Mana tutunului (Peronospora tabacina) – identificare si combatere
Publicat pe: 7 noiembrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Mana tutunului, Peronospora tabacina este destul de frecventa in toate tarile cultivatoare de tutun, iar in Romania a fost semnalata in anul 1961.
Simptome
Mana tutunului se observa din primele stadii de vegetatie , cand pe primele frunzulite apar pete circulare, galbene, fara margini precise, iar tulpinita se alungeste. Pe rasadurile mai mari, mana se observa prin indoirea varfului frunzulitelor. Acestea se acopera in scurt timp cu un puf cenusiu-albastrui, se ingalbenesc si putrezesc.
In camp, atacul este intens in culturile situate pe terenurile umede sau daca acestea se gasesc in luncile raurilor. Pe frunze apar pete galbene, fara margini precise, foarte mari. Prin unirea acestora se pot acoperi portiuni mari de frunza. Pe partea inferioara, petele sunt acoperite de un puf cenusiu-albastrui sau violaceu. Tesuturile parazitate se brunifica si frunzele se usuca.
Agentul patogen este Peronospora tabacina. Transmiterea ciupercii de la un an la altul este asigurata de sporii de rezistenta, ce se gasesc in resturile vegetale ramase in camp. In cursul perioadei de vegetatie sporii ce sunt purtati de vant si de apa de ploaie, asigura infectarea altor organe ale aceleiasi plante sau ale plantelor invecinate.
Prevenire si combatere.
Se recomanda plantarea de material sanatos. In camp se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Mana tutunului (Peronospora tabacina) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
68 urează frunze verziSondaje, Recunoaște planta decorativă de exteriorAi o pasiune pentru plantele decorative de exterior? Atunci această provocare este pentru tine! Participă la sondajul nostru și încearcă să identifici planta misterioasă ghidându-te după forma și culoarea florilor.... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziVita de vie atacata de putregaiul cenusiu si manaVă solicit consultație pentru o problemă gravă ce afectează în fiecare an vița noastră de vie, care este atacată de putregaiul cenușiu și mană. Tratamentele facute: - În perioada iarnă-... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi3 urează frunze verzimana la rosiile din solar dar nu la plante doar cateva fructeVa rog sa-mi spuneti daca am atac de mana la rosiile din solar dar nu la plante(inca)doar cateva fructe, pe care le-am indepartat, pot sa salvez cultura sau e compromisa?... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi94 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.