Mana salatei (Bremia lactucae) – identificare si combatere

Mana salatei, Bremia lactucae este cunoscuta din 1843 in culturile de salata din zonele temperate ale Europei, iar la noi a fost semnalata inca din 1932, la Iasi.

Simptome

Aceasta boala apare pe frunzele bazale ale salatei, in diferite faze de vegetatie. Se manifesta sub forma unor pete mari, galbene-untdelemnii. Aceste pete ce se pot uni, se ingalbenesc si pot distruge toata frunza. Daca atacul se instaleaza chiar pe primele 2 frunzulite, plantutele pier. Pe frunzele plantelor dezvoltate petele se intind intre nervuri, pot avea 3-15 mm in diametru sau chiar mai mult. In dreptul petelor, pe fata inferioara a frunzei apare un puf fin, albicios alcatuit din miceliul cu spori a ciupercii.


Bremia lactucae, patogen ce evolueaza in conditii optime. Mai exact, daca temperatura se mentine intre 15-17°C si exista umiditate ridicata. In 3-8 ore de la ajungerea sporilor pe frunze, acestia dau filamente de germinatie (daca temperatura este mai mare de 12°C). Sporii se deplaseaza in apa de pe frunze si dau infectii, iar dupa 6-8 zile apare o noua generatie de spori. Formarea acestora este impiedicata de temperaturi mai mari de 20°C si de uscaciune. Transmiterea ciupercii de la planta la planta, se face prin sporii dusi de vant si apa de ploaie si irigatie. De la un an la altul ciuperca rezista prin sporii de rezistenta ce vor germina in primavara urmatoare si vor forma iar spori de infectie. Ciuperca poate ataca pe langa salata, andivele si anghinarea.


Profilaxie

Ca masuri preventive se recomanda adunarea si distrugerea plantelor atacate. Cultura de salata se va infiinta numai in terenuri bine curatate de resturile vegetale, intr-un asolament de 4 ani fara andive sau anghinare si nu se va practica irigarea prin aspersiune, ci prin brazde.
Tratamentele chimice se recomanda sa se aplice numai la semnalarea atacului, folosindu-se fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile