Mana sfeclei (Peronospora farinosa f.sp.betae) – identificare si combatere

Mana sfeclei, Peronospora farinosa f.sp.betae, poate aparea in primaverile reci si umede si produce pagube insemnate, de pana la 15%, la productia de radacini si de 25% la continutul de zahar. Butasii seminceri infectati putrezesc in timpul pastrarii lor in silozuri.

  
Simptome

Boala se poate instala pe sfecla abia rasarita. Pe aceasta, se observa o ingalbenire asociata cu formarea unui puf cenusiu-violaceu pe partea lor inferioara. In aceasta prima faza de atac, ciuperca poate produce pieirea plantelor. Simptomele clasice apar insa pe plantele semincere. Pe frunzele tinere din centru rozetei se observa o ingalbenire urmata de incretirea si rasucirea frunzei de la margini spre partea inferioara, unde apare puful cenusiu-violaceu. Planta dupa distrugerea frunzelor tinere formeaza noi frunze. Tija florala de la plantele manate are axul scurt, cu flori grupate in ciorchine, brunificate. Iar, ca urmare plantele se pot usca inainte de vreme.


Agentul patogen

Agentul patogen este Peronospora farinosa. Primele infectii se constata pe frunzele sfeclei din cultura semincera, atacul pornind de la butasii bolnavi. Agentul patogen se raspandeste in cursul perioadei de vegetatie, prin sporii ce apar pe miceliile cenusii-violacei. Infectiile secundare pot avea loc de mai multe ori pe ani in functie de temperatura (sporii aparand la temperaturi de 0-28°C, cu optim la 6°C) si de precipitatiile care favorizeaza infectia. De la un ciclu de vegetatie la altul, agentul rezista sub forma de miceliu de infectie in butasi si seminte sau sub forma de spori de rezistenta.


Prevenire si combatere.

La semanat vor fi folosite doar semintele din loturi certificate in care nu a fost semnalat agentul patogen. In culturile semincere se vor face tratamente repetate (in special in primverile reci si umede) cu fungicide specifice.

In cazul in care atacul este sporadic, plantele bolnave se vor elimina. Toamna, la recoltare, resturile vegetale de la decoletarea sfeclei se vor insiloza, iar cele de la culturile semincere se vor arde pentru a micsora numarul de spori ramasi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile