Malura orzului – Tilletia pancicii

 

Malura orzului – Tilletia pancicii

Boala a fost raspandita in multe tari ale Europei printre care si Romania, unde a fost semnalata in anul 1946. In lanurile puternic infectate, in sudul tarii, au fost inregistrate pagube de pana la 10% din recolta.

plante-atacate-1  plante-atacate
Simptome: Plantele maturate nu se recunosc in lan decat dupa inspicare cand, se constata ca la acestea, spicul nu se apleaca, este usor colorat in galben, cu ariste mai scurte si fragile.
Plantele au inaltime reduse si o infratire mai puternica decat a plantelor sanatoase. Sub palei, semintele au o culoare cenusie-bruna si prezinta continutul transformat intr-o masa de spori compacta.
Agentul patogen: Tilletia pancicii, sporii de rezistenta a ciupercii infesteaza semintele sanatoase in timpul recoltarii. Infectia va fi germinala si evolutia se va desfasura pe un an agricol (ca la malura pitica a graului). Atacul este grav daca orzul se seamana tarziu in toamna si la o adancime mica, pe un agrofond fertilizat excesiv cu ingrasaminte pe baza de azot.
Prevenire si combatere: Ciuperca poate fi combatuta numai prin tratarea semintelor cu fungicide sistemice, ce vor incetini ritmul de diviziune a celulelor miceliului infectios, asa incat la formarea spicului sa nu poata infecta florile.
Se recomanda tratarea semintelor cu Orius 2 WS (1.5 kg/ha), Vitavax 2000 (3 l/ha).

Produse recomandate

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor