Mana salatei, Bremia lactucae este cunoscuta din 1843 in culturile de salata din zonele temperate ale Europei, iar la noi a fost semnalata inca din 1932, la Iasi.
Simptome
Aceasta boala apare pe frunzele bazale ale salatei, in diferite faze de vegetatie. Se manifesta sub forma unor pete mari, galbene-untdelemnii. Aceste pete ce se pot uni, se ingalbenesc si pot distruge toata frunza. Daca atacul se instaleaza chiar pe primele 2 frunzulite, plantutele pier. Pe frunzele plantelor dezvoltate petele se intind intre nervuri, pot avea 3-15 mm in diametru sau chiar mai mult. In dreptul petelor, pe fata inferioara a frunzei apare un puf fin, albicios alcatuit din miceliul cu spori a ciupercii.
Bremia lactucae, patogen ce evolueaza in conditii optime. Mai exact, daca temperatura se mentine intre 15-17°C si exista umiditate ridicata. In 3-8 ore de la ajungerea sporilor pe frunze, acestia dau filamente de germinatie (daca temperatura este mai mare de 12°C). Sporii se deplaseaza in apa de pe frunze si dau infectii, iar dupa 6-8 zile apare o noua generatie de spori. Formarea acestora este impiedicata de temperaturi mai mari de 20°C si de uscaciune. Transmiterea ciupercii de la planta la planta, se face prin sporii dusi de vant si apa de ploaie si irigatie. De la un an la altul ciuperca rezista prin sporii de rezistenta ce vor germina in primavara urmatoare si vor forma iar spori de infectie. Ciuperca poate ataca pe langa salata, andivele si anghinarea.
Profilaxie
Ca masuri preventive se recomanda adunarea si distrugerea plantelor atacate. Cultura de salata se va infiinta numai in terenuri bine curatate de resturile vegetale, intr-un asolament de 4 ani fara andive sau anghinare si nu se va practica irigarea prin aspersiune, ci prin brazde.
Tratamentele chimice se recomanda sa se aplice numai la semnalarea atacului, folosindu-se fungicide specifice.