Lucrarile agricole specifice lunii mai (luna lui Florar)
Publicat pe: 27 aprilie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
În Romania, luna Mai, popular, se numeste Florar. Pe ogoare, in livezi, gradini și podgorii activitatea este in toi, iar turmele de oi, cirezile de vite și albinele dau randament maxim.
Stiati ca fiecarui locuitor din Romania, in medie, ii revin circa 0.41 Ha de teren arabil, iar ca aceasta medie este aproape dubla fata de media Uniunii Europene? Tocmai de aceea continuam traditia de a va pune la dispozitie cateva sfaturi si informatii legate de lucrarile lunii mai in agricultura, legumicultura, pomicultura, viticultura si floricultura.
Intrucat in general luna Mai este o luna ploioasa, lucrarile agricole ale lunii se vor realiza intr-o perioada cat mai scurta. In principiu, lucrarile sunt mai mult de intretinere, dar se poate si semana cum ar fi sorgul, dovleceii, pepenii, etc.
Principalele lucrari sunt
- Prasitul tuturor culturilor care permit aceasta operatiune (in luna mai se efectueaza 2 prasile);
- Plivitul la culturile semanate des;
- Graparea culturilor dupa rasarire sau inainte;
- Fertilizarea culturilor prasitoare ( cartof, sfecla, porumb, floarea soarelui etc.);
- In luna mai se recolteaza si prima coasa de lucerna;
- Daca precipitatiile sunt insuficiente, se poate administra si o udare;
- Incep pregatirile pentru campania de recoltare a cerealelor paioase si a plantelor cu recoltare timpurie (mazare, rapita);
- Erbicidarea cerealelor paioase si continuarea erbicidarii la culturile prasitoare si alte culturi.
Comandă produsele recomandate
De asemenea, trebuie acordata o atentie crescuta pentru controlul starii culturilor si se vor verifica eventualele atacuri ale daunatorilor, cum ar fi:
- Ratisoara porumbului;
- Gargarita sfeclei;
- Gandacul rosu al rapitei;
- Gandacul ghebos la grau;
- Gandacul balos al ovazului, orzului si graului.
Comandă produsele recomandate
Cele mai frecvente boli ale plantelor in aceasta luna sunt:
- Putregaiul cenusiu al florii soarelui;
- Bacterioza fasolei;
- Putregaiul umed al tuberculilor de cartofi;
- Cercosporioza frunzelor de sfecla;
- Antracnoza la mazare si fasole.
Comandă produsele recomandate
Legumicultura
Legumicultura a fost si va ramane un segment important al economiei romanesti. Tocmai de accea lucrarile lunii mai incep in solarii unde se copilesc in mod repetat tomatele si se uda moderat. La castraveti, ramificatiile laterale se ciupesc la 1-2 frunze legate.
Pentru culturile in camp, se vor efectua urmatoarele lucrari:
- Executarea tratamentelor la rasaduri impotriva bolilor si daunatorilor;
- Se seamana varza, conopida, guliile de toamna, castravetii, pepenii, fasolea, dovleceii, dovleacul pentru copt etc.;
- Se incheie in perioada 1-10 mai plantatul tomatelor de vara, ardeiului si vinetelor;
- Se efectueaza lucrari de ingrijire a culturilor din gradina de legume: prasitul, plivitul, udatul, ingrasarea faziala, combaterea bolilor si daunatorilor, de o importanta foarte mare este completarea golurilor;
- La soiurile clasice de castraveti cand au 4-5 frunze se ciupeste varful pentru a stimula ramificarea;
- Se instaleaza spalierii si se copilesc tomatele timpurii in camp;
- Se recolteaza verdeturile si ridichile de iarna;
- Se efectueaza prasitul si bilonatul culturilor de cartofi timpurii si de vara.
Pomicultura
In luna mai, tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor, reprezinta volumul cel mai mare de lucrari. Tot in aceasta perioada, se pot efectua lucrarile in verde la pomii tineri: alegerea lastarilor pentru formarea coroanei, rarirea sau plivirea celor care cresc inutil in coroana.
- Se fac 1-2 prasile in livada, eventual si o erbicidare;
- Se executa primul rarit al fructelor la mar, par, piersic, uneori si la prun si cais;
- Se face mulcirea solului (cu paie) in jurul pomului, in zonele secetoase si obligatoriu sub fructele de capsun;
- Recoltarea primelor fructe ale anului: ciresele de mai si capsunile.
Viticultura
In viticultura se va reface sistemul de sustinere de pe spalieri, cercuitul sau legatul corzilor pe spalieri si chiar plivitul lastarilor. Se fac prasile pe intervale si pe rand. Se controleaza felul cum vegeteaza vitele plantate si musuroite, se sparge crusta de pe musuroi.
Pentru combaterea buruienilor se pot utiliza erbicide specifice.
Floricultura
Ce este mai frumos decat luna lui Florar? Pentru inceput, se pot scoate afara unele plante de apartament care au iernat in interior.
- In jardiniere dupa 15 mai se pot planta flori;
- Plantele din diferite spatii protejate pot fi scoase in aer liber;
- Se face transplantarea unor plante de apartament;
- Spre sfarsitul lunii mai se pot semana in camp plante floricole anuale cu perioada scurta de vegetatie: albastrele, coltunasi, etc.;
- Se pot utiliza ingrasaminte cu rol fertilizant.
Comandă produsele recomandate
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziInsecte daunatoare, Musculițe negre.Musculițe negre mici peste toată gradina.CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi4 urează frunze verziReguli pentru transplantarea sau replantarea plantelor in ghivece1. Alegerea momentului potrivit ⏳ Este recomandat ca transplantarea sa se realizeze primavara sau toamna devreme, cand plantele sunt in perioada de crestere activa. 2. Pregatirea plantei pentru... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziDracaena, Mici pete maro si „depuneri” albeBuna, recent am observat ca Dracena are niste pete maro pe unele frunze si niste mici "depuneri", ca niste musculite de mici deci nu sunt musculițe doar ca nu stiu... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
Frunze verzi83 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziDe ce este importantă utilizarea capcanelor în îngrijirea plantelor?În îngrijirea plantelor, fie că vorbim despre plantele ornamentale, grădina de acasă, solarii sau culturi mari, monitorizarea dăunătorilor este un pas esențial pentru menținerea sănătății plantelor. Capcanele sunt instrumente simple,... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.