate. Toamna se vor aduna si se vor arde toate resturile vegetale.
In sere se vor distruge resturile de plante, iar pamantul se va schimba sau se va dezinfecta cu produse specifice.
Produse recomandate
Produse recomandate
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea de tratamente cu fungicide specifice.