Mana sfeclei – Peronospora farinosa f.sp.betae

Mana sfeclei, Peronospora farinosa f.sp.betae, poate aparea in primaverile reci si umede si produce pagube insemnate, de pana la 15%, la productia de radacini si de 25% la continutul de zahar. Butasii seminceri infectati putrezesc in timpul pastrarii lor in silozuri.

  
Simptome – Mana sfeclei

Boala se poate instala pe sfecla abia rasarita. Pe aceasta, se observa o ingalbenire asociata cu formarea unui puf cenusiu-violaceu pe partea lor inferioara. In aceasta prima faza de atac, ciuperca poate produce pieirea plantelor. Simptomele clasice apar insa pe plantele semincere. Pe frunzele tinere din centru rozetei se observa o ingalbenire urmata de incretirea si rasucirea frunzei de la margini spre partea inferioara, unde apare puful cenusiu-violaceu. Planta dupa distrugerea frunzelor tinere formeaza noi frunze. Tija florala de la plantele manate are axul scurt, cu flori grupate in ciorchine, brunificate. Iar, ca urmare plantele se pot usca inainte de vreme.


Agentul patogen este Peronospora farinosa. Primele infectii se constata pe frunzele sfeclei din cultura semincera, atacul pornind de la butasii bolnavi. Agentul patogen se raspandeste in cursul perioadei de vegetatie, prin sporii ce apar pe miceliile cenusii-violacei. Infectiile secundare pot avea loc de mai multe ori pe ani in functie de temperatura (sporii aparand la temperaturi de 0-28°C, cu optim la 6°C) si de precipitatiile care favorizeaza infectia. De la un ciclu de vegetatie la altul, agentul rezista sub forma de miceliu de infectie in butasi si seminte sau sub forma de spori de rezistenta.


Prevenire si combatere. La semanat vor fi folosite doar semintele din loturi certificate in care nu a fost semnalat agentul patogen. In culturile semincere se vor face tratamente repetate (in special in primverile reci si umede) cu fungicide specifice.

In cazul in care atacul este sporadic, plantele bolnave se vor distruge. Toamna, la recoltare, resturile vegetale de la decoletarea sfeclei se vor insiloza, iar cele de la culturile semincere se vor arde pentru a micsora numarul de spori ramasi.

Produse recomandate

Discutii din comunitate

author-avatar
Cornelia P.
3 iulie 2020
Dovlecel - de ce nu rodeste?
Am o mica gradina in care imi pun legume,am ramas surprina ca toate tufele de dovlecei au avut flori dar nu si rod.In loc de dovlecel s-a format o tija cu floare in varf.Care ar fi motivul de nu au facut rod?Multumesc pentru raspuns.
author-avatar
Ionut C.
3 iulie 2020
Infestare viermi legume
Buna ziua! Puteți sa ma ajutați cu un sfat legat de aceasta problema? Sunt atacate atât tomatele cât și castraveții din solar. Am atașat o poza cu una din plante atacate.
author-avatar
Carmen Z.
2 iulie 2020
fitotoxicitate frunze - dovlecei, ardei gras si rosii
Buna Topsin 500 SC pt mine. Am cumparat de la dvs Topsin 500 SC si Dithane M45. Am facut un amestec cu 10L apa din: o fiola de BRAVO 500SC 20 ml 15 ml de topsin, 20 gr de dithane Am stropit cu acest amestec: Tomate Castraveti Vinete Dovlecei Dovleac placintar Fasole verde pitica. Ardei gras Ureche de elefant Toate plantele au in jur de 20-30 de cm. Cateva dintre tomate s-au ingalbenit/ inegrit pe o parte si incep sa se ofileasca, dovleceii au cateva frunze galbene , pătate ca de rugina care se vor usca, dovlecii toate frunzele ingalbenite, cred ca-i pierd, ardeii, castravetii si vinetele nu au absolut nimic, fasolea verde ingalbenita, si ofilita complet, deja incepe sa se usuce. Deci la fasole pierdere totala. Toate frunzele legumelor afectate parca sunt date cu erbicid. Deci ingalbenite spre maro ruginit si ofilite, pleoștite. Imi puteti spune ce s-a intamplat? Unde am gresit? Este vreun fungicid din cele prezentate, atat de agresiv incat sa distruga plantele? Nu inteleg. Le-am folosit aceste fungicide si la pomi fructiferi ani de zile dar nu am patit asa ceva niciodata. Oare imi va afecta toate tomatele? Deocamdata sunt verzi in afara de ce v-am spus mai sus dar nu stiu pt cat timp. Multumesc anticipat

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile