Mana spanacului (Peronospora spinaciae) – identificare si combatere

Mana spanacului, Peronospora spinaciae este cunoscuta de foarte multa vreme putand fi intalnita in rasadnite, sere si camp. In Romania a fost descrisa pentru prima data in anul 1929.


Simptome

Frunzele atacate prezinta pete verzi-galbui, difuze, variabile ca dimensiuni, in dreptul carora, pe fata inferioara, apare un puf cenusiu-violaceu. Pe vreme umeda si racoroasa petele se intind, tesuturile se brunifica si devin sfaramicioase. In culturile semincere atacate se semnaleaza desfrunzirea plantelor, oprirea cresterii, iar inflorescentele produc putina samanta, de slaba calitate.


Agentul patogen

Peronospora spinaciae activeaza in conditii de umiditate mare si temperaturi intre 3-24°C, temperatura optima fiind de 9°C. Boala este grava in zonele unde exista roua puternica, ceata sau ploi frecvente si temperaturi intre 8-18°C. In timpul vegetatiei, ciuperca se raspandeste prin spori, iar de la un an la altul rezista prin sporii de rezistenta, dar si prin seminte sau miceliu existent in plantele infectate in toamna. Din cercul de plante gazda al patogenului fac parte loboda si stirul.


Prevenire si combatere

La infiintarea culturilor de spanac trebuie sa se tina seama de drenajul terenului si de amplasarea solelor de spanac de primavara, care trebuie sa se gaseasca, la distante mari fata de cele cu spanac de toamna. Asolamentul de minim 3 ani, dar si semanarea de samanta sanatoase limiteaza posibila aparitie a bolii. Tratarea plantelor va incepe odata cu formarea frunzelor si pana la aparitia rozetelor mari ce acopera solul. Tratamentele preventive se aplica la interval de 4-7 zile.
In culturile semincere se vor aplica tratamente preventive cu fungicide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile