Mana cartofului – Phytophthora infestans

 

Mana cartofului – Phytophthora infestans

Originara din America de Sud (Peru, Chile) mana cartofului a fost introdusa in Europa in prima jumatate a secolului al XIX-lea. In tara noastra mana cartofului este frecventa si pagubitoare in regiunile deluroase si muntoase, mai ales in anii cu veri ploioase si racoroase.

plante-atacate plante-atacate-1
Simptome: Mana se manifesta pe organele aeriene si pe tuberculi. Primele simptome se observa pe frunze prin lunile mai-iunie, de obicei inainte de infloritul culturilor.
Pe frunzele atacate apar pete galbui, la inceput mici, cu un contur difuz si mai numeroase la marginea foliolelor. Petele se maresc treptat, devin brune, apoi brun-negricioase si sunt inconjurate de o dunga galbena, cu margini neregulate si difuze. Pe fata inferioara a frunzei, la periferia petelor, se observa un puf foarte fin, albicios, format sporangioforii si sporangii ciupercii.
Pe vreme relativ calda puful este foarte putin distinct sau nu se mai formeaza, iar petele stagneaza in crestere. In conditii de umezeala ridicata petele se maresc, putand ocupa intreaga suprafata a foliolelor care se brunifica, se usuca si se innegresc.
Pe tulpini, pe petiolurile frunzelor si pe pedunculi apar pete alungite, brun-negricioase, de marimi variabile. In cazul in care petele cuprind tulpina de jur-imprejur, acestea se usuca in intregime, de la nivelul petei si pana la varful ei, impreuna cu toate frunzele.
Pe tuberculii atacati, mana se manifesta sub forma unor pete brune, brun-cenusii sau albastrui, in dreptul carora peridermul tuberculului este usor cufundat.
Agentul patogen: Phytophthora infestans, ciuperca traieste parazit in mezofilul frunzei din dreptul petelor.
Transmiterea bolii de la un an la altul este asigurata de tuberculii manati care au ramas in stocul materialului de plantat. Tuberculii mici, manati, ramasi in pamant pot constitui o sursa de infectie numai in cazul monoculturii cand dau samulastra gata infectata, insa daca exista un asolament sau macar o rotatie de 3 ani aceasta sursa de infectie nu trebuie luata in considerare.
Din tuberculii manati apar lastari brunificati la locul prinderii lor de tuberculi, iar pe lastari apar primele frunzulite cu foliolele patate pe care apar spori (infectie primara generalizata). Sporii pot sa ajunga la suprafata pamantului prin urcarea apei din pamant si apoi pot produce noi infectii (infectii secundare).
Primele infectii se observa la 35 zile de la plantat daca, precipitatiile sunt scazute sau chiar mai repede daca nivelul precipitatiilor este mai ridicat.
Sporii ciupercii se raspandesc prin vant, cel putin 11 km/zi ceea ce poate produce distrugerea a 100 ha in conditiile existentei unui focar de infectie, in zone cu precipitatii abundente si temperaturi moderate.
Prevenire si combatere: Pentru prevenirea si combaterea acestei boli se recomanda folosirea de tuberculi sanatosi la plantare, plantarea se face la 10-15 cm, pentru a contribui la micsorarea infectiilor tarzii la tuberculii din sol.
In perioada de infectie ale manei se va evita irigarea culturilor prin aspersiune, intrucat acestea favorizeaza extinderea rapida a bolii, inainte de depozitare se vor tria cartofii destinati pentru plantare, inlaturandu-se tuberculii infectati, stricati, taiati sau raniti.
Rezultate bune in combaterea manei s-au obtinut in urma aplicarii tratamentelor cu Zeama bordeleza (1%), Antracol 70 WP (1.5-2.5 kg/ha),  Champ 77 WG (3 kg/ha), Consento 450 SC (2 l/ha), Dithane M45 (2-2.5 kg/ha), Equation Pro (0.4 kg/ha), Infinito (1.4 l/ha), Ridomil Gold MZ 68 WG (2.5 kg/ha), Shirlan (0.3-0.4 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor