Lucrarile lunii august: Luna lui Gustar

 

Romania se afla pe locul 8 ca putere agricola a Europei-avand in vedere suprafata cultivabila-am putea intra chiar in top 3, dupa Franta si Germania. Avem peste 13 milioane de hectare de teren arabil, insa productivitatea este redusa, de aproximativ 1.160 euro la hectar. De exemplu, Olanda are de 7 ori mai putina suprafata agricola decat noi, insa are o productivitate de 13 ori mai mare. Aceste cifre va dau de gandit? Mai departe continuam cu calendarul lucrarilor lunii august in cele mai importante sectoare.

agriculturaLuna august va fi caracterizata de temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor. In agricultura, trebuie incheiata urgent recoltarea cerealelor paioase, intrucat orice intarziere duce la deprecierea cantitativa si calitativa a recoltei. Dupa recoltare, se va lasa terenul sa rasara buruienile greu de distrus, iar apoi se aplica erbicide pe baza de glifosat, si se asteapta aproximativ o luna pentru a fi translocat erbicidul in totalitate catre redacini.

– Se mai recolteaza: fasolea, porumbul (hibrizi timpurii si semitimpurii), cartoful, soia, floarea soarelui si sfecla de zahar;
– In continuare se va cosi si se va depozita in cele mai bune conditii lucerna si trifoiul, atunci cand plantele au inflorit 25%;
– Se poate insamanta rapita pentru boabe; se pregatesc silozurile pentru cartofi si sfecla furajera;
– Se efectueaza dezinsectia depozitelor pentru o buna depozitare a cerealelor.

legumiculturaDupa recoltarea cerealelor paioase, in legumicultura, se vor semana si planta in camp culturile succesive (varza de toamna, castraveti de toamna). Este necesar sa se caleasca rasadurile inainte de plantarea in camp. Tot in aceasta perioada se seamana salata pentru a se obtine rasadul ce se planteaza la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie.

  Se mai poate planta fasolea, mazarea, salata, spanac, ridichi de luna, praz etc. Se incheie recoltatul rosiilor timpurii, a cepei de arbagic si usturoiului. In continuare se recolteaza: ardei, vinete, dovlecei, radacinoase, fasole verde etc.
  Se va monitoriza starea fitosanitara a culturilor si se aplica tratamente adecvate, precum si combaterea buruienilor.
  O atentie deosebita se va acorda stropirii cu fungicide si insecticide, intrucat bolile si daunatorii vor aparea cu siguranta. Dupa ploile abundente alternate cu soarele canicular isi vor face aparitia mana, fainarea, rugina sau cancerul bacterian al legumelor. Stropirile se vor face la un interval de 12 zile!

  Multi cultivatori se mai intalnesc cu o alta problema: Carenta de calciu! Acest fenomen este favorizat de temperaturile ridicate si deficitul de apa. Semnele carentei de calciu vor aparea in zona de varf a plantelor. Astfel, se va stopa cresterea fructelor si se vor coace prematur. In zonele afectate, se vor dezvolta foarte usor ciuperci cum ar fi Alternaria Spp. (alternarioza), de aceea, multi confunda carenta de calciu cu atacul unei ciuperci si aplica fungicide. Pentru evitarea acestui proces se pot aplica ingrasaminte foliare.

  Vor incepe si pregatirile pentru iarna: gospodinele vor pune castravetii pentru muraturi si se va prepara bulionul din rosii!

  pomiculturaIn pomicultura, in luna august se aplica obisnuitele lucrari de intretinere a solului , combaterea bolilor si a daunatorilor,irigarea (acolo unde se poate), taierile in verde la samburoase. Prin taierea in verde se obtine o cicatrizare mai buna si se evita scurgerile. Se vor rari ramurile, inlaturandu-se cele lacome din partea superioara a coroanei si cele uscate. Dupa taierea in verde este indicat sa se aplice o irigare si o fertilizare.
  La mar, par si gutui se vor efectua tratamente impotriva principalelor boli si daunatori cum ar fi rapan, fainare, monilioza, acarieni, afide si minatoare.

  La prun, cires si visin se urmaresc atacurile paduchelui de San Jose, viermele fructelor, acarieni si afide dar si ciuruirea frunzelor si monilioza.

  Lucrarile solului constau si in aplicarea de erbicide (acolo unde au fost ploi abundente). Intre pomi, se poate aplica prasila superficial la 4-5 cm. Aceste interventii ajuta si la pastrarea umiditatii solului, acolo unde nu a fost apa suficienta si nu se poate iriga.
  – Se pot aduna fructele cazute si se pot valorifica;
  – Se aplica proptele la pruni, meri si peri;
  – Se face altoirea in ochi dormind;
  – Dupa recoltare, se fertilizeaza arbustii fructiferi.

  viticulturaIn viticultura se va proceda la legatul corzilor pe spalieri sau araci si carnitul corzilor cu inlaturarea ultimei treimi a acestora, cand boabele strugurilor au intrat in parga. Astfel, se va stopa cresterea vegetativa si se va stimula acumularea de zaharuri in boabe. Va rezulta o crestere a calitatii strugurilor si o buna rezistenta a corzilor pe timp de iarna. Pentru combaterea buruienilor pagubitoare, se pot aplica erbcide totale, cu mare atentie astfe incat erbicidul sa nu ajunga pe frunzele vitei. La viile hibride pot aparea atacuri ale acarienilor, in acest caz, se vor stropi plantele cu acaricide.

  Conditiile climatice din acest an, cand alterneaza perioadele secetoase cu cele ploioase, sunt momentul optim pentru dezvoltarea ciupercilor, astfel si a bolilor. Mana vitei de vie ataca toate organele verzi prin aparitia unor pete in dreptul carora pe dosul frunzelor se formeaza un puf albicios. Atacul este favorizat de timpul umed si calduros. Fainarea apare ca un micelilu paslos de culoare alb-gri, acoperit cu o bulbere cu aspect de fainare. Putregaiul cenusiu este produs de o ciuperca polifaga care ataca toate organele verzi, atacul cel mai periculos fiind pe fructe, atunci cand intra in parga. Pielita bobului se brunifica, se desprinde usor de pe pulpa si intreg bobul putrezit se acopera de un praf cenusiu reprezentat prin sporii ciupercii. Atacul putregaiului este favorizat de timpul rece si ploios.

  Spre sfarsitul lunii se poate trece la pregatirea vaselor implicate in producerea vinului.

  floriculturaIn floricultura se executa lucrarile de intretinere: mobilizarea solului, udatul, fertilizarea faziala, combaterea bolilor si daunatorilor, curatirea tufelor. In a doua jumatate a lunii se planteaza la loc definitiv speciile bulboase si bianuale. Se vor semana semintele de maces, in vederea obtinerii puietilor portaltoi pentru trandafiri. Se va continua altoirea trandafirului in ochi dormind toata luna august si se vor aplica ingrasaminte lichide sau granulate.

  De asemenea, plantele imbatranite de bujori ca si plantele perene este bine sa fie scoase, despartite, fasonate si replantate.
  Se va fertiliza a doua oara gazonul.

   

   

  2 comentarii la “Lucrarile lunii august: Luna lui Gustar

  Alătură-te discuției:

  *

  Buna! Ai nevoie de ajutor?

  Am nevoie de ajutor