Leusteanul – Levisticum officinale

Cultivat in toate gospodariile tuturor regiunilor din tara noastra, leusteanul reprezinta una dintre cele mai utilizate plante aromatic, fiind nelipsit din diverse preparate (ciorbe, fripturi etc.). Este originar din zona Marii Mediterane dar raspandit in multe tari ca planta aromatica. 

Utilizare. De la aceasta planta se utilizeaza toate partile componente. Cel mai mult se utilizeaza frunzele in preparate culinate, conserve etc. dar se pot utiliza si semintele, datorita continutului bogat de uleiuri volatile. Aceste uleiuri sunt si cele care confera proprietati medicinale acestei plante. Ceaiul de seminte de leustean se poate utiliza in tratarea indigestiilor si a durerilor de stomac iar decoctul de frunze are proprietati diuretice si hipotensive. 

Particularitati botanice. Leusteanul este o planta erbacee, perena, ce formeaza o radacina pivotanta in sol si o tufa bogata de frunze, ca parte aeriana. Frunzele sunt lung petiolate, puternic aromate, grupate in rozete. Poate atinge inaltimea de 1-1,5 m, in special in fenofaza infloririi, datorita tulpinii florifere inalte. Inflorescentele sunt de tip umbela compusa, prezinta flori mici, de culoare galben-pai si apar in iunie-iulie. 

Exigente ecologice. Leusteanul are pretentii reduse fata de sol si factorii de mediu, fiind o planta foarte rezistenta, care se adapteaza usor. Prefera solurile profunde, cu un continut ridicat de humus, situate in locuri mai protejate ale gradinii. Rezista fara probleme la valorile scazute ale temperaturii din timpul iernii si poate fi cultivat cu succes si in zone mai umbrite ale gradinii. Rezistenta la seceta a acestei specii este data de radacina ce poate patrunde in sol pana la 1 m adancime, insa, pentru a forma o rozeta bogata de frunze, se impun irigarile in perioadele secetoase.

Cultivare. Infiintarea culturii de leustean se poate realiza prin seminte sau vegetativ, prin despartirea tufelor. 

Lucrarea de semanat se poate realiza in prima luna de toamna sau primavara, in martie-aprilie, dupa ce terenul a fost arat si bine prelucrat. Odata cu efectuarea lucrarilor solului, se recomanda administrarea de ingrasamant organic sau de tip NPK, echilibrat. In cazul semanarii, dat fiind marimea redusa a semintelor, se impune ca solul sa fie bine maruntit inainte de semanare si tavalugit dupa efectuarea semanarii, pentru un contact cat mai bun intre acesta si seminte, implicit, o germinare mai uniforma. 

Asigurarea umiditatii constante in sol este foarte importanta pentru favorizarea germinarii. Din acest motiv, se practica semanarea in rasadnite sau tavi alveolare si obtinerea rasadului, ce ulterior va fi transplantat la locul de cultura, in randuri la distante de 60 cm, cu 25-30 cm intre plante, pe rand. Inainte de transplantare, rasadurile se calesc.

Despartirea tufelor se poate efectua, de asemenea, toamna sau primavara, in aceleasi perioade, respectand aceleasi distante de plantare. Inainte de transplantare, frunzele materialului saditor se scurteaza, radacinile se fasoneaza si se mocirlesc. Se uda bine plantele dupa amplasarea la locul de cultura. Avantajul despartirii tufelor este acela ca plantele pornesc repede in vegetatie si formeaza tufe bogate. 

Leusteanul se poate cultiva in sezonul rece in spatii protejate, daca se pot asigura conditii de temperatura de minim 10℃, de preferat, pana la 20℃ in timpul zilei. Solariile acoperite cu folii termice, dublate la interior de un alt strat de folie termica, pot asigura conditii destul de bune, daca temperaturile exterioare nu sunt cu mult sub zero grade. De asemenea, plantele se pot acoperi cu folii de tip agril, pentru un plus de temperatura. Infiintarea culturii se poate face cu plante rezultate din despartirea tufelor mature sau cu rasad fortificat si calit in prealabil, pentru a rezista temperaturilor mai scazute. 

Ingrijire. Lucrarile de ingrijire ale leusteanului sunt reprezentate de administrarea apei, combaterea buruienlor, in special cand plantele sunt mici, si fertilizarea faziala, de-a lungul perioadei de vegetatie. Apa se poate administra cu succes prin sisteme de irigare prin picurare, avand in vedere cultura in randuri a acestei plante. Primavara, imediat ce plantele au pornit in vegetatie, se pot administra ingrasaminte minerale hidrosolubile prin sistemul de irigare. Fertilizarile faziale se pot efectua dupa recoltarea frunzelor, cu ingrasaminte de tip NPK, echilibrate. Combaterea buruienilor, precum si afanarea solului se pot realiza prin prasile manuale sau mecanizate. 

La aparitia tijei florale, de regula, incepand cu anul al doilea de vegetatie, aceasta se indeparteaza pentru a favoriza cresterea frunzelor sau se lasa pe planta, daca se doreste productia de seminte. 

Recoltare si depozitare. Recoltarea leusteanului se realizeaza inca din primul an, esalonat, pe parcursul intregului an de vegetatie. Frunzele se pot recolta individual, la nevoie, sau prin cosirea tufelor, cu acordarea atentiei la protejarea varfului de crestere. 

Frunzele se pot pastra in stare proaspata doar timp de cateva zile, in locuri intunecoase, la 3-5℃. Pentru consum ulterior, frunzele se pot uscat si depozita in locuri uscate, bine ventilate. 

Pentru producerea semintelor, se taie tijele florale cand fructele incep sa se brunifice, se usuca tijele si ulterior se recolteaza semintele.

Boli si daunatori. Leusteanul este frecvent atacat de septorioza (Septoria levistici), ce se manifesta sub forma unor pete cafenii, cu centrul deschis la culoare. Afidele pot reprezenta, de asemenea, o problema in cultura leusteanului, atacand frunzele tinere, iar unele insecte minatoare pot devora frunzele mature ale plantei. 

In cazul observarii simptomelor, se aplica tratamente cu produse omologate. 

 • Discuții pe teme similare

  iancu paul
  27 iunie 2019
  Va rog frumos sa-mi precizati boala la leustean si tratamentul!
  0
  1
  Aurel
  17 mai 2017
  Bună ziua. Am si eu o problemă la leustean, au inceput să se ciuruiască frunzele, ce poate fi si cu ce se tratează. Multumesc frumos.
  2
  3

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile