Maghiranul – Majorana hortensis

Maghiranul (Origanum majorana) este originar din tarile estice mediteraneene si sudul Turciei. In limbajul popular, mai poarta denumirea de “sovarf”.

Maghiranul se poate usor confunda cu oregano, cele doua specii fiind din acelasi gen. Denumirea stiintifica a maghiranului este Origanum majorana (sinonim Majorana hortensis) iar oregano se numeste Origanum vulgare, fiind o alta specie. Chiar daca plantele prezinta multe caractere asemanatoare, maghiranul are o aroma mai delicata si mai dulce comparativ cu oregano. 

Utilizare. Maghiranul se utilizeaza ca planta aromatica si condimentara, datorita continutului ridicat in uleiuri esentiale. Este mai putin cunoscut si utilizat in bucataria autohtona, fiind mai popular in preparatele cu specific italian.

Particularitati botanice. Maghiranul este o planta perena in tarile cu ierni blande si se cultiva ca planta anuala in conditiile tarii noastre. Formeaza in sol un rizon orizontal, din care pornesc tulpinile subtiri, prevazute cu perisori. Frunzele sunt mici, ovale, acoperite cu perisori fini. Florile sunt roz-violacei si apar vara, in iulie-august. 

Exigente ecologice. Aceasta specie se cultiva in tara noastra ca planta anuala, nefiind rezistenta la temperaturile scazute din timpul iernii. Pentru crestere optima, nu prefera ca temperaturile sa scada sub 15℃. Necesita plantarea in locuri insorite, in soluri revene, bine drenate, cu pH usor acid, spre neutru. Administrarea apei se face in perioadele secetoase, cerintele fata de apa fiind moderate. 

Cultivare. Maghiranul se poate cultiva prin semanat direct, prin plantare de butasi inradacinati, prin divizarea radacinilor sau chiar marcotaj.

Infiintarea culturii prin semanat sau alte metode se poate realiza in gradini dupa ce pericolul unor ingheturi tarzii a trecut (aprilie-mai). Se pot produce si rasaduri in solarii sau rasadnite, incepand cu 6-8 saptamani inainte de plantarea afara. Cultivarea maghiranului se efectueaza cu succes si in ghivece. Pentru germinare optima, temperatura se mentine la 15-20℃ si substratul reavan.

In vederea inmultirii prin butasi, acestia se pot recolta cand tulpinile prezinta partea bazala usor lemnificata. Se confectioneaza butasi de portiune de tulpina, de 15-20 cm lungime, carora li se indeparteaza frunzele bazale si se pun la inradacinat intr-un substrat reavan. Aparitia de noi cresteri sunt semne ca butasii sunt inradacinati iar dupa o perioada de fortificare se pot transplanta in ghivece mai mari sau in gradina. 

Avand in vedere ca aceasta specie formeaza rizomi orizontali in sol, se poate practica inmultirea prin divizarea acestora, cand plantele sunt suficient de mature si fortificate. 

In cazul marcotajului, cand tulpinile sunt suficient de lungi, se pot apleca si fixa in sol, urmand ca pe portiunea ingropata sa se formeze radacini. Pentru informatii despre efectuarea marcotajului, click aici

In gradina, maghiranul se poate transplanta in randuri distantate la 40 cm si 30 cm intre plante, pe rand. 

Ingrijire. Lucrarile de ingrijire constau in combaterea buruienilor, irigarea culturii in perioadele secetoase si combaterea bolilor si daunatorilor. In functie de starea de aprovizionare a solului/substratului, se pot aplica fertilizari faziale pe parcursul cresterii dar si dupa taierea plantelor, la recoltare. 

In perioada de crestere activa a plantelor se pot efectua taieri ale tulpinilor sau ciupiri ale varfurilor de crestere, pentru ca planta sa se ramifice.

Recoltare si depozitare. Recoltarea maghiranului se poate face in orice moment este nevoie de partile comestibile ale acesteia iar inainte de inflorire, se taie plantele la cativa cm de la suprafata substratului. Se pot efectua mai multe recoltari pe an.

Frunzele si lastarii se pot consuma in stare proaspata sau uscate. Tulpinile se pot recolta in intregime si usca legate in manunchiuri iar dupa uscarea in locuri bine ventilate, plantele se depoziteaza in locuri cu umiditate scazuta. Pentru a beneficia de aroma mai puternica, frunzele se sfarama chiar inainte de utilizare. 

Boli si daunatori. Plantele pot prezenta simptome de putrezire, in caz de umiditate excesiva la radacini si din acest motiv nu se recomanda udarea cu cantitati prea mari de apa. Pe frunze se pot observa simptome ale prezentei tripsilor, musculitei albe, afidelor sau acarienilor, caz in care se aplica produse omologate de combatere. Daca atacul este redus, se pot taia portiunile afectate pentru indepartarea daunatorilor. 

  • Discuții pe teme similare

    Catalin Cristea
    25 august 2020
    Buna ziua, Nu imi dau seama daca ce am la busuioc (dar si la menta) este acelasi tip de insecta din topicul anterior. Eu vad insectele ca fiind albe.. Mi s-a recomandat pe chat https://www.botanistii.ro/adama-insecticid-agro-mavrik-2-f-5-ml.html sau https://www.botanistii.ro/ishihara-sangyo-kaisha-insecticid-agro-teppeki-1-5-g.html dar la dozaj nu vad plante aromatice. Am 5 plante cu totul, deci nu mi-ar trebui foarte mult. Multumesc
    0
    1
    Ionut
    2 martie 2021
    Buna ziua! Am achizitionat acest rozmarin de o saptamana jumatate. L-am pozitionat la fereastra unde are lumina directa. L-am stropit doar cu stropitoarea pe frunze si pe pamant atunci cand am vazut ca pamantul este uscat. Acum incepe sa se usuce. Ce as putea sa fac? Multumesc anticipat!
    0
    3

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile