Lobularia maritima, informatii si sfaturi de ingrijire

Lobularia-maritima-ingrijire

Lobularia maritima – este o planta erbacee anuala, care face parte din familia Brassicaceae, originara din Europa. Are o crestere rapida si se utilizeaza ca planta decorativa prin flori, cultivata direct in gradina, pe langa borduri sau pentru acoperirea solului. Totodata, poate fi crescuta si in ghivece sau jardiniere.

Planta poate ajunge la 25-30 cm inaltime si prezinta o tulpina ramificata, pe care se prind frunze lanceolate, sesile, de culoare verde-cenusiu. Florile sunt mici, in forma de cruce, fiind alcatuite din 4 petale, divers colorate: alb, roz, violet, galben etc. Florile sunt grupate in inflorescente globuloase si emana un parfum placut. Planta infloreste din primavara, pana la inceputul toamnei.

Lobularia maritima –  varietati si cultivaruri

  • L. maritima ‘Easter Bonnet’: cu flori albe sau de culoarea lavandei. Planta infloreste timpuriu;
  • L. maritima ‘New Carpet of Snow’: varietate cu crestere lenta si flori mici de culoare alba;
  • L. maritima ‘Pastel Carpet’: prezinta flori in diferite nuante de roz, lila sau crem;
  • L. maritima ‘Snow Princess’: varietate viguroasa cu flori albe, parfumate.

Conditii de mediu

Lumina. Lobularia maritima prefera locurile luminoase, in care sa beneficieze de lumina soarelui cel putin 6 – 8 ore pe zi. In regiunile cu veri toride se recomanda amplasarea plantelor in locuri in care sa beneficieze de umbrire partiala, in special dupa-amiaza.

Sol. Creste si se dezvolta pe soluri bine drenate, fertile, cu pH neutru sau slab alcalin. Se recomanda evitarea solurilor mlastinoase si a celor cu drenaj slab. 

Lobularia maritima – ingrijire

Udare. Plantele au nevoie de un regim de udare moderat. Frecventa udarii poate creste in perioadele caniculare sau in perioadele secetoase.

Fertilizare. Plantele au nevoie de administrarea ingrasamintelor atunci cand solul este sarac in elemente nutritive. Plantele crescute in ghivece au nevoie de fertilizare regulata, utilizand ingrasaminte echilibrate, special formulate pentru plante cu flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Pentru a incuraja aparitia de flori noi, se recomanda indepartarea florilor uscate. De asemenea, se pot efectua si taieri de intretinere, pentru a mentine aspectul plantei cat mai placut.

Inmultire. Lobularia maritima se inmulteste prin seminte. Acestea se pot semana la interior, cu aproximativ 8 saptamani inainte de ultimul inghet asteptat in primavara. De asemenea, semintele pot fi semanate direct in gradina, imediat ce solul s-a dezghetat, iar temperaturile sunt in crestere. 

Boli si daunatori

Lobularia maritimia este predispusa la aparitia manei si a putregaiului (putregaiul tulpinii sau al coletului). Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt afidele, cicadele, melci/limacsi, diversi gandacei. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Ingalbenirea frunzelor poate fi determinata de temperaturile prea ridicate, socul suferit la transplantare, lipsa apei si a nutrientilor din sol;
  • Plantele au capacitatea de a se reinsamanta;
  • In unele regiuni este considerata planta invaziva.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile