Mana spanacului (Peronospora spinaciae) – identificare si combatere

Publicat pe: 4 noiembrie 2016 Modificat pe: 10 aprilie 2024

Mana spanacului (Peronospora spinaciae) – identificare si combatere
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mana spanacului, Peronospora spinaciae este cunoscuta de foarte multa vreme putand fi intalnita in rasadnite, sere si camp. In Romania a fost descrisa pentru prima data in anul 1929.


Simptome

Frunzele atacate prezinta pete verzi-galbui, difuze, variabile ca dimensiuni, in dreptul carora, pe fata inferioara, apare un puf cenusiu-violaceu. Pe vreme umeda si racoroasa petele se intind, tesuturile se brunifica si devin sfaramicioase. In culturile semincere atacate se semnaleaza desfrunzirea plantelor, oprirea cresterii, iar inflorescentele produc putina samanta, de slaba calitate.


Agentul patogen

Peronospora spinaciae activeaza in conditii de umiditate mare si temperaturi intre 3-24°C, temperatura optima fiind de 9°C. Boala este grava in zonele unde exista roua puternica, ceata sau ploi frecvente si temperaturi intre 8-18°C. In timpul vegetatiei, ciuperca se raspandeste prin spori, iar de la un an la altul rezista prin sporii de rezistenta, dar si prin seminte sau miceliu existent in plantele infectate in toamna. Din cercul de plante gazda al patogenului fac parte loboda si stirul.


Prevenire si combatere

La infiintarea culturilor de spanac trebuie sa se tina seama de drenajul terenului si de amplasarea solelor de spanac de primavara, care trebuie sa se gaseasca, la distante mari fata de cele cu spanac de toamna. Asolamentul de minim 3 ani, dar si semanarea de samanta sanatoase limiteaza posibila aparitie a bolii. Tratarea plantelor va incepe odata cu formarea frunzelor si pana la aparitia rozetelor mari ce acopera solul. Tratamentele preventive se aplica la interval de 4-7 zile.
In culturile semincere se vor aplica tratamente preventive cu fungicide specifice.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Mana spanacului (Peronospora spinaciae) – identificare si combatere
Despre Spanac
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Spanac

10 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile