Lucrarile agricole specifice lunii iulie (luna lui Cuptor)
Publicat pe: 30 iunie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Stiati ca in fiecare luna a anului, undeva pe glob, se recolteaza graul? Luna lui cuptor este una din cele mai importante luni pentru fermierii din Romania. In aceasta luna ei vor culege roadele muncii lor, iar apoi se vor ocupa de dezmiristire si incorporarea de ingrasaminte. Culturile de cereale paioase (grau, orz etc.) se vor urmari zilnic, pentru a stabili perioada optima de recoltat.
In Romania, graul se coace incepand cu a doua decada a lunii iunie (in sudul tarii) si pana la sfarsitul lunii iulie (in nordul tarii si in zonele premontane). Recoltarea graului pentru consum cu combina poate sa inceapa cand umiditatea boabelor scade sub 18%, dar cele mai bune rezultate se obtin cand umiditatea este intre 14 si 15%. De asemenea, se va recolta ovazul si se va semana meiul ( la data de 15 iulie pe tot cuprinsul tarii; in zonele de deal- in primele zile ale lunii iulie). Se vor urmari stadiile de coacere, se masoara umiditatea iar productia recoltata se depoziteaza in spatii igienizate, dezinfectate.
O atentie deosebita se va acorda dezmiristirii, astfel se vor combate buruienile, se va pastra umiditatea solului si se va pregati terenul pentru urmatoarea cultura. Se administreaza si ingrasamintele: incorporarea sub brazda a gunoiului de grajd, ingrasamintele cu fosfor si potasiu, iar pentru solurile acide se vor incorpora amendamentele cu calciu.
Se va cosi lucerna si trifoiul si se vor depozita in cele mai bune conditii. Operatiunea incepe cand aproximativ 25 % din plante au inflorit. Declansarea prematura sau intarziata a acestei operatiuni provoaca suferinte plantelor de cultura care isi pierd astfel din vigoare.
Legumicultura
Luna iulie-luna zilelor fierbinti, cu ploi izolate si cel mai incarcat program de lucrari legumicole. In aceasta luna se pot semana castravetii, fasolea de gradina, salata si spanacul pentru recoltare in septembrie-octombrie. Se recolteaza ceapa si usturoiul spre sfarsitul lunii, care se tin cateva zile la soare pentru uscare apoi se depoziteaza in zone umbroase si aerisite. Se planteaza si se completeaza golurile in culturile de varza de toamna, conopida si gulii de toamna si se intretin celelalte culturi. Se va acorda atentie tratamentelor impotriva daunatorilor varzoaselor: purici, paduchi, omizi de buha, molii etc.
Comandă produsele recomandate
– In camp se va incheia cu recoltatul verzei, conopidei timpurii si gulioarelor, eliberandu-se terenul pentru culturile succesive. Infiintarea culturilor noi se va face numai cu asigurarea udatului (irigatului) inainte si dupa plantat si semanat;
– Castravetii si dovleceii din culturile infiintate cu rasad la începutul lunii mai fructifica din plin si se recoltează tot la 2-3 zile, evitand calcarea si miscarea din loc a vrejilor;
– In culturile de bostanoase se vegheaza la starea de sanatate a plantelor, aplicand tratamente preventive si curative contra paduchilor de frunza si a bolilor foliare (mana, fainare, patarea unghiulara);
Comandă produsele recomandate
– La tomatele timpurii se ajunge cu recoltatul la etajele 2-4 si se elimina frunzele de la baza pentru o mai buna aerisire a plantei;
– In solarii, cultura de tomate mai dureaza doua decade, in care plantele sunt lasate sub cerul liber, folia fiind inlaturata inca de la sfarsitul lunii iunie;
– Se vor proteja culturile de cele mai frecvente boli (mana, septorioza si putregaiul fructelor) prin tratamente cu cu produse specifice
Comandă produsele recomandate
– Se monitorizeaza starea fitosanitara a culturilor si se aplica tratamente, precum si combaterea buruienilor cu erbicide.
Pomicultura
In pomicultura, luna iulie prespune urmatoarele trei activitati principale: recoltarea productiei, tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor, fertilizarea-irigarea pentru crearea conditiilor optime pentru productia de anul viitor. Se vor urmari buletinele de avertizare fito-sanitare si se vor aplica tratamente dupa caz. Solul se mentine aerisit si curat de buruieni. Are loc recoltarea la visin, cais, piersic, coacaze si zmeura, se incepe recoltarea merelor si perelor de vara si a prunelor timpurii.
De asemenea, se vor efectua taierile de vara la cires si visin. Acest sistem de taiere se aplica la pomii intrati pe rod si taierile se fac la fel ca cele din perioada de repaus vegetativ. Cea mai potrivita perioada pentru aceste taieri este sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august. Cu ocazia aceasta, se vor elimina ramurile rupte, uscate si bolnave, in special cele atacate de monilioza si afide. Pentru ca efectul acestei proceduri sa ajunga la cote maxime, este indicat ca dupa taiere sa se aplice o fertilizare cu ingrasaminte specifice.
Comandă produsele recomandate
– Mai departe se vor efectua tratamente pentru combaterea atacului de viermi, de Cydia funebrana si Cydia molesta a doua generatie, atacul de San José, afide, iar cu 10 zile inainte de recoltare sa protejam fructele de atacul de monilioza. In acest scop se fac trei tratamente la 10 zile diferenta unul de altul, inainte sau dupa o ploaie;
Comandă produsele recomandate
Pomii tineri, neintrati pe rod se trateaza acum sau la avertizare cu aceleasi produse ca si pomii roditori.
– Se pot pozitiona proptele la prun, cais si piersic;
– Se vor sprijini ramurile pomilor fructiferi prea incarcate pe rod;
– Se fac fac doua prasile in livada pe intervale si pe rand.
Viticultura
In viticultura se va proceda la legatul corzilor pe spalieri sau araci si se vor plivi lastarii de prisos, se aplica prasila sau motosapa. Se va mentine solul afanat si curat de buruieni dupa ce s-au aplicat ingrasaminte complexe.
De obicei, viile hibride nu necesita tratamente fitosanitare, insa pot aparea atacuri ale acarienilor care isi depun si oualele pe partea inferioara a frunzelor. In acest caz, se fac tratamente cu acaricide.
Comandă produsele recomandate
– Se continua cu tratamentele impotriva manei, fainarii si putregaiului cenusiu;
Comandă produsele recomandate
– Spre sfarsitul lunii incepe recoltatul strugurilor la soiurile Muscat si Perla de Csaba.
Floricultura
In floricultura, incepand din aceasta luna se seamana in rasadnite sau in camp specii bianuale: panselute, banutei, garoafa turceasca, etc.
– Se incepe semanatul la Cyclamen;
– Se continua plantatul culturilor la garoafe, gerbera, crizanteme;
– Se scot bulbii de gladiole din culturile fortate;
– La trandafir este nevoie de dupa fiecare val de inflorire sa se faca o fertilizare cu ingrasaminte;
Comandă produsele recomandate
– In a doua jumatate a lunii se pot altoi trandafirii;
– La plantele din balcoane se fac in continuare tratamente impotriva bolilor si daunatorilor si se aplica ingrasaminte;
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Lucrarile agricole specifice lunii iulie (luna lui Cuptor)
-
Discuții pe teme similare
61 urează frunze verziÎn luna decembrie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziCitrice, planta careia ii cad frunzeleEste un lamai căruia ii cad frunzele și are aceste pete maroniiCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi1 urează frunze verziDracaena, Frunzele cad rapid, tulpina este moale la locul de inserție al frunzelorBună ziua! Plăntuța mea pierde frunze foarte repede, tulpina este moale la locul de insertie al frunzelor, chiar se increteste in unele locuri si prezintă puncte albe atat la baza... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.