Mana lucernei (Peronospora aestivalis) – identificare si combatere

Mana lucernei, Peronospora aestivalis este cunoscuta in toate tarile cultivatoare de lucerna, dar nu produce pagube mari. In Romania a fost semnalata in anul 1933, din mai multe localitati ale Moldovei.

  
Simptome

Pe frunzele de lucerna apar pete neregulate, transparente, galbui, in dreptul carora pe fata inferioara apare un puf alb-cenusiu. Frunzulitele se ingalbenesc, apoi se brunifica si se desprind de pe codita.


Agentul patogen

Peronospora aestivalis ciuperca rezista de la un an la altul sub forma de spori de rezistenta sau miceliu in plantele atacate. In cursul vegetatiei prima infectie este asigurata de miceliile provenite din germinarea sporilor de rezistenta, iar infectiile ce urmeaza sunt produse de miceliile aparute din sporii ce apar pe puful alb-cenusiu. Perioadele calde ale anului, dublate de ploi intermitente sunt factori ce usureaza raspandirea ciupercii.


Prevenire si combatere

Se recomanda ca, la aparitia petelor pe frunze, sa se faca o cosire prematura a plantelor, neasteptandu-se momentul de maturitate tehnologica (momentul cand se poate recolta cea mai mare cantitate de furaj).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Mana lucernei (Peronospora aestivalis) – identificare si combatere
Mana lucernei (Peronospora aestivalis) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile