Mana tutunului (Peronospora tabacina) – identificare si combatere

Mana tutunului

Mana tutunului, Peronospora tabacina este destul de frecventa in toate tarile cultivatoare de tutun, iar in Romania a fost semnalata in anul 1961.


Simptome

Mana tutunului se observa din primele stadii de vegetatie , cand pe primele frunzulite apar pete circulare, galbene, fara margini precise, iar tulpinita se alungeste. Pe rasadurile mai mari, mana se observa prin indoirea varfului frunzulitelor. Acestea se acopera in scurt timp cu un puf cenusiu-albastrui, se ingalbenesc si putrezesc.



In camp, atacul este intens in culturile situate pe terenurile umede sau daca acestea se gasesc in luncile raurilor. Pe frunze apar pete galbene, fara margini precise, foarte mari. Prin unirea acestora se pot acoperi portiuni mari de frunza. Pe partea inferioara, petele sunt acoperite de un puf cenusiu-albastrui sau violaceu. Tesuturile parazitate se brunifica si frunzele se usuca.

Agentul patogen este Peronospora tabacina. Transmiterea ciupercii de la un an la altul este asigurata de sporii de rezistenta, ce se gasesc in resturile vegetale ramase in camp. In cursul perioadei de vegetatie sporii ce sunt purtati de vant si de apa de ploaie, asigura infectarea altor organe ale aceleiasi plante sau ale plantelor invecinate.


Prevenire si combatere.

Se recomanda plantarea de material sanatos. In camp se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile