Mana sfeclei (Peronospora farinosa f.sp.betae) – identificare si combatere

Publicat pe: 4 noiembrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Mana sfeclei (Peronospora farinosa f.sp.betae) – identificare si combatere
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mana sfeclei, Peronospora farinosa f.sp.betae, poate aparea in primaverile reci si umede si produce pagube insemnate, de pana la 15%, la productia de radacini si de 25% la continutul de zahar. Butasii seminceri infectati putrezesc in timpul pastrarii lor in silozuri.

  
Simptome

Boala se poate instala pe sfecla abia rasarita. Pe aceasta, se observa o ingalbenire asociata cu formarea unui puf cenusiu-violaceu pe partea lor inferioara. In aceasta prima faza de atac, ciuperca poate produce pieirea plantelor. Simptomele clasice apar insa pe plantele semincere. Pe frunzele tinere din centru rozetei se observa o ingalbenire urmata de incretirea si rasucirea frunzei de la margini spre partea inferioara, unde apare puful cenusiu-violaceu. Planta dupa distrugerea frunzelor tinere formeaza noi frunze. Tija florala de la plantele manate are axul scurt, cu flori grupate in ciorchine, brunificate. Iar, ca urmare plantele se pot usca inainte de vreme.


Agentul patogen

Agentul patogen este Peronospora farinosa. Primele infectii se constata pe frunzele sfeclei din cultura semincera, atacul pornind de la butasii bolnavi. Agentul patogen se raspandeste in cursul perioadei de vegetatie, prin sporii ce apar pe miceliile cenusii-violacei. Infectiile secundare pot avea loc de mai multe ori pe ani in functie de temperatura (sporii aparand la temperaturi de 0-28°C, cu optim la 6°C) si de precipitatiile care favorizeaza infectia. De la un ciclu de vegetatie la altul, agentul rezista sub forma de miceliu de infectie in butasi si seminte sau sub forma de spori de rezistenta.


Prevenire si combatere.

La semanat vor fi folosite doar semintele din loturi certificate in care nu a fost semnalat agentul patogen. In culturile semincere se vor face tratamente repetate (in special in primverile reci si umede) cu fungicide specifice.

In cazul in care atacul este sporadic, plantele bolnave se vor elimina. Toamna, la recoltare, resturile vegetale de la decoletarea sfeclei se vor insiloza, iar cele de la culturile semincere se vor arde pentru a micsora numarul de spori ramasi.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Mana sfeclei (Peronospora farinosa f.sp.betae) – identificare si combatere
Despre Sfecla Furajera
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Sfecla Furajera

2 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile