Lunaria annua, informatii si sfaturi de ingrjire

lunaria-informatii-sfaturi-de-ingrijire

Lunaria annua, denumita popular si pana zburatorului sau lopatea, este o planta erbacee, bienala, ce face parte din familia Brassicaceae. In primul an aceasta formeaza o rozeta de frunze, iar florile mov si pastaile ce contin semintele apar in anul urmator. Pastaile poarta denumirea de silicve si initial sunt de culoare verde, apoi culoarea se schimba, impreuna cu cea a semintelor. Elementul decorativ al lunariei este reprezentat de pastaile de seminte ce se usuca complet si raman pe planta. Acestea sunt de fapt membrane de culoare alb-deschis, ce nu au o forma perfect rotunda, ci sunt mai degaba plate si alungite. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Conditii de mediu

Lumina. Lunaria annua creste si se dezvolta atat in locurile insorite, cat si in locurile partial umbrite, insa in zonele cu veri calduroase/toride este indicat sa beneficieze de umbra dupa amiaza. Pentru a dezvolta un sistem radicular puternic si pentru a stimula inflorire prolifica, este indicat sa aiba parte de 8 ore de lumina pe zi. 

Temperatura. Pentru a germina si pentru o crestere si dezvoltare optima are nevoie de temperaturi cuprinse intre 16-21 °C. 

Sol. Prefera solurile afanate, bine-drenate, bogate in materie organica, fiind ideal ca solul sa se mentina reavan (prin intermediul udarilor), dar fara ca apa sa balteasca. 

Ingrijire

Udare. Pe parcursul perioadei de vegetatie, solul trebuie mentinut reavan. Totusi, volumul de apa necesar este influentat de conditiile de mediu precum si de amplasarea plantelor, intrucat, plantele din zonele insorite pot avea nevoie de mai multa apa decat cele din zonele partial umbrite. 

Fertilizare. Pentru a stimula inflorirea prolifica, se recomanda administrarea ingrasamintelor specifice plantelor decorative prin flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Lunaria annua prezinta un sistem radicular pivotant, de aceea, nu suporta foarte bine transplantarile, cea mai frecventa metoda de inmultire fiind cea prin seminte. Astfel, semintele se seamana in gradina primavara, dupa ce a trecut pericolul ingheturilor si al brumelor tarzii. De regula, acestea germineaza in 2 saptamani. 

Boli si daunatori

Lunaria annua poate fi afectata de diferite patari foliare, iar dintre daunatori, este susceptibila la atacul afidelor. 

In plus

  • Pastaile pot fi utilizate in aranjamentele florale, iar recoltarea se realizeaza la sfarsitul verii, cand pastaile sunt complet dezvoltate, inainte de scuturarea semintelor. Plantele se taie de la baza si usuca in incinte in care umiditatea este scazuta. De obicei, acest proces dureaza 2-3 saptamani. 
  • In unele zone poate deveni specie invaziva. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile