Malura pitica a graului – Tilletia controversa

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Malura pitica a graului – Tilletia controversa

Aria de raspandire a acestei boli este mai redusa comparativ cu a malurii comune, dar pagubele produse sunt mai mari.

plante-atacate-1  plante-atacate
Simptome: Plantele malurate au o culoare verde-albastruie si o inaltime mult redusa fata de a plantelor sanatoase, cu 60-80% mai mica.
Atacul este remarcat in vetre de forma circulara sau eliptica, in care plantele pitice au spice foarte mici, a caror seminte sunt aproape sferice. Desi continutul semintei este transformat in spori, masa acestora este densa si se sfarama greu. Plantele atacate au un numar mai mare de frati, dar fiecare spic are un numar redus de spiculete.
Agentul patogen: Tilletia controversa, ciuperca rezista in sol sub forma de spori, deoarece plantele atacate de malura pitica nu sunt recoltabile, pentru ca nu au inaltimea necesara pentru a fi taiate si aduse in combina.
Spicele malurate raman pe sol, iar prin lucrarile agricole efectuate, semintele sunt sfaramate si sporii raspanditi pe o suprafata destul de restransa (cativa metri patrati), ce va constitui in caz de monocultura, suprafata vetrei de atac. In solurile umede sporii rezista 1-2 ani, dar in solurile mai uscate pot ramane vii, chiar 3-8 ani, datorita stratului exterior de gel.
Sporii din sol vor germina si vor infecta numai graul din monoculturi semanate tarziu, in terenuri acide, fertilizate numai cu ingrasaminte pe baza de azot si numai daca semintele sunt mai la suprafata solului.
Prevenire si combatere: Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, rotatia culturii la 4-5 ani. Masura cea mai sigura si eficienta de combatere este tratarea graului inainte de semanat cu produse antimalurice, cum sunt Amiral Proffy (0.5 l/tona seminte), Dividend (1 l/tona seminte), Lamador (0.15 l/tona seminte), Orius (0.5 l/tona seminte), Savage (1.5 l/tona seminte), Vitavax (2.5 l/tona seminte), Yunta Quattro (2 l/tona seminte).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor