Mahonia, informatii si sfaturi de ingrijire

mahonia-sfaturi-ingrijire

Mahonia (Mahonia spp.) – este un arbust ornamental, vesnic verde, ce face parte din familia Berberidaceae, fiind originar din zona de Nord si de Centru a Americii si Asia. Mahonia se remarca atat prin inflorescentele de culoare galbena, cat si prin foliajul vesnic verde, portul plantei si fructele de culoare albastru-inchis.

Inflorescenta este alcatuita din flori in forma de clopotel, parfumate, grupate in raceme. Fructele sunt reprezentate de bace, adunate in ciorchini, asemanatoare boabelor de strugure. Frunzele sunt imparipenat compuse, persistente, de culoare verde-inchis, cu margine spinoasa, asemanatoare frunzelor de Ilex. Datorita aspectului arhitectural, mahonia se foloseste des in amenajarea parcurilor si gradinilor. 

Mahonia – specii si varietati

Genul Mahonia cuprinde aproximativ 70 de specii si mai multe cultivaruri si hibrizi. Dintre cele mai populare amintim:

  • Mahonia aquifolium ‘Apollo’: arbust cu frunze verzi si lucioase, care capata o nuanta purpurie pe timpul iernii si cu flori numeroase, de culoare galbena, stranse in ciorchini;
  • Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’: este de talie mica, cu frunze subtiri si alungite si flori galbene care pot sa apara incepand cu luna august. Este potrivit pentru ghiveci;
  • Mahonia x media ‘Charity’: creste vertical, pana la 4 metri inaltime. Prezinta frunze compuse, lanceolate si flori mici, sub forma de cupa, dispuse in raceme terminale, erecte;
  • Mahonia x media ‘Winter Sun’: arbust de marime medie, cu crestere verticala. Prezinta frunzi lungi, spinoase si flori galbene, mici, care apar in timpul sezonului rece. 

Conditii de mediu

Lumina. Speciile de Mahonia pot tolera atat soarele direct, cat si umbra, dar se dezvolta bine in conditii de umbra partiala. Amplasarea in spatiile umbrite total poate determina o crestere alungita si un numar redus de flori.

Temperatura. Este o specie rezistenta la frig. Totusi, in zonele cu temperaturi foarte scazute pe timpul iernii, este indicata protejarea radacinilor plantei acoperind solul de jur-imprejur cu un strat de mulci. 

Sol. Creste si se dezvolta pe majoritatea tipurilor de sol, cu conditia ca acesta sa fie usor, bine drenat si reavan.

Ingrijire Mahonia

Udare. In primul an de la plantare necesita udari regulate, astfel incat solul sa se mentina reavan. Plantele mature suporta perioadele de seceta si au nevoie de udare doar in zilele caniculare. Mahonia este o specie sensibila la excesul de umiditate din sol.

Fertilizare. Plantele reactioneaza bine la aplicarea ingrasamintelor. Se poate utiliza un ingrasamant cu eliberare lenta, primavara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Mahonia se poate inmulti prin butasi, seminte sau prin despartirea tufei. 

Inmultirea prin butasi este cea mai excesibila metoda. Butasii se pot recolta la sfarsitul verii – inceputul toamnei, inainte de inflorire. 

Taieri. Este o specie usor de ingrijit si nu necesita taieri regulate. Totusi, daca este necesara taierea, se poate face primavara, cand a trecut pericolul de inghet. Se pot indeparta ramurile uscate, bolnave, deteriorate, ori cele care cresc necorespunzator si ii dau plantei un aspect “inghesuit”.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se poate planta in perioada de repaus vegetativ (primavara-toamna), atunci cand solul nu este inghetat, iar temperaturile sunt pozitive. Se vor folosi plante cu balot de pamant pe radacina. 

Imediat dupa plantare, se recomanda administrarea unui ingrasamant care stimuleaza formarea radacinilor. Aceste ingrasaminte ajuta planta sa se acomodeze mai usor noilor conditii si sa depaseasca perioada de stres.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Poate fi afectata de boli precum rugina si fainarea. Dintre daunatori, poti fi intalniti paduchii testosi, paduchii lanosi si tripsii.

In plus

  • Rata de crestere difera in functie de specie. De obicei, Mahonia are o crestere lenta, dar constanta;
  • Planta este potrivita pentru zonele urbane, fiind rezistenta la poluare; 
  • Mahonia infloreste incepand din iarna, pana primavara devreme.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile