Lewisia, informatii si sfaturi de ingrijire

lewisia-informatii-sfaturi-ingrijire

Lewisia (Lewisia cotyledon) – este o planta suculenta, care face parte din familia Montiaceae, originara din sudul Oregonului si nordul Californiei. Lewisia se remarca prin frunzele carnoase, de culoare verde inchis, ce formeaza o rozeta la baza plantei si prin florile decorative, ce apar in varful tulpinilor inalte. Florile pot avea culoarea roz pal, portocalie, galbena, cu dungi de diferite culori. Planta infloreste la sfarsitul primaverii – inceputul verii.

Lewisia se foloseste de preferinta pentru decorarea gradinilor, a bordurilor si a rocariilor, insa este intalnita si ca planta de interior, in ghivece sau jardiniere. 

Lewisia – specii si varietati

  • L. cotyledon ‘Rainbow’: se prezinta sub forma de tufa compacta, de aproximativ 20 cm inaltime. Frunzele sunt carnoase, dintate, iar florile sunt simple sau semi-duble, grupate in ciorchini, in nuante de roz, violet, portocaliu si galben;
  • L. cotyledon ‘Sunset Strain’: cultivar similar cu L. Rainbow;
  • L. cotyledon ‘Ruby Red’: prezinta flori de culoare roz inchis;
  • L. cotyledon ‘Mountain Dreams’: cu flori dense, de diferite culori: roz, portocaliu si frunze suprapuse, simetrice;
  • Lewisia tweedyi;
  • Lewisia columbiana;
  • Lewisia rediviva.

Conditii de mediu

Lumina. In climatele mai reci prefera amplasarea in plin soare, iar in cele mai calde poate suporta si umbrirea partiala. Daca este crescuta in interior, se poate amplasa in locuri luminoase, insa ferite de razele puternice ale soarelui, mai ales pe timpul verii.

Temperatura. Pentru a creste si a inflori, are nevoie de temperaturi optime cuprinse intre 18 – 23 ℃. Temperaturile mai mici de 4 ℃ pot afecta ireversibil planta.

Sol. Are nevoie de un sol care sa asigure un drenaj foarte bun. Pentru cresterea in ghiveci, se poate opta pentru un substrat special pentru cactusi si plante suculente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lewisia – ingrijire

Udare. Fiind o planta suculenta, este rezistenta la seceta, insa in timpul sezonului cald (in special in timpul infloritului) are nevoie de udari suplimentare. Excesul de umiditate si drenajul slab pot determina putrezirea radacinii si moartea plantei. 

In momentul udarii, este indicat ca frunzele sa ramana uscate, intrucat acestea pot putrezi. 

Fertilizare. Are cerinte medii fata de fertilizare. In perioada de crestere si inflorire se pot aplica ingrasaminte special formulate pentru plante suculente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Cea mai intalnita metoda de inmultire este cea prin separarea plantutelor care apar la baza. Aceasta metoda se poate efectua la inceputul verii.

Plantutele nou separate nu se vor planta imediat, ci se vor lasa la uscat cateva zile. Ulterior, dupa ce partea respectiva s-a uscat, se vor planta intr-un substrat special conceput in acest sens. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Lewisia este rar afectata de boli, insa in conditii de umiditate ridicata este predispusa la putregai. Dintre daunatori, pot aparea paduchii lanosi, afidele, acarienii, melcii sau limacsii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Simptomele asociate cu putregaiul la nivelul radacinii sunt: ofilirea, ingalbenirea frunzelor si stagnarea in crestere;
  • Dupa inflorire, se recomanda indepartarea florilor uscate pentru a incuraja aparitia de noi flori.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

lewisia-informatii-sfaturi-ingrijire
Lewisia, informatii si sfaturi de ingrijire
Lewisia, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile