Mana cucurbitaceelor, Pseudoperonospora cubensis a fost descoperita la mijlocul secolului trecut in Cuba. Acum, este intalnita frecvent pe castraveti, pepeni galbeni, pepeni verzi, dovlecei, fiind deosebit de pagubitoare la culturile din spatii protejate. In Europa s-a extins la inceputul acestui secol, iar in Romania a fost semnalata in 1928 in sudul tarii. In Moldova ea a aparut abia dupa anul 1970.
Simptome
Mana cucurbitaceelor ataca numai frunzele, sub forma unor pete verzi-deschis pe fara superioara, pete de forma colturoasa, bine delimitate de nervurile frunzelor. Culoarea petelor se schimba in galben, apoi in brun, iar pe fata inferioara, apare un puf cenusiu-violaceu sau bej. In conditii favorabile, petele se pot uni si este distrusa o mare parte din frunza, iar plantele vor ramane repede fara frunzis. Infectiile se produc pe vreme umeda, la temperaturi cuprinse intre 5-30°C (la optim 23°C) cand, apar sporii ce vor germina si vor da filamente de infectie. Acestea patrund prin stomatele frunzelor, ce au cel putin jumatate din suprafata normala. Viabilitatea sporilor depinde de temperatura, de intensitatea luminoasa si de umiditatea atmosferica. Pe timp secetos si la temperaturi de peste 32°C sporii mor. In tesuturile uscate, se formeaza spori de rezistenta sferici, galbeni-bruni.
Agentul patogen este Pseudoperonoospora cubensis. Este raspandit de apa de ploaie sau apa de irigatie. Irigarea prin aspersiune aplicata dimineata pana la ora 10, cand raspandirea sporangilor este maxima, da un atac puternic de mana. Transmiterea ciupercii de la un an la altul este asigurata de sporii de rezistenta prezenti in resturile vegetale, insa infectiile din anii urmatori pot proveni si de la sporii adusi de vant din zonele cu ierni blande, unde acestia raman viabili pe vrejii uscati.
Prevenire si combatere
Ca o prima masura de prevenire se impune arderea resturilor de plante atacate sau ingroparea lor in profunzime. In asolamentul legumicol, bostanoasele vor reveni dupa cel putin 4 ani pe aceeasi sola. In camp, irigarea se va face numai prin brazde pentru a nu raspandi sporii. In spatii protejate, se va asigura o buna aerisire a culturii, iar in cazul declansarii atacului se va reduce umiditatea.
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda tratamente cu fungicide specifice.