Mana ardeiului – Phytophthora capsici

 

Mana ardeiului – Phytophthora capsici

Boala mai este cunoscuta si sub numele de putrezirea radacinii tulpinii si a fructelor de ardei, a fost semnalata in SUA in anul 1919, in Italia in anul 1927, dupa care s-a extins in toata Europa cu o frecventa de pana la 40-50% in culturile de camp.

plante-atacate-1  plante-atacate
Simptomele: Atacul este frecvent pe frunze, fructe si seminte si mai rar pe tulpini si radacini. Frunzele atacate prezinta pete circulare in dreptul carora tesuturile par oparite si se acopera in scurt timp cu un puf albicios. Tesuturile afectate se decoloreaza, se brunifica si se usuca.
Tulpinile atacate au la baza o zona inelara, verde-inchis apoi cafenie-bruna, ceea ce produce imediat ofilirea si uscarea plantelor.
Fructele atacate de obicei prin trecerea miceliului din tulpina prin codita, prezinta pete apoase, verzi-inchis apoi galbene, in dreptul carora tesuturile se scufunda si se usuca sau se acopera cu un mucegai fin albicios. Uneori pe zonele afectate se pot instala ciuperci ca Alternaria capsici-annui.
Samanta din fructele atacate poate putrezi sau are aspect normal, dar contine miceliul infectios al ciupercii.
Agentul patogen: Phytophtora capsici, iat transmiterea ciupercii de la un an la altul se faca fie prin sporii de rezistenta ramasi in resturile vegetale, fie prin samanta infectata, ciuperca avand o raspandire generalizata in planta. In timpul vegetatiei sporii ciupercii sunt purtati de vant si de picaturile de ploaie sau apa de la irigatiile prin aspersiune.
Sursele de spori sunt bogate, deoarece ciuperca ataca pepenii verzi si galbeni, dovleceii, castravetii, vinetele, tomatele si morcovul.
Prevenire si combatere: Metodele de prevenire includ alcatuirea unui asolament legumicol in care ardeiul sa nu revina dupa una din plantele gazda ale ciupercii si la producerea rasadului sa se foloseasca samanta sanatoasa.
In cursul vegetatiei se aplica tratamente cu fungicidele Captan (1.5 kg/ha), Funguran OH (1.5 kg/ha), Previcur Energy (1.5 l/ha), Ridomil Gold MZ (2.5 kg/ha), Dithane M45 ( 2 kg/ha).

2 comentarii la “Mana ardeiului – Phytophthora capsici

  1. Odata atacata planta de mozaicul tutunului, isi mai revine daca este stropita cu fungicid pe baza de cupru?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor