Lucrari in anul 2 (II) de la plantarea vitei de vie

lucrari-anul-2-plantare-vita-de-vie

Lucrarile ce se aplica in primii ani de la plantare (3-4 ani) au un impact esential asupra viitoarei plantatii, influentand uniformitatea acesteia, vigoarea butucilor, precum si calitatea si cantitatea productiei. Astfel, si lucrarile din anul II de la plantare prezinta o importanta deosebita. Acestea sunt similare cu cele aplicate in anul 1, insa, se vor adauga suplimentar, dezmusuroitul, taiarea in uscat, precum si instalarea mijloacelor de sustinere. 

Dezmusuroitul si aratura de primavara. Sunt lucrari ce se aplica primvara devreme, cand nu exista pericolul ca temperatura aerului sa scada -8…..-10ºC. Dezmusuroitul se realizeaza manual, cu sapa. Aceasta lucrare consta in descoperirea vitelor de pamant, pana sub punctul de altoire, fara a le afecta. 

Aratura se executa la o adancime de 14-16 cm, iar brazdele se vor rasturna catre interval. In cazul primaverilor secetoase, pentru a nu se pierde apa prin evaporare, se va opta pentru afanarea solului, pe adancimea respectiva. 

vita-de-vie-taieri

Taierea in uscat si copcitul. In anul anul II de la plantare, se executa taierile de formare, in concordanta cu forma de conducere si tipul de taiere proiectat. Acestea se realizeaza dupa dezmusuroit si trebuie finalizata pana la pornirea in vegetatie a mugurilor. Lucrarea de copcit se poate efectua odata cu taierea si se mai repeta in luna august. 

Formarea butucilor cu forma de conducere joasa: 

  • Se pastreaza la taiere 2 cepi cu cate 2-3 ochi fiecare;
  • Un singur cep se pastreaza cand cresterea vitelor de vie este slaba sau nu s-a format de cat o singura coarda; 

Formarea butucilor cu forme de conducere semiinalte, inalte sau diverse alte forme:

  • Se lasa o cordita de 5-6 ochi, se leaga in pozitie verticala, iar restul cresterilor vor fi indepartate;
  • In cazul vitelor cu crestere slaba, la taiere se lasa un cep de 2-3 ochi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
plantare-vita-de-vie

Plivitul si legatul lastarilor. Atunci cand lastarii au atins 8-10 cm lungime, se indeparteaza cei de prisos si se vor pastra doar cei corespunzatori, in functie de crestere. Astfel, in cazul vitelor de vie cu cresteri viguroase se vor pastra 3-4, iar cele ce prezinta o crestere slaba, 2-3, pentru a stimula cresterea. Pe masura ce acestia cresc, vor fi legati de tutore si dirijati apoi printre randurile de sarme ale mijlocului de sustinere. Se executa aproximatv de 2-3 ori, sau ori de cate ori e nevoie, la fiecare crestere in plus, de 40-50 cm. Odata cu legatul se face si copilitul, cu scopul de a stimula cresterea in lungime a lastarilor. 

livada-vita-de-vie

Completarea golurilor. Golurile din plantatie, ce sunt prezente in anul II de la plantare sunt completate cu vite altoite, viguroase, ce se protejeaza fie prin parafinare, fie prin musuroire. Pentru a obtine butuci uniformi ca vigoare, se vor aplica lucrari specifice vitelor plantate (udari, copcit etc.). Daca apar goluri pe parcursul perioadei de vegetatie, se vor completa in luna august, cu vite fortificate in ghivece, sau toamna, dupa ce au cazut frunzele, cu vite viguroase.

Fertilizarea. In cazul vitelor cu crestere slaba se va efectua cu produse specifice, in conformitate cu produsul ales.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Totodata, in cazul solurilor sarace in humus,  se recomanda utilizarea ingrasamintelor verzi, ce au fost insamantate in toamna si incorporate in cursul primaverii urmatoare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
iarna-vita-de-vie

Protejarea vitelor in timpul iernii. Se protejeaza prin musuroire, efectuata dupa aratura de toamna. Daca vita de vie este plantata in zone afectate frecvent de geruri puternice, este indicata protejarea a 1-2 coarde, peste iarna, prin acoperire partiala sau totala cu pamant. 

Lucrarile solului ce se executa in anul II, precum si combaterea bolilor si a daunatorilor sunt aceleasi ca si in anul 1 de la plantare, aplicandu-se produse specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Instalarea mijloacelor de sustinere

Din cauza particularitatilor vitei de vie, respectiv a faptului ca este o liana iar tesuturile mecanice sunt slab dezvoltate, aceasta are nevoie de sustinere, respectiv de instalarea unui sistem de sustinere adecvat. 

Un sistem de sustinere trebuie sa asigure: 

  • Sustinerea partii aeriene a butucului;
  • Dirijarea elementelor vegetative si lemnoase ale bucutului;
  • Posibilitata de a realiza forma de conducere pentru care se opteaza;
  • Oferirea unui microclimat optim pentru o productie calitativa de struguri;

In regiunile viticole cu soluri fertile si conditii normale, propice vitei de vie, in care lastarii au cresteri au astfel si cresteri puternice, sustinerea vitei de vie se face pe suporti artificiali: araci, spalieri de diferite tipuri, bolti etc. In regiunile unde cresterile lastarilor sunt reduse, se mai practica cultura taratoare si autosustinerea. 

Cel mai vechi mijloc de sustinere este reprezentat de araci, insa, se utilizeaza preponderent in plantatiile de tip familial. Un mijloc de sustinere care are o extindere din ce in ce mai mare este spalierul. Instalarea acestuia este necesara in primavara anului 2. Utilizarea acestuia prezinta o serie de avantaje, dintre care amintim:

  • Durabilitatea mare (25-40 ani);
  • Expunerea uniforma la soare a frunzisului;
  • Facilitarea lucrarilor de intretinere ce trebuie efectuate in plantatie;
  • Stabilitate ridicata in fata vantului;
  • Intensificarea calitatii strugurilor; 

De obicei, se recomada utilizarea spalierului cu sarme duble, de o parte si de alta a stalpilor, pentru a facilita dirijarea lastarilor pe parcursul perioadei de vegetatie si a coardelor de rod, la cercuit. 

Materialele necesare pentru a instala sistemul de sustinere sunt stalpii, sarmele, colierele din sarma, ancorele si intinzatoare. Etapele instalarii spalierului constau in: pichetare, executarea gropilor, transportul si distribuirea stalpilor in gropi, fixarea ancorelor si a colierelor pe stalpi, fixarea si intinderea sarmelor. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile