Malura pitica a graului (Tilletia controversa) – identificare si combatere

Malura pitica

Malura pitica a graului (Tilletia controversa) este o boala mai putin raspandita comparativ cu malura comuna a graului, insa pagubele produse sunt mai mari.



Simptome

Plantele malurate au o culoare verde-albastruie si o inaltime mult redusa (cu 60-80 %) fata de a plantelor sanatoase.
Atacul este remarcat in vetre de forma circulara sau eliptica, in care plantele pitice au spice foarte mici, a caror seminte sunt aproape sferice. Desi continutul semintei este transformat in spori, masa acestora este densa si se sfarama greu. Plantele atacate prezinta o infratire mai mare, insa fiecare spic are un numar redus de spiculete.

Agentul patogen

Ciuperca Tilletia controversa rezista in sol sub forma de spori. Plantele atacate de malura pitica nu sunt recoltabile. Acestea nu au inaltimea necesara pentru a fi taiate si aduse in combina, spicele malurate raman pe sol. Prin lucrarile agricole efectuate, semintele sunt sfaramate si sporii raspanditi pe o suprafata destul de restransa (cativa metri patrati). In caz de monocultura, aceasta zona va constitui suprafata vetrei de atac.


Prevenire si combatere

Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, rotatia culturii la 4-5 ani. Masura cea mai sigura si eficienta de combatere este tratarea materialul semincer inainte de semanat cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile