Lucrari de ingrijire in plantatii pe rod

lucrari-ingrijire-plantatii-rod

Dupa intrarea pomilor pe rod, lucrarile de ingrijire au drept scop obtinerea unor productii mari, de buna calitate, pomii se supraincarca cu fructe, intra in alternanta de rodire, fructele raman mici si de slaba calitate, apr prematur procese de degarnisire si de uscare.

Verigile tehnologice de baza la ingrijirea pomilor pe rod sunt taierile, intretinerea si lucrarea solului, fertilizarea, udarea, combaterea bolilor si daunatorilor.

Taierile de rodire la mar si par:

Marul si parul rodesc predominat pe ramuri scurte „tepuse” si putine soiuri pe ramuri lungi, nuieluse si mladite. Aceste ramuri sunt asezate pe semischelet scurt in cazul primei grupe de soiuri si invers pe semischelet subtire si lung la a doua grupa.

Pentru o rodire constanta si obtinerea de fructe de buna calitate trebuie redusa incarcatura de ramuri de rod operand astfel:

  • semischelet subtire, lung si partial arcuit se scurteaza de la punctul de curbura, adica deasupra a 2-4 muguri de rod. Daca acest schelet este gros si nearcuit se lasa mai lung, adica i se reduce 1/4 sau 1/3 din lungime.
  • soiurile care rodesc predominant pe tepuse tip „spur” au semischelet putin numeros si scurt, de aceea se va scurta cu prudenta, dar se vor rari tepusele situale pe acestea la 12-15 cm si se vor regenera vetrele de rod imbatranite, scurtandu-se deasupra a 1-3 tepuse.

Se lucreaza pe fiecare sarpanta (ramura groasa) in parte, pornind de la varful ei in jos astfel:

-la varf se lasa o singura ramura vegetativa care se scurteaza cu 1/3 din lungime.

-se raresc ramurile de semischelet la 30-40 cm una de alta.

-fiecare ramura de semischelet se scurteaza mai puternic spre varful pantei, mai putin la baa, astfel ca aceasta sa capete un aspect conic si intreg pomul sa fie „usurat” mai mult la varf decat la baza.

In urma taierii de rodire, in merii si perii de vigoare mica trebuie sa ramana 200-400 muguri de rod si 400-600 in cei de vigoare mijlocie. Dupa inflorire, in pomii de vigoare mijlocie leaga 2000-2200 fructe, iar dupa caderea fiziologica si rarirea manuala trebuie sa ramana 400-500 fructe, respectiv 40-60 kg.

Taierea de rodire trebuie sa fie „energica” in anii cu multi muguri de rod si mai sumara in ceilalti. La pomii batrani sau imbatraniti se recomanda mai multe scurtari in lemn de 2-4 ani si chiar a ramurilor anuale, pentru a favoriza aparitia lastarilor vigurosi.

Taierea de rodire la gutui:

Gutuiul rodeste pe maciulii si corne de melc. Taierea de rodire consta in scurtarea semischeletului deasupra a 3-5 maciulii, eventual rarirea acestora pe semischeletul scurtat la 10-15 cm una de alta. Lucrarea descurge astfel: se aeriseste (lumineaza) mai intai coroana si apoi, daca este cazul se scurteaza semischeletul si se raresc maciuliile.

Lastarii lacomi care apar abundent la gutui se trateaza diferit dupa pozitia pe care o au in coroana (cei vigurosi din mijlocul coroanei se suprima total, iar cei de la periferie se raresc si apoi se scurteaza cu 1/2-1/3 din lungime-ei vor deveni ramuri de semischelet).

Taierea de rodire la prun si cais:

Prunul si caisul rodesc pe aceeasi categorie de muguri de rod, au biologie de crestere si fructificare compatibile si ca atare taierile de rodire se executa dupa reguli similare.

O parte din soiuri cum sunt Stanley, Anna Spath, D’Agen. Nectarina rosie la prun si Royal, Mamaia la cais, rodesc predominant pe buchete de mai. Aceste soiuri necesita mai putine operatii de taiere, intrucat au coroane mai mari. Ramurile la care predomina ramurile mijlocii si lungi: Vanat romanesc, Vanat de Italia, Tuleu gras, Renclon d’Althan etc. formeaza coroane dese, degarnisirea avanseaza rapid si deci necesita si mai multe taieri.

Soiurile din prima categorie necesita scurtarea semischeletului pe care sunt amplasate buchetele de mai cu 1/3-1/2 din lungime, precum si scurtarea ramurilor vegetative lungi cu 1/4-1/3 pentru a le transforma in semischelet tanar purtator de buchete.

La soiurile din grupa a II-a (tip Standard) se raresc ramurile mijlocii la 12-15 cm una de alta si se scurteaza semischeletul pe care sunt amplasate. Ramurile de rod lungi (peste 35-40 cm), precum si cele vegetative se raresc la 15-20 cm una de alta si apoi se scurteaza cu 1/4-1/3 din lungimea lor.

Paralel cu aceste operatiuni se lumineaza puternic coroana si se reduce inaltimea pomilor la 3.5-4 m, retezand ramurile groase deasupra unor ramuri cu crestere orizontala.

Ramurile imbatranite, degarnisite se suprima si se inlocuiesc cu altele noi, tinere. Subliniem ca vechea conceptie ca prunul si caisul nu au nevoie de taieri este complet falsa, ea fiind una din cauzele productiilor mici, fluctuante si de calitate slaba.

Totusi, la cais si chiar la prun nu sunt indicate taieri abuzive, producerea de rani mari, caci acestea duc la scurgeri gomoase (clei), iar pomii se usuca.

Taieri de rodire la cires si visin:

Ciresul si visinul sunt practic lipsite de alternanta de rodire, iar ramurile de rod nu se degarnisesc asa usor, fapt pentru cale ele solicita cele mai putine taieri de rodire. Deoarece suporta greu iernile, nu recomandam sa se faca taieri intense. Ramurile de rod: buchetele de mai, ramurile mijlocii, lungi si chiar pletele, rodesc 8-10 ani si numai dupa aceea se elimina.

Taierile de rodire se fac astfel: la pomii tineri, ramurile de degarnisire (laterale) se scurteaza daca depasesc 35-40 cm, iar pintenii se lasa intacti. In urma acestei operatii se formeaza buchetele de mai si ramurile mijlocii.

Dupa intrarea pe rod se elimina ramurile de rod rupte, frante, cele care indesec inutil coroana si rareori se pune problema raririi celor de rod. Inlocuirea semischeletului se face mentinand lastarii ce apar in coroana, inclusiv cei lacomi si scurtarea lor cu 1/3 din lungime.

La visin se va face o aerisire (luminare) mai puternica a coroanei, iar ramurile pletoase imbatranite, alungite si degarnisite se suprima de la baza. Intotdeauna la varfuri se formeaza ramuri in grup de cate 3-4 la un loc, dintre ele se va lasa cea terminala, plus una laterala sau se suprima manunchiul de ramuri deasupra uneia cu crestere laterala.

Taierea de rodire la piersi si migdal:

Ramurile de rod la piersic rodesc un singur an, dupa care se degarnisesc puternic, unele dintre acestea, buchetul de mai si ramura salba, se epuizeaza atat de puternic incat se ususca. Dintre toate ramurile de rod, la piersic se pastreaza in coroana sa fructifice numai ramurile mixte de vigoare mijlocie 30-60 cm, iar la migdal si buchetele care traiesc 4-5 ani.

La persic, ramurile mixte se raresc la 20-25 cm una de alta, retinand in coroana aproximativ 80-150 bucati, in functie de vigoarea pomului si agrotehnica aplicata. Ramurile mixte retinute se lasa intregi, ele producand 0.4-0.5 kg fructe. Toate ramurile mixte in plus fata de cele alese sa rodeasca, impreuna cu salbele, buchetele de mai si ramurile vegetative se suprima la inel.

Totusi, in portiunile degarnisite din coroana, sau din loc in loc, se mai lasa cepi de inlocuire la 2-4 muguri. Aceasta taiere, denumita lunga este indicata la piersicii vigurosi, bine fertilizati si irigati. Ramurile mixte care rodesc, se arcuiesc puternic sub povara fructelor si formeaza la baza lastari vigurosi care devin noi ramuri mixte de inlocuire.

La piersicii batrani, cu cresteri reduse, se mai recomanda taierea clasica, care consta in scurtarea ramurilor mixte retinute sa rodeasca la 8-12 grupe de muguri, alternand cu cepi de 2-4 muguri care vor forma ramuri mixte noi (de inlocuire) pentru anul viitor. Trebuie sa retinem ca la piersic taierea de rodire trebuie sa fie suficient de nergica, adica sa suprime70-80% din ramurile de un an (de rod sau vegetative), in caz contrar taierea neatingandu-si scopul.

La migdal se fac ceva mai putine taieri, intrucat fiecare ramura de rod, inclusiv buchetul de mai traiesc si fructifica 3-5 ani. La ambele specii nu se recomanda producerea de rani mari, iar cele cu diametrul de peste 1.5-2 m se dezinfecteaza cu solutie de sulfat de cupru si apoi se ung cu mastic sau cu vopsea consistenta pe baza de ulei.

Taierea de rodire la zmeur:

Tulpinile de zmeur traiesc numai doi ani, in primul an cresc, in al doilea an fructifica si apoi se ususca. Taierea de rodire consta in indepartarea tulpinilor care au rodit in iulie-august sau cel mai tarziu in primavara urmatoare, iar celor de 1 an li se scurteaza varful, 25-30 cm din lungime.

Intrucat din radacini apar multi drajoni (lastari), prin luna mai vom retine pe cei mai vigurosi si bine plasati, in numar egal cu tulpinile roditoare, iar restul se indeparteaza prin taierea razanta cu solul.

Taierea de rodire la coacaz:

Tufele de coacaz trebuie sa aiba 15-20 tulpini in varsta de 1-5 ani. Dupa formare, taierea de rodire si intretinere consta in indepartarea tulpinilor mai batrane de 5 ani, care se inlocuiesc cu altele noi (lastari) ce apar din zona coletului. Tulpinile de 2-5 ani au pe ele ramificatii laterale, care se scurteaza la 20-30 cm.

Ramurile uscate, frante sau bolnave se indeparteaza. Dupa taiere, tufele trebuie sa ramana suficient de luminate si aerisite.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile