Lucrarile agricole specifice lunii ianuarie (luna lui Gerar)

lucrari-ianuarie-livada

Luna ianuarie, denumita popular si Gerar, era cunoscut in trecut si sub denumirea de Genarie, Ghenarie sau Calindariu. Este luna in care se aprecieaza evolutia vremii in prima jumatate a anului: daca in ianuarie vremea nu este friguroasa, atunci urmeaza sa fie astfel in lunile de primavara, iar vara va fi calduroasa; daca nu este ger in ianuarie, va fi fost in martie si in aprilie; ianuarie uscat si geros se considera a prevesti un februarie bogat în zapada.

Luna Ianuarie in sectorul agricol

cultura de grau

In conditii de temperaturi scazute incep vegetatia cerealele de toamna, acestea avand o buna parte a vegetatiei in perioada de iarna. Aceasta perioada este numita perioada de criptovegetatie si este foarte importanta, pentru ca plantele absorb azotul care le ajuta in formarea de organe noi.

Plantele agricole continua sa creasca, ce-i drept intr-un ritm mai lent si dupa ce temperatura scade sub 5 grade Celsius, pana la 2 grade, iar azotul este absorbit si la 0 grade.

Pentru grau, orz si secara perioada de regenerare incepe odata cu degerarea solului, atunci in planta se intensifica functiile vitale, aceasta perioada dureaza pana se intrunesc conditiile optime de crestere. In multi ani reluarea cresterii incepe inca din prima jumatate a lunii Februarie. Cel mai importat rol in perioada de regenerare il are rezerva de azot acumulata in timpul iernii. In aceasta perioada este necesara o concentratie mai mare de azot in sol, pentru ca temperaturile la care se realizeaza nutritia sunt inca scazute, iar sistemul radicular al plantelor este slab dezvoltat. Este important sa fie supravegheata aplicarea ingrasamintelor pentru a fi evitata suprapunerea, acest lucru poate conduce la caderea plantelor.

Luna Ianuarie in legumicultura

gradina

Inceputul anului reprezinta si debutul lucrarilor pentru legumicultori, prin pregatirea de culturi ale anului si procurarea semintelor, a insecto-fungicidelor si a ingrasamintelor necesare, se verifica starea culturilor de toamna, sunt facute rasadurile, se transporta balegarul necesar pentru rasaduri. Se seamana semintele de varza timpurie, conopida timpurie si gulie. Se face verificarea si efectuarea reparatiilor necesare tuturor constructiilor folosite in gradina de legume (rasadnite, solarii, tunele si sere), precum si a uneltelor, a intregului inventar gradinaresc (furci, greble, lopeti, sape, spaligi, stropitoare, foarfece, fierastraie, aparate de stropit, etc.).

Se face controlul culturilor infiintate prin plantatul si semanatul din toamna si efectuarea dupa caz a lucrarilor de eliminare a apelor care baltesc pe teritoriul gradinii, precum si distrugerea stratului de gheata format, care influenteaza negativ asupra culturilor existente. Continuarea transportului de gunoi de grajd destinat realizarii patului cald pentru producerea rasadului sau a unor culturi legumicole. Se continua fertilizarea cu gunoi de grajd, ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu. Prevenirea bolilor in rasadnite prin dezinfectarea rasadnitelor, prepararea amestecurilor nutritive. Controlul cartofilor de samanta in locurile de depozitare. Sortarea si indepartarea tuberculilor bolnavi.

Ianuarie in pomicultura

In primele stadii se combat bolile si insectele cu insecto-fungicide, se aplica ingrasaminte organice in livezi si revizuirea mijloacelor de protectie importiva rozatoarelor. Se pot face taieri de fructificare la speciile samantoase. La plantatiile pe rod se pot executa curatari ala pomilor prin rauirea scoartei si indepartarea drajonilor si lastarilor. Taierea de rodire si intretinere la mar, par, prun, in zilele mai calduroase.


Ianuarie in viticultura

Sunt procurate materialele necesare, se repara uneltele folosite pentru viticultura, se procura ingrasamintele chimice necesare, se face primul pritoc al vinului nou, se umplu golurile in vasele de vin, se transporta ingrasamantul bio la vii, sunt achizitionate pesticidele.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile