Mana spanacului, Peronospora spinaciae este cunoscuta de foarte multa vreme putand fi intalnita in rasadnite, sere si camp. In Romania a fost descrisa pentru prima data in anul 1929.
Simptome
Frunzele atacate prezinta pete verzi-galbui, difuze, variabile ca dimensiuni, in dreptul carora, pe fata inferioara, apare un puf cenusiu-violaceu. Pe vreme umeda si racoroasa petele se intind, tesuturile se brunifica si devin sfaramicioase. In culturile semincere atacate se semnaleaza desfrunzirea plantelor, oprirea cresterii, iar inflorescentele produc putina samanta, de slaba calitate.
Agentul patogen
Peronospora spinaciae activeaza in conditii de umiditate mare si temperaturi intre 3-24°C, temperatura optima fiind de 9°C. Boala este grava in zonele unde exista roua puternica, ceata sau ploi frecvente si temperaturi intre 8-18°C. In timpul vegetatiei, ciuperca se raspandeste prin spori, iar de la un an la altul rezista prin sporii de rezistenta, dar si prin seminte sau miceliu existent in plantele infectate in toamna. Din cercul de plante gazda al patogenului fac parte loboda si stirul.
Prevenire si combatere
La infiintarea culturilor de spanac trebuie sa se tina seama de drenajul terenului si de amplasarea solelor de spanac de primavara, care trebuie sa se gaseasca, la distante mari fata de cele cu spanac de toamna. Asolamentul de minim 3 ani, dar si semanarea de samanta sanatoase limiteaza posibila aparitie a bolii. Tratarea plantelor va incepe odata cu formarea frunzelor si pana la aparitia rozetelor mari ce acopera solul. Tratamentele preventive se aplica la interval de 4-7 zile.
In culturile semincere se vor aplica tratamente preventive cu fungicide specifice.