Maces, informatii si sfaturi de ingrijire

maces-sfaturi-ingrijire

Maces (Rosa canina) – este o specie de trandafir salbatic, care creste sub forma unui arbust viguros. Acesta face parte din familia Rosaceae, fiind nativ din Europa, Africa de Nord si Asia. Macesul poate atinge pana la 5 metri inaltime si poate fi o buna planta cataratoare, crescand cu usurinta pe diverse structuri. 

Planta este alcatuita din mai multe tulpini arcuite, acoperite cu spini mici si ascutiti. Frunzele sunt dintate, de culoare verde deschis. Florile sunt de culoare roz pal, roz intens sau albe si au un parfum dulceag. O floare este alcatuita din 5 petale netede. Macesul infloreste la sfarsitul primaverii. Fructele sunt ovale, de culoare rosie sau portocalie. Fructele se pot recolta in perioada septembrie-octombrie, avand valoarea alimentara. Acestea pot rezista pe planta si in timpul iernii, fiind foarte decorative. 

Maces – varietati si cultivaruri

  • Rosa canina ‘Assisiensis’ – acest cultivar nu prezinta spini;
  • Rosa canina var. Lutetiana – cu flori roz pal, care poate sa ajunga la o inaltime de pana la 4 metri;
  • Rosa canina var. Frondosa – varietate cu flori albe si centru de culoare roz, care poate sa ajunga la o inaltime de pana la 4 metri.

Conditii de mediu

Lumina. Are pretentii ridicate fata de lumina, fiind un factor important in procesul de crestere si inflorire. Are nevoie de minimum 6 ore de lumina pe zi, dar poate tolera si umbrirea partiala. 

Temperatura. Macesul prezinta o rezistenta crescuta fata de temperaturile extreme. Poate tolera atat temperaturile ridicate, cat si pe cele mai scazute.

Umiditatea aerului. In conditii de umiditate atmosferica crescuta, macesul poate dezvolta o serie de boli fungice. Este important sa fie asigurata o circulatie suficienta a aerului in interiorul tufelor. 

Sol. Creste pe majoritatea tipurilor de sol (argiloase, nisipoase, bogate in humus etc.). Totusi, este important ca solul sa permita un drenaj bun, intrucat stagnarea apei la nivelul radacinii poate conduce la putrezirea acesteia. Macesul prefera un pH neutru, dar se poate adapta si pe soluri cu pH usor acid sau usor alcalin.

Ingrijire Maces

Udare. Are nevoie de udari regulate, insa nu suporta stagnarea apei la nivelul radacinii. Intre doua udari, este importat ca primii 5 centimetri de la suprafata solului sa se usuce. In momentul udarii, se recomanda evitarea stropirii frunzelor cu apa. 

Fertilizare. Fertilizarile regulate ajuta la cresterea si inflorirea arbustilor. Se poate utiliza un ingrasamant echilibrat, incepand din primavara, administrat pe tot parcursul perioadei de crestere.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Macesul se poate inmulti prin butasi de tulpina prelevati in toamna sau prin seminte (mai rar). Inmultirea prin butasi permite noii plante sa pastreze caracteristicile plantei-mama.

Cu ajutorul unei foarfeci ascutite se poate taia o portiune de 15-20 cm dintr-o tulpina sanatoasa. Dupa indepartarea florilor, fructelor si a frunzelor (in cazul frunctelor, doar din jumatatea inferioara a butasului), acesta se poate planta intr-un recipient mic. Recipientul se poate muta intr-un loc luminos, ferit de curenti de aer. Substratul folosit se va mentine permanent reavan (nu umed). Primavara, butasii pot fi plantati in gradina (de preferat) sau intr-un ghiveci mai mare. 

Taieri. In general, macesul nu are nevoie de taieri, in schimb, se pot indeparta tulpinile crescute in exces. Momentul optim pentru aceasta operatiune este in perioada de repaus (toamna sau primava devreme). La aplicarea acestor taieri, este important sa se tina cont de faptul ca arbustul infloreste pe tulpinile din anul precedent.

Portiunile uscate, deteriorate sau bolnave se pot indeparta tot timpul anului, pe masura ce apar. Pentru a va proteja de spini, se recomanda purtarea manusilor de protectie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Iernare. Macesul rezista la temperaturile scazute din timpul iernii. Pentru a-i proteja radacina de inghet, solul de la baza plantei se poate acoperi cu un strat de mulci. 

Boli si daunatori

Macesul poate fi atacat de afide, acarieni, paduchi testosi, cicade, diverse omizi. Dintre afectiuni, cele mai frecvente sunt: fainarea, antracnoza, rugina, putregai cenusiu, diverse patari. 

In plus

  • Atat udarea excesiva, cat si lipsa apei, pot determina ingalbenirea frunzelor;
  • Macesele sunt bogate in vitamina C.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

maces-sfaturi-ingrijire
Maces, informatii si sfaturi de ingrijire
Maces, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile