Mana vinetelor (Phytophthora capsici) – identificare si combatere

Mana vinetelor este prezenta in toate culturile de vinete irigate, unde a si fost semnalata inca din 1958, dar producand pagube mici.

  
Simptome

Frunzisul afectat prezinta pete mari, galbene-untdelemnii caracteristice manelor. In dreptul carora, pe partea inferioara apare un puf albicios alcatuit din miceliul cu spori. Atacul pe fructe se manifesta sub forma unor pete mari brune, in dreptul carora tesuturile se scufunda. In conditii de umiditate atmoaferica ridicata, petele se extind, se unesc, iar frunzele putrezesc.




Agentul patogen este Phytophthora capsici. Ciuperca rezista in sol sub forma de spori de rezistenta, in resturile de plante. In cursul vegetatiei transmiterea ciupercii se face prin sporii ce se gasesc in apa de ploaie. In sera, conditii optime pentru infectie se realizeaza toamna in septembrie-octombrie, iar in solarii mana este periculoasa incepand din luna mai, cand temperaturile sunt in general mai scazute, iar diferentele de tempetarura dintre zi si noapte determina condensarea vaporilor de apa pe organele vegetative ale plantelor.


Prevenire si combatere

Ca masuri prevenire se recomanda aplicarea unui asolament rational. Se va evita cultivarea vinetelor in apropierea cartofilor si tomatelor, nu se vor recolta seminte din fructe atacate. Toamna se vor aduna si se vor arde toate resturile vegetale.


In sere se vor distruge resturile de plante, iar pamantul se va schimba sau se va dezinfecta cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs


In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea de tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile