Lupin, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

Lupinul este cunoscut drept planta furajera si pentru faptul ca se utilizeaza ca si ingrasamant verde, insa boabele de lupin au o utilizare mai restransa deoarece contin alcaloizi. Astfel, acestea se utilizeaza  in hrana animalelor doar dupa inlaturarea gustului amar, prin diferite procedee. Formele ‘’dulci’’ se pot utiliza fara a prezenta un risc, in alimentatia animalelor, ca furaj concentrat, masa verde etc.

Boabele lupinului dulce se pot folosi si de catre om, sub forma de faina, la prepararea diverselor produse de panificatie, ca boabe fierte sau prajite sau pentru a obtine ulei, proteina etc.
Lupinul se poate folosi si ca ingrasamant verde in cultura principala sau ca a doua cultura (in miriste) pe terenurile usoare si cele cu reactie usor acida pana la acida, sarace in azot si calciu. Lupinul prezinta specii anuale (lupin alb, lupin galben si lupin albastru) si perene (lupinul peren).

Particularitati botanice

Lupinul prezinta o rasarire epigenica. Dupa rasarire, prezinta stadiul ‘’rozeta’’ care este mai scurt la lupinul alb (doua saptamani), putin mai lung la lupinul albastru (3 saptamani) si aproximativ 5 saptamani la lupinul galben.

Radacina este de tipul I si patrunde in sol pana la o adancime de 180 cm (lupinul galben), 200 cm (lupinul alb), insa peste 50% din radacini se gasesc in stratul de la 0-20 cm. Nodozitatile sunt mari si sunt dispuse pe radacina principala, in zona coletului.

Tulpina are inaltimea de 60-150 cm la lupinul alb, 50-120 cm la lupinul galben si albastru si este cilindrica-fistuloasa, cu crestere terminala.
Frunzele sunt palmat compuse si au 5-9 foliole alungit-ovale in cazul lupinului alb, lat-lanceolate la lupinul galben si liniar lanceolate la lupinul albastru.

Florile au culoarea alba-fildesie sau albastruie la lupinul alb si sunt dispuse in raceme terminale. La lupinul galben florile au culoarea galbena-aurie si sunt dispuse sub forma de verticile, iar la lupinul albastru au culori diferite (albastre, roze, violete). Polenizarea este autogama la lupinul alb si cel albastru si in mare parte alogama la cel alb si peren. 

Pastaile sunt galbene, drepte, cu 4-8 seminte, indehiscente la lupinul alb, brun-inchise, cu 4-5 seminte si dehiscente la lupinul galben; brune, drepte cu 4-7 seminte la lupinul albastru.
Semintele sunt albe cu nunate roz, MMB de 300-400 g (lupinul alb), marmorate pe fond albicios, MMB 100-180 (lupinul galben), marmorate pe fond inchis, cu MMB de 150-200 g la lupinul albastru si brune marmorate, cu MMB de 20-25 g in cazul lupinului peren. 

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura

Cerintele fata de temperatura sunt moderate, fiind ceva mai mari la lupinul alb decat cel galben si albastru. In stadiul de plantula, suporta geruri de -2C – -5°C, lupinul albastru fiind mai rezistent. Catre maturitate suporta -6°C, lupinul alb,  -7°C lupinul galben si -9°C lupinul albastru, iar formele perene chiar mai mult. Suma de grade este de 1800-1900°C la lupinul albastru si mai mare la lupinul alb. 

Lumina

In general lupinul este rezistent la seceta. Mai putin rezistent este lupinul albastru, cel mai rezistent fiind lupinul galben. Lupinul alb are nevoie de o primavara umeda si calduroasa, apoi rezista bine la seceta. 

Speciile anuale sunt de zi lunga, iar lupinul alb reactioneaza mai putin la lungimea zilei decat cel galben si albastru.

Sol

Cerintele fata de sol sunt relativ reduse, valorificand solurile cu reactie acida si cele nisipoase. 

