Malura orzului – Tilletia pancicii

Malura orzului – Tilletia pancicii Comunitatea Botanistii

Malura orzului (Tilletia pancicii) este raspandita in multe tari ale Europei printre care si Romania. In tara noastra a fost semnalata prima data in anul 1946. In lanurile puternic infectate, in sudul tarii, au fost inregistrate pagube de pana la 10% din recolta.

Simptome. Plantele malurate nu se recunosc in lan decat dupa inspicare. Spicul nu se apleaca, este usor colorat in galben, cu ariste mai scurte si fragile. Plantele au inaltime reduse si o infratire mai puternica decat la plantele sanatoase.

Agentul patogen. Sporii de rezistenta a ciupercii Tilletia pancicii infesteaza semintele sanatoase in timpul recoltarii. Infectia va fi germinala si evolutia se va desfasura pe un an agricol (ca la malura pitica a graului). Atacul este grav daca orzul se seamana tarziu in toamna si la o adancime mica, pe un teren fertilizat excesiv cu ingrasaminte pe baza de azot.

Prevenire si combatere. Malura orzului poate fi combatuta numai prin tratarea semintelor cu fungicide sistemice. Acestea vor incetini ritmul de diviziune a celulelor miceliului infectios, asa incat la formarea spicului sa nu poata infecta florile.

 • Discuții pe teme similare

  livia
  3 octombrie 2020
  N=Mi-a invadat balconul si plantele din balcom plosnitele cerialelor. Cum pot scapa de ele ce-mi recomandati?
  0
  1
  Trimite
  Cristina
  2 iulie 2020
  porumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistiiporumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistiiporumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistiiporumbul putrezeste pe interior Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Porumbul zaharat plantat acum 1 luna care are 1.5 metri inaltime si deja a inceput sa formeze stiuletii, a inceput sa se reteze de la suprafata pamantului. Initial am crezut ca sunt melci fara cochilie, caci tulpina parea roasa si doar fibrele mai groase ramaneau nedistruse, insa desi am pus Optimol nu a ajutat cu nimic. In fiecare zi mai gasesc cate 1-2 fire palite, care se indoaie si apoi cad. Acolo unde se reteaza, maduva e putreda si miroase urat, iar Ieri am gasit un fir care s-a retezat de la mijloc, deci clar nu sunt melcii de vina. Porumbul este din samanta tratata, cumparata. Pana acum, nu i-am aplicat niciun alt tratatament. Imi e teama ca voi pierde toate firele, pana se fac de cules. Cu ce as putea sa il tratez? Se mai poate salva ceva din el? Multumesc!
  0
  2
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile