Mana cepei (Peronospora destructor) – identificare si combatere
Publicat pe: 1 noiembrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Mana cepei, Peronospora destructor este considerata cea mai periculoasa boala care, poate compromite in totalitate culturile de arpagic, ceapa de consum sau cultura semincera. Boala a fost descoperita in anul 1841 in Anglia. S-a raspandit cu repeziciune in toate tarile cultivatoare, in Romania fiind semnalata inca din 1935.
Simptome
Boala se manifesta pe frunze, pe tije florifere, pe pedunculi florali si pe bulbi in toate fazele de dezvoltare. Pe frunze apar pete oval-alungite de culoare verzuie deschis la inceput, apoi galbuie. Pe vreme umeda petele se acopera cu un puf cenusiu-violeceu. Cu timpul tesuturile din dreptul petelor se necrozeaza, iar frunzele putrezesc. In cazul unor atacuri puternice miceliul ciupercii trece din frunze in bulb, localizandu-se in partea lui apicala. Bulbii parazitati nu se dezvolta, raman mici, se inmoaie si putrezesc de timpuriu. In sectiune prin bulbii afectati se observa culoarea cenusie a tunicilor si aspectul lor ca de „ceapa fiarta”. In depozitele cu temperatura si umiditate ridicata bulbii infectati sunt rapid si complet distrusi.
Pe tijele florifere, boala se manifesta prin simptome asemanatoare cu cele de pe frunze, cu deosebire ca petele sunt mai mari si mai evidente. Frecvent tijele florifere se rup in dreptul petelor la cea mai mica adiere de vant.
Agentul patogen
Transmiterea acestuia de la un an la altul se realizeaza prin doua modalitati: prin sporii de rezistenta ce raman in resturile vegetale si prin bulbii infectati. Infectiile primare in primavara sunt asigurate prin germinarea sporilor de rezistenta. Iar, in timpul perioadei de vegetatie, sporii aparuti pe micelii sunt cei ce raspandesc ciuperca. Acestia apar la temperaturi cuprinse intre 3-27°C, germinarea sporilor se produce in conditii de umiditate atmosferica timp de cel putin 10 ore. Sporii sunt purtati usor de vant si vor da noi infectii pe ceapa, dar si pe alte plante ca usturoi, praz, hajme.
Prevenire si combatere
Se recomanda respectarea cu strictete a asolamentului. Ceapa trebuie sa revina pe acelasi teren dupa 3-4 ani. De asemenea, se recomanda plantarea de material (bulbi, arpagic) si utilizarea de samanta provenite din culturi sanatoase, recoltarea bulbilor pe vreme uscata si expunerea lor la soare timp de 8-10 zile inainte de depozitare.
In timpul perioadei de vegetatie se fac tratamente cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Mana cepei (Peronospora destructor) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziCeapa, plante afectate de grindinaCeapa diszrusaCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziCeapa, frunze patateAm stropit aprox in urma cu 2 sapt cu zeama bordeleza și _ a revenit partialCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi13 urează frunze verziCeapa, identificare afectiuneBună ziua! Cu ce sa stropesc? Nu este afectată toată cultura . Mulțumesc!Citește Sfatul specialistuluiFrunze verzi75 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.