Mana cepei (Peronospora destructor) – identificare si combatere

Mana cepei, Peronospora destructor este considerata cea mai periculoasa boala care, poate compromite in totalitate culturile de arpagic, ceapa de consum sau cultura semincera. Boala a fost descoperita in anul 1841 in Anglia. S-a raspandit cu repeziciune in toate tarile cultivatoare, in Romania fiind semnalata inca din 1935.


Simptome

Boala se manifesta pe frunze, pe tije florifere, pe pedunculi florali si pe bulbi in toate fazele de dezvoltare. Pe frunze apar pete oval-alungite de culoare verzuie deschis la inceput, apoi galbuie. Pe vreme umeda petele se acopera cu un puf cenusiu-violeceu. Cu timpul tesuturile din dreptul petelor se necrozeaza, iar frunzele putrezesc. In cazul unor atacuri puternice miceliul ciupercii trece din frunze in bulb, localizandu-se in partea lui apicala. Bulbii parazitati nu se dezvolta, raman mici, se inmoaie si putrezesc de timpuriu. In sectiune prin bulbii afectati se observa culoarea cenusie a tunicilor si aspectul lor ca de „ceapa fiarta”. In depozitele cu temperatura si umiditate ridicata bulbii infectati sunt rapid si complet distrusi.




Pe tijele florifere, boala se manifesta prin simptome asemanatoare cu cele de pe frunze, cu deosebire ca petele sunt mai mari si mai evidente. Frecvent tijele florifere se rup in dreptul petelor la cea mai mica adiere de vant.


Agentul patogen

Transmiterea acestuia de la un an la altul se realizeaza prin doua modalitati: prin sporii de rezistenta ce raman in resturile vegetale si prin bulbii infectati. Infectiile primare in primavara sunt asigurate prin germinarea sporilor de rezistenta. Iar, in timpul perioadei de vegetatie, sporii aparuti pe micelii sunt cei ce raspandesc ciuperca. Acestia apar la temperaturi cuprinse intre 3-27°C, germinarea sporilor se produce in conditii de umiditate atmosferica timp de cel putin 10 ore. Sporii sunt purtati usor de vant si vor da noi infectii pe ceapa, dar si pe alte plante ca usturoi, praz, hajme.


Prevenire si combatere

Se recomanda respectarea cu strictete a asolamentului. Ceapa trebuie sa revina pe acelasi teren dupa 3-4 ani. De asemenea, se recomanda plantarea de material (bulbi, arpagic) si utilizarea de samanta provenite din culturi sanatoase, recoltarea bulbilor pe vreme uscata si expunerea lor la soare timp de 8-10 zile inainte de depozitare.


In timpul perioadei de vegetatie se fac tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile