Mana sfeclei (Peronospora farinosa f.sp.betae) – identificare si combatere
Publicat pe: 4 noiembrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Mana sfeclei, Peronospora farinosa f.sp.betae, poate aparea in primaverile reci si umede si produce pagube insemnate, de pana la 15%, la productia de radacini si de 25% la continutul de zahar. Butasii seminceri infectati putrezesc in timpul pastrarii lor in silozuri.


Simptome
Boala se poate instala pe sfecla abia rasarita. Pe aceasta, se observa o ingalbenire asociata cu formarea unui puf cenusiu-violaceu pe partea lor inferioara. In aceasta prima faza de atac, ciuperca poate produce pieirea plantelor. Simptomele clasice apar insa pe plantele semincere. Pe frunzele tinere din centru rozetei se observa o ingalbenire urmata de incretirea si rasucirea frunzei de la margini spre partea inferioara, unde apare puful cenusiu-violaceu. Planta dupa distrugerea frunzelor tinere formeaza noi frunze. Tija florala de la plantele manate are axul scurt, cu flori grupate in ciorchine, brunificate. Iar, ca urmare plantele se pot usca inainte de vreme.
Agentul patogen
Agentul patogen este Peronospora farinosa. Primele infectii se constata pe frunzele sfeclei din cultura semincera, atacul pornind de la butasii bolnavi. Agentul patogen se raspandeste in cursul perioadei de vegetatie, prin sporii ce apar pe miceliile cenusii-violacei. Infectiile secundare pot avea loc de mai multe ori pe ani in functie de temperatura (sporii aparand la temperaturi de 0-28°C, cu optim la 6°C) si de precipitatiile care favorizeaza infectia. De la un ciclu de vegetatie la altul, agentul rezista sub forma de miceliu de infectie in butasi si seminte sau sub forma de spori de rezistenta.
Prevenire si combatere.
La semanat vor fi folosite doar semintele din loturi certificate in care nu a fost semnalat agentul patogen. In culturile semincere se vor face tratamente repetate (in special in primverile reci si umede) cu fungicide specifice.
In cazul in care atacul este sporadic, plantele bolnave se vor elimina. Toamna, la recoltare, resturile vegetale de la decoletarea sfeclei se vor insiloza, iar cele de la culturile semincere se vor arde pentru a micsora numarul de spori ramasi.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă

-
Discuții pe teme similare
74 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziVita de vie atacata de putregaiul cenusiu si manaVă solicit consultație pentru o problemă gravă ce afectează în fiecare an vița noastră de vie, care este atacată de putregaiul cenușiu și mană. Tratamentele facute: - În perioada iarnă-... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi3 urează frunze verzimana la rosiile din solar dar nu la plante doar cateva fructeVa rog sa-mi spuneti daca am atac de mana la rosiile din solar dar nu la plante(inca)doar cateva fructe, pe care le-am indepartat, pot sa salvez cultura sau e compromisa?... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi83 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.