Tehnologia de cultura

Rotatia

Se poate cultiva mai multi ani pe acelasi teren si nu are pretentii fata de planta premergatoare. Totusi, lupinul nu este indicat sa revina dupa alte plante leguminoase sau dupa el insusi, deoarece sunt multe plante care valorifica efectul favorabil al acestei culturi ca si planta premergatoare. Ca si ingrasamant verde, lupinul se poate cultiva fie ca si planta principala, fie in miristea unei plante care elibereaza terenul timpuriu. 

Fertilizare

Se pot aplica ingrasaminte specifice, iar dozele se stabilesc in urma analizelor agrochimice ale solului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrarile solului

Se realizeaza imediat dupa eliberarea terenului de catre planta premergatoare. In functie de planta premergatoare, se va efectua lucrarea de dezmiristit, ce are scopul de a marunti buruienile, resturile vegetale (miristea) si stratul superficial al solului.

Aratura se va realiza cat mai curand posibil, la adancimea de 25-30 cm. In primavara, terenul se va lucra cat mai timpuriu posibil, doar dupa ce apa s-a scurs in profunzime, pentru a evita compactarea exagerata a solului prin trecerea agregatelor agricole. Daca se seamana in miriste, lucrarile de pregatire se fac imediat dupa recoltarea plantei premergatoare. Lucrarile solului se adapteaza in functie de planta premergatoare.

Samanta si semanatul

Samanta trebuie sa aiba o puritate de 96% si germinatie peste 80%. Avand in vedere cerintele mari fata de apa si mai reduse fata de temperatura (3-4°C), semanatul este indicat sa se realizeze la desprimavarare. Ca si a doua cultura, mai exact in miriste, trebuie semanat imediat dupa recoltarea plantei premergatoare.

Densitatea la semanat, pentru productia de samanta este de 50-60 boabe/mp (lupin alb), 70-80 boabe/mp (lupin galben si albastru) si 150 boabe/mp la lupinul peren. Distanta de semanat depinde de scopul culturii, precum si modul de intretinere. 

Adancimea de semanat este de 3-4 cm in cazul speciilor anuale, pe solurile lutoase si de 5-6 cm pe solurile mai usoare, iar la lupinul peren este de circa 2 cm.

Cantitatea de samanta la hectar in cazul densitatilor mentionate, pentru productia de samanta este de: 200-240 kg/ha la lupinul alb, 130-160 kg/ha la lupinul albastru, 100-130 kg/ha la lupinul galben, 20-40 kg la lupinul peren, iar pentru productia de masa-verde (ingrasamant verde sau furaj), cantitatile se maresc cu 25-30%. 

Lucrari de ingrijire

Lucrarile de ingrijire constau in distrugerea crustei solului cu grapa, cu sapa rotativa, inainte de rasarire si pana ce plantele au 8-10 cm, pentru a combate buruienile in curs de aparitie. In cazul culturilor semanate mai rar, se vor executa 2-3 prasile mecanice intre randuri. Combaterea chimica se face prin aplicarea erbicidelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare

Cum se infiinteaza o cultura de lupin? Care este tehnologia de cultura? Cum se realizeaza o fertilizare echilibrata? Cand este momentul optim de recoltare? Afla in acest articol.

Ca si in cazul celorlalte leguminoase, maturarea lupinului este neuniforma. Recoltarea se realizeaza cand pastaile racemului tulpinii principale ajung la maturitate. Se poate realiza in doua etape (secerat si la 4-6 zile treierat), fie direct cu combina. La lupinul alb pericolul de scuturare este minim (pastaile fiind indehiscente), insa o  atentie sporita trebuie acordata la lupinul galben, deoarece pastaile sunt dehiscente la maturitate.

Pentru ingrasamant verde, lupinul se incorporeaza in sol in momentul formarii pastailor, dupa taierea cu combinele de siloz sau dupa tavalugire. In a doua cultura (in miriste), acesta se incorporeaza numai la sosirea primelor ingheturi, daca dupa el vor urma culturi de primavara. In cazul cerealelor de toamna, utilizarea lupinului ca si ingrasamant verde in cultura a doua merge numai dupa premergatoare foarte timpurii (iunie), iar incorporarea masei verzi trebuie realizata cu doua saptamani inainte de semanatul graului. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile