Malura orzului – Tilletia pancicii

Malura orzului (Tilletia pancicii) este raspandita in multe tari ale Europei printre care si Romania. In tara noastra a fost semnalata prima data in anul 1946. In lanurile puternic infectate, in sudul tarii, au fost inregistrate pagube de pana la 10% din recolta.

Simptome

Plantele malurate nu se recunosc in lan decat dupa inspicare. Spicul nu se apleaca, este usor colorat in galben, cu ariste mai scurte si fragile. Plantele au inaltime reduse si o infratire mai puternica decat la plantele sanatoase.

Agentul patogen

Sporii de rezistenta a ciupercii Tilletia pancicii infesteaza semintele sanatoase in timpul recoltarii. Infectia va fi germinala si evolutia se va desfasura pe un an agricol. Atacul este grav daca orzul se seamana tarziu in toamna si la o adancime mica, pe un teren fertilizat excesiv cu ingrasaminte pe baza de azot.

Prevenire si combatere

Malura orzului poate fi combatuta numai prin tratarea semintelor cu fungicide sistemice. Acestea vor incetini ritmul de diviziune a celulelor miceliului infectios, asa incat la formarea spicului sa nu poata infecta florile.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs


×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile