Malura orzului – Tilletia pancicii

Malura orzului (Tilletia pancicii) este raspandita in multe tari ale Europei printre care si Romania. In tara noastra a fost semnalata prima data in anul 1946. In lanurile puternic infectate, in sudul tarii, au fost inregistrate pagube de pana la 10% din recolta.

Simptome. Plantele malurate nu se recunosc in lan decat dupa inspicare. Spicul nu se apleaca, este usor colorat in galben, cu ariste mai scurte si fragile. Plantele au inaltime reduse si o infratire mai puternica decat la plantele sanatoase.

Agentul patogen. Sporii de rezistenta a ciupercii Tilletia pancicii infesteaza semintele sanatoase in timpul recoltarii. Infectia va fi germinala si evolutia se va desfasura pe un an agricol (ca la malura pitica a graului). Atacul este grav daca orzul se seamana tarziu in toamna si la o adancime mica, pe un teren fertilizat excesiv cu ingrasaminte pe baza de azot.

Prevenire si combatere. Malura orzului poate fi combatuta numai prin tratarea semintelor cu fungicide sistemice. Acestea vor incetini ritmul de diviziune a celulelor miceliului infectios, asa incat la formarea spicului sa nu poata infecta florile.
Se recomanda tratarea semintelor cu Orius 2 WS (1.5 kg/ha), Vitavax 2000 (3 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor