Mana ardeiului, Phytophthora capsici mai este cunoscuta si sub numele de putrezirea radacinii tulpinii si a fructelor de ardei, a fost semnalata in SUA in anul 1919, in Italia in anul 1927, dupa care s-a extins in toata Europa cu o frecventa de pana la 40-50% in culturile de camp.
Simptome
Atacul este frecvent pe frunze, fructe si seminte si mai rar pe tulpini si radacini. Frunzele atacate prezinta pete circulare in dreptul carora tesuturile par oparite si se acopera in scurt timp cu un puf albicios. Tesuturile afectate se decoloreaza, se brunifica si se usuca. Tulpinile atacate au la baza o zona inelara, verde-inchis apoi cafenie-bruna, ceea ce produce imediat ofilirea si uscarea plantelor.
Fructele atacate prezinta pete apoase, verzi-inchis apoi galbene. In dreptul acestora, tesuturile se scufunda si se usuca sau se acopera cu un mucegai fin albicios. Uneori pe zonele afectate se pot instala ciuperci ca Alternaria capsici-annui.
Samanta din fructele atacate poate putrezi sau are aspect normal, dar contine miceliul infectios al ciupercii.
Agentul patogen
Agentul patogen este Phytophtora capsici. Transmiterea ciupercii de la un an la altul se poate realiza fie prin sporii de rezistenta ramasi in resturile vegetale, fie prin samanta infectata. Ciuperca are o raspandire generalizata in planta. In timpul vegetatiei sporii acesteia sunt purtati de vant si de picaturile de ploaie. Sau, prin apa de la irigatiile prin aspersiune. Sursele de spori sunt bogate, deoarece, ciuperca ataca pepenii verzi si galbeni, dovleceii, castravetii, vinetele, tomatele si morcovul.
Prevenire si combatere
Metodele de prevenire includ alcatuirea unui asolament legumicol in care ardeiul sa nu revina dupa una din plantele gazda ale ciupercii. De asemenea, la producerea rasadului trebuie sa se foloseasca samanta sanatoasa.
In cursul vegetatiei se aplica tratamente cu fungicide specifice.