Mana cartofului (Phytophthora infestans) – identificare si combatere
Publicat pe: 1 noiembrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Mana cartofului, Phytophthora infestans este originara din America de Sud (Peru, Chile). A fost introdusa in Europa in prima jumatate a secolului al XIX-lea. In tara noastra mana cartofului este frecventa si pagubitoare in regiunile deluroase si muntoase, mai ales in anii cu veri ploioase si racoroase.



Simptome
Mana se manifesta pe organele aeriene si pe tuberculi. Primele simptome se observa pe frunze prin lunile mai-iunie, de obicei inainte de infloritul culturilor. Pe frunzele atacate apar pete galbui, la inceput mici, cu un contur difuz si mai numeroase la marginea foliolelor. Petele se maresc treptat, devin brune, apoi brun-negricioase si sunt inconjurate de o dunga galbena, cu margini neregulate si difuze.
Pe fata inferioara a frunzei, la periferia petelor, se observa un puf fin, albicios. Pe vreme relativ calda, puful este foarte putin distinct sau nu se mai formeaza, iar petele stagneaza in crestere. In conditii de umezeala ridicata petele se maresc, putand ocupa intreaga suprafata a foliolelor care se brunifica, se usuca si se innegresc.
Pe tulpini, pe petiolurile frunzelor si pe pedunculi apar pete alungite, brun-negricioase, de marimi variabile. In cazul in care petele cuprind tulpina de jur-imprejur, acestea se usuca in intregime, de la nivelul petei si pana la varful ei, impreuna cu toate frunzele. Pe tuberculii atacati, mana se manifesta sub forma unor pete brune, brun-cenusii sau albastrui, in dreptul carora peridermul tuberculului este usor cufundat.
Agentul patogen
Este Phytophthora infestans ce traieste parazit in mezofilul frunzei din dreptul petelor. Transmiterea bolii de la un an la altul este asigurata de tuberculii manati care au ramas in stocul materialului de plantat. Insa, daca exista un asolament sau macar o rotatie de 3 ani aceasta sursa de infectie nu trebuie luata in considerare. Din tuberculii manati apar lastari brunificati la locul prinderii lor de tuberculi, iar pe lastari apar primele frunzulite cu foliolele patate pe care apar spori (infectie primara generalizata). Sporii pot sa ajunga la suprafata pamantului prin urcarea apei din pamant si apoi pot produce noi infectii (infectii secundare).
Prevenire si combatere
Pentru prevenirea si combaterea acestei boli se recomanda folosirea de tuberculi sanatosi la plantare. Plantarea se face la 10-15 cm, pentru a contribui la micsorarea infectiilor tarzii la tuberculii din sol. In perioada de infectie a manei se va evita irigarea culturilor prin aspersiune. Acestea favorizeaza extinderea rapida a bolii. Inainte de depozitare se vor tria cartofii destinati pentru plantare, inlaturandu-se tuberculii infectati, stricati, taiati sau raniti.
In timpul perioadei de vegetatie, se efectueaza tratamente cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă


Citește și participă la discuții despre Mana cartofului (Phytophthora infestans) – identificare si combatere
discuții active-
Discuții pe teme similare
98 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziCartof, au inflorit a doua oaraBună ziua. Am o întrebare. Cartofii mei au înflorit a doua oară. Este bine?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi71 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi5 urează frunze verziCartof, gandacul din Colorado si mana la cartofiCu doi ani în urmă mi-ati recomandat ceva pentru mana și gândacul de colorado la cartofi. Din păcate am pierdut carnetul în care mi-am notat produsele respective. Vă rog mult... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 3 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.