Mana cepei, Peronospora destructor este considerata cea mai periculoasa boala care, poate compromite in totalitate culturile de arpagic, ceapa de consum sau cultura semincera. Boala a fost descoperita in anul 1841 in Anglia. S-a raspandit cu repeziciune in toate tarile cultivatoare, in Romania fiind semnalata inca din 1935.
Simptome
Boala se manifesta pe frunze, pe tije florifere, pe pedunculi florali si pe bulbi in toate fazele de dezvoltare. Pe frunze apar pete oval-alungite de culoare verzuie deschis la inceput, apoi galbuie. Pe vreme umeda petele se acopera cu un puf cenusiu-violeceu. Cu timpul tesuturile din dreptul petelor se necrozeaza, iar frunzele putrezesc. In cazul unor atacuri puternice miceliul ciupercii trece din frunze in bulb, localizandu-se in partea lui apicala. Bulbii parazitati nu se dezvolta, raman mici, se inmoaie si putrezesc de timpuriu. In sectiune prin bulbii afectati se observa culoarea cenusie a tunicilor si aspectul lor ca de „ceapa fiarta”. In depozitele cu temperatura si umiditate ridicata bulbii infectati sunt rapid si complet distrusi.
Pe tijele florifere, boala se manifesta prin simptome asemanatoare cu cele de pe frunze, cu deosebire ca petele sunt mai mari si mai evidente. Frecvent tijele florifere se rup in dreptul petelor la cea mai mica adiere de vant.
Agentul patogen
Transmiterea acestuia de la un an la altul se realizeaza prin doua modalitati: prin sporii de rezistenta ce raman in resturile vegetale si prin bulbii infectati. Infectiile primare in primavara sunt asigurate prin germinarea sporilor de rezistenta. Iar, in timpul perioadei de vegetatie, sporii aparuti pe micelii sunt cei ce raspandesc ciuperca. Acestia apar la temperaturi cuprinse intre 3-27°C, germinarea sporilor se produce in conditii de umiditate atmosferica timp de cel putin 10 ore. Sporii sunt purtati usor de vant si vor da noi infectii pe ceapa, dar si pe alte plante ca usturoi, praz, hajme.
Prevenire si combatere
Se recomanda respectarea cu strictete a asolamentului. Ceapa trebuie sa revina pe acelasi teren dupa 3-4 ani. De asemenea, se recomanda plantarea de material (bulbi, arpagic) si utilizarea de samanta provenite din culturi sanatoase, recoltarea bulbilor pe vreme uscata si expunerea lor la soare timp de 8-10 zile inainte de depozitare.
In timpul perioadei de vegetatie se fac tratamente cu fungicide specifice.