Mana cartofului – Phytophthora infestans

Mana cartofului, Phytophthora infestans este originara din America de Sud (Peru, Chile). A fost introdusa in Europa in prima jumatate a secolului al XIX-lea. In tara noastra mana cartofului este frecventa si pagubitoare in regiunile deluroase si muntoase, mai ales in anii cu veri ploioase si racoroase.

 
Simptome – Mana cartofului

Mana se manifesta pe organele aeriene si pe tuberculi. Primele simptome se observa pe frunze prin lunile mai-iunie, de obicei inainte de infloritul culturilor. Pe frunzele atacate apar pete galbui, la inceput mici, cu un contur difuz si mai numeroase la marginea foliolelor. Petele se maresc treptat, devin brune, apoi brun-negricioase si sunt inconjurate de o dunga galbena, cu margini neregulate si difuze.

Pe fata inferioara a frunzei, la periferia petelor, se observa un puf foarte fin, albicios, format sporangioforii si sporangii ciupercii. Pe vreme relativ calda puful este foarte putin distinct sau nu se mai formeaza, iar petele stagneaza in crestere. In conditii de umezeala ridicata petele se maresc, putand ocupa intreaga suprafata a foliolelor care se brunifica, se usuca si se innegresc.


Pe tulpini, pe petiolurile frunzelor si pe pedunculi apar pete alungite, brun-negricioase, de marimi variabile. In cazul in care petele cuprind tulpina de jur-imprejur, acestea se usuca in intregime, de la nivelul petei si pana la varful ei, impreuna cu toate frunzele. Pe tuberculii atacati, mana se manifesta sub forma unor pete brune, brun-cenusii sau albastrui, in dreptul carora peridermul tuberculului este usor cufundat.


Agentul patogen

Este Phytophthora infestans ce traieste parazit in mezofilul frunzei din dreptul petelor. Transmiterea bolii de la un an la altul este asigurata de tuberculii manati care au ramas in stocul materialului de plantat. Acestia pot constitui o sursa de infectie numai in cazul monoculturii cand dau samulastra gata infectata. Insa, daca exista un asolament sau macar o rotatie de 3 ani aceasta sursa de infectie nu trebuie luata in considerare. Din tuberculii manati apar lastari brunificati la locul prinderii lor de tuberculi, iar pe lastari apar primele frunzulite cu foliolele patate pe care apar spori (infectie primara generalizata). Sporii pot sa ajunga la suprafata pamantului prin urcarea apei din pamant si apoi pot produce noi infectii (infectii secundare).


Primele infectii se observa la 35 zile de la plantat daca, precipitatiile sunt scazute. Sau, chiar mai repede daca nivelul precipitatiilor este mai ridicat.
Sporii ciupercii se raspandesc prin vant, cel putin 11 km/zi. Acest lucru poate determina distrugerea a 100 ha in conditiile existentei unui focar de infectie, in zone cu precipitatii abundente si temperaturi moderate.


Prevenire si combatere- Mana cartofului

Pentru prevenirea si combaterea acestei boli se recomanda folosirea de tuberculi sanatosi la plantare. Plantarea se face la 10-15 cm, pentru a contribui la micsorarea infectiilor tarzii la tuberculii din sol. In perioada de infectie a manei se va evita irigarea culturilor prin aspersiune. Acestea favorizeaza extinderea rapida a bolii. Inainte de depozitare se vor tria cartofii destinati pentru plantare, inlaturandu-se tuberculii infectati, stricati, taiati sau raniti.

In timpul perioadei de vegetatie, se efectueaza tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Discutii din comunitate

author-avatar
Toni S.
23 iulie 2020
Ingalbenire frunze cartof
Ce sa folosesc daca frunzele cartofului se ingalbenesc si a aparut mana la cartofi
author-avatar
Petru Catargiu
6 iunie 2017
Cu ce produs pot trata mana la cartof?
Vreau un tratament pt mana cartof suprafata de 25 ari.

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor