Liquidambar styraciflua, informatii si sfaturi de ingrijire

Liquidambar-ingrijire-conditii-de-mediu

Liquidambar styraciflua, denumit popular copacul de guma sau arborele de ampar este un arbore de talia I originar din America de Nord. Acesta formeaza o coroana piramidala si are scoarta trunchiului, precum si a ramurilor adanc brazdata. Frunzele sunt palmat lobate, lucioase pe partea superioara si pubescente pe axila nervurilor, pe partea inferioara. Florile sunt verzui-galbui, apar la sfarsitul primaverii (mai), iar fructele globuloase cu numeroase capsule tepoase. Este un arbore foarte decorativ, fiind apreciat pentru coloritul de toamna al frunzisului (rosu inchis), portul regulat, precum si prin fructele sale, ce decoreaza toata iarna arborele. 

Conditii de mediu

Lumina. Creste si se dezvolta corespunzator in zonele insorite, insa suporta si semiumbra.

Temperatura.
Liquidambar styraciflua este considerata o specie rezistenta la ger. 

Sol. Prefera solurile profunde, bogate, reavene, bine drenate lipsite de calcar. 

Lucrari de ingrijire

Fertilizarea. Pentru o crestere viguroasa precum si pentu a accentua calitatile ornamentale, se recomanda administrarea periodica a ingrasamintelor specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. In general acesta nu necesita taieri, insa ramurile uscate, afectate, se pot elimina primavara (aprilie-mai), dupa aparitia florilor. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Se realizeaza prin intermediul semintelor (de preferat din import) sau prin marcotaj. Semanaturile se efectueaza in aer liber, primavara, intr-un sol usor nisipos, in locuri adapostite (semiumbrite sau insorite).

Marcotajul se efectueaza in octombrie-noiembrie. Inainte de aceasta operatiune se fac taieri puternice pentru a determina dezvoltarea mai multor lujeri, cat mai aproape de sol. Acestia se indoaie, se ancoreaza in sol la aproximativ 15 cm de varf, apoi se ingroapa. Marcotele se vor detasa de planta mama in toamna urmatoare.

Plantarea. Se poate planta primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Din cauza faptului ca este o specie sensibila la transplantare, aceasta se planteaza cu balot de pamant pe radacina. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Primavara, dupa ploi scurte degaja un parfum placut.
  • Contine un latex, respectiv ‘’balsamul de lichidambar’’, ce se utilizeaza in America pentru fabricarea gumei de mestecat. 
  • Se planteaza in zonele cu un climat mai bland, de preferat pe malul apelor. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